Bekijk volle/desktop versie : de lekkerste gerechten



04-09-2003, 21:52
hallo iedereen wiw weet de lekkerste gerechten
maar alleen gerechten en geen praatjes want dit is een soort kookboek maar ik zie dat iedereen hier een praatje houd dus wie weet de heerlijkste gerechten en niet de gerechten die we kennen
xxxxxxjes vlindertje

07-09-2003, 13:03


[GLOW=deeppink]Hoe kan ik nu weten of gij ne gerecht kent of nie [/GLOW][/SIZE]

07-09-2003, 15:45
[GLOW=deeppink]Ja toch [/GLOW]

13-09-2003, 15:49
nu in het nederland

30-09-2003, 16:49



Citaat:
Origineel gepost door vlinder4
hallo iedereen wiw weet de lekkerste gerechten
maar alleen gerechten en geen praatjes want dit is een soort kookboek maar ik zie dat iedereen hier een praatje houd dus wie weet de heerlijkste gerechten en niet de gerechten die we kennen
xxxxxxjes vlindertje
leuk , jaaah..dit wordt 'ons' kookboekje
ik ben vandaag aardig op dreef, daarom het volgende:


Arabische wrap
Aparte variant in de huidige wrap-hype

200 gr kipfilet
4 broden (van die slappe) of 4 flour tortilla's of knoflookpita's
3 tomaten, rode paprika, half rood uitje, ca 100 gr doperwten
knoflook, half rood pepertje
citroensap, yoghurt, pesto
verse munt, koriander, komijn, peper en zout
Mix doperwten, knoflook, ui, pepertje, citroensap, munt, komijn, zout en peper tot een gladde saus en voeg dan yoghurt toe
Snijd kip in reepjes en wrijf in met komijn, ketoembar, peper en zout en laat een uurtje in de koelkast intrekken
Verwarm brood/tortilla's of pita's
Bak kip dan op en voeg stukjes tomaat en reepjes paprika toe
Smeer brood met pesto in en vul met kipmengsel en rol het als een wrap
Serveer met de yoghurtsaus en plakjes komkommer



De lekkerste friet uit de oven
Is je frituurvet te oud of wil je gewoon eens slanke friet? Probeer dit eens!!!!

aardappelen
olijfolie
zout, takjes rozemarijn
Was de grote, ongeschilde aardappelen
Snijd ze in plakken van 1 cm en daarna in repen
Droog ze goed mbv een schone theedoek of veel keukenrol
Doe de frietjes in een kom, giet er wat olijfolie over en hussel lekker met je handen
Leg de frieten op een bakplaat bekleed met bakpapier met evt wat takjes rozemarijn erover
Bak de friet in een half uurtje gaar op 220 gr
Wat zout erover en smullen maar



Pasta met courgettesaus
Snel en simpel pastagerecht

pasta voor 2 personen
1 1/2 courgette, paar cherrytomaatjes
75 cl room, 75 gr gorgonzola
geraspte oude kaas
peper en zout
Pasta gaar koken
Helft van de courgette pureren mbv staafmixer
Andere helft in olijfolie kort bakken
Gepureerde courgette met room en gorgonzola tot een saus mengen en op smaak brengen met peper en zout
Saus en evt gehalveerde tomaatjes even meewarmen met gebakken courgettestukjes
Pasta met saus opdienen en garneren met stukjes courgette, gehalveerde tomaatjes en de oude kaas



Pasta met tonijn-tomatensaus
Op zoek naar een recept met rode pesto kwam ik dit tegen.. erg lekker!

spaghetti
uitje, knoflook, 3 vleestomaten
blikje tonijn naturel
1 el kappertjes, geraspte kaas
rode pesto, room
Kook de spaghetti gaar
Bak ui met knoflook
Doe tomaten, pesto, tonijn (uitgelekt) en kappertjes erdoor
Room als laatste de room erdoor en even laten meewarmen



Pizzadeeg en -saus
Alleen de topping moet je nog zelf verzinnen - voor twee pizza's

200 gr bloem, half zakje gedroogde gist, 1,5 el olijfolie
uitje, knoflook, half blik tomatenblokjes
groene kruiden, peper en zout

Meng bloem, gist, 1/2 tl zout in een kom goed doorelkaar
VOeg 1,5 el olie en 1 dl warm water erdoor en meng tot er een samenhangend deeg ontstaat en daarna nog eens 10 min tot het deeg soepel en elastisch is
Deeg in de kom, afgedekt met plasticfolie, ca een uur op een warme plek laten rijzen
Intussen de saus maken door fijngesneden ui en uitgeperste knoflook in wat olie te bakken, tomaten en kruiden erdoor en zachtjes laten inkoken tot een stevige saus ontstaat en op smaak brengen met peper en zout
Uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht tot twee pizza's, saus erover verdelen



Andalusische gaspacho Ingredienten

400 g tomaten, 1/2 groene peper, 1 kleine ui, 1/3 komkommer, 2 teentjes look, 1 snede brood, 8 cl olijfolie, 6 cl GB azijn, 1,25 dl koud water

Recept


Was zorgvuldig de tomaten, peper en komkommer. Snij ze in stukken en doe ze in een slakom. Voeg er de look bij, de grof gesneden ui, het broodkruim, de olie en de azijn. Giet er dan 1/4 van het water op en meng alles met de mixer. Giet de gaspacho door een zeef om de schillen en de pitten te verwijderen. Voeg er de rest van het water bij en zout naargelang van uw smaak. Koelen alvorens op te dienen.
U kan de gaspacho zo opdienen of met ijsblokjes of nog met kleine stukjes tomaat, peper en komkommer

30-09-2003, 17:04
Gegrilde Inktvisjes
Heerlijk mals Spaans voorgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd 15 minuten + 2 uur marineertijd.
Grilltijd 6 minuten.

Ingredienten:
18 kleine inktvisjes, 2 theelepels fijngeraspte citroenschil, 60 mililiter citroensap, 60 mililiter olijfolie, 2 tenen knoflook geperst, 1/4 kop gehakte verse peterselie, 1 eetlepel mild paprikapoeder.

Bereiding:


Maak met een scherp mes de inktvissen schoon door of de hele kop eraf te snijden of de kop open te snijden en de ingewanden te verwijderen.
Druk met de wijsvinger het binnenste naar buiten en verwijder het. Maak de inktvisjes goed schoon. Verwijder de ogen. Snijd het lichaam in 2 of 3 stukken en zet ze apart.
Vermeng citroenschil, -sap, olijfolie, knoflook, peterselie en paprikapoeder in een grote kom. Voeg inktvis toe, dek af met plasticfolie en laat 1-2 uur marineren.
Grill met olie invetten, inktvis over het oppervlak verdelen en 3 minuten aan beide kanten op matige temperatuur grillen, terwijl je de marinade erover schept. Warm of Koud serveren.



Spaanse Pizza
De ideale snack voor 4-6 personen
Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd 30 minuten.
Baktijd: 45 minuten.

Ingredienten:
Bodem: 7 gram gedroogde gist, 1 theelepel basterdsuiker, 325 gram bloem, 2,5 deciliter warm water. Beleg: 10 spinazieblaadjes in reepjes, 1 eetlepel olijfolie, 2 tenen knoflook geperst, 2 middelgrote gesnipperde uien, 1 blik tomaten van 440 gram uitgelekt en fijngemaakt, 1/4 theelepel gemalen peper, 12 ontpitte zwarte olijven gehakt.

Bereiding:


Verwarm de over voor op 210 graden Celcius. Vet een bakblik van 30 x 25 x 2 cm in met gesmolten boter of olie.
Bodem: vermeng gist, suiker en bloem in een grote kom. Voeg geleidelijk warm water toe en roer glad. Kneed het deeg soepel en elastisch op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Leg het in een ingevette kom; afdekken met een handdoek en op een warme plek. 15 minuten laten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Beleg: doe spinazie in een pan; afdekken en 10 minuten komen op een laag vuur. Afgieten en laten afkoelen. Knijp met de handen overtollig vocht eruit en zet de spinazie apart.
Verhit olie in een pan en bak knoflook en uien 5-6 minuten op een laag vuur. Tomaten en peper toevoegen en 5 minuten koken.
Stomp het deeg plat, haal het uit de kom en kneed het 2-3 minuten, zachtjes op een met bloem bestrooid oppervlak. Deeg uitrollen tot het in het bakblik past. Bedekken met spinazie en tomatenmengsel en olijven erover strooien.
25-30 minuten bakken. Snijd vierkantjes of reepjes van de pizza. Warm of koud serveren.




Vijgen gevuld met walnoten en honing
Spaans nagerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten

Ingredienten:
2,5 dl sinaasappelsap, 1,75 dl honing, 1 kaneelstokje, stukje sinaasappelschil van 5 cm, 500 gram gedroogde vijgen, 1,5 kop walnoten in stukjes. Gekruide yoghurt: 2,5 dl yoghurt, 1 el bruine suiker, 1 tl kaneelpoeder.

Bereiding:


Vermeng sinaasappelsap, honing, kaneelstokje en sinaasappelschil in een grote roestvrijstalen pan. Langzaam aan de kook brengen, dan ca. 10 minuten zonder deksel laten pruttelen.
Maak in elke vijg een snee van boven- tot onderkant, en vul die met 3-4 stukjes walnoot. Vijgen voorzichtig in kokend mengsel leggen. Afdekken en 45 minuten op laag vuur koken.
Gekruide yoghurt: Vermeng yoghurt, bruine suiker en kaneelpoeder in een kleine kom. Afdekken met plasticfolie en minstens 30 minuten voor gebruik in de koelkast zetten om de smaken tot hun recht te laten komen.
Vijgen warm of koud serveren met gekruide yoghurt




Gegrilde groente met knoflookmayonaise .
Een kleurrijke groentecombinatie met heerlijke saus.
Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd: 30 minuten.
Kooktijd: 15 minuten.

Ingredienten:
Knoflookmayonaise: 2 eierdooiers, 4 teentjes knoflook, geperst, 2,5 deciliter olijfolie, mespunt peper, 2 eetlepels citroensap.
Groenten: 4 kleine aubergines, 4 middelgrote rode paprika's, 4 middelgrote stevige tomaten, 4 kleine uien, 5 eetlepels olijfolie, 1/3 kop gehakte verse peterselie, 1 teentje knoflook, geperst, mespunt peper.


Bereiding:

Knoflookmayonaise: doe eierdooiers en knoflook in een mengkom. Met een garde 1 minuut kloppen.
Voeg al kloppend olie druppelgewijs toe tot het mengsel dik en cremig is.
Voeg naarmate de mayonaise dikker wordt meer olie per keer toe. Peper en citroensap erdoor roeren. Apart zetten.
Bak de hele, ongeschillde groente 6-8 minuten, onder een hete grill tot ze zwart zijn (eenmaal omkeren). Onder de grill weghalen en bedekken met een vochtige theedoek. Enigszins laten afkoelen. Haal het zwarte vel van de groenten, snijd ze in blokjes van 2 centimeter en schik ze op een schaal.
Olijfolie, peterselie, knoflook en peper in een kleine kom vermengen en over de groente gieten.
Warm of lauw serveren als een aparte gang met knoflookmayonaise en Spaans of marokkaans brood.

30-09-2003, 17:22
JAMMIE JAMMIE!!!

Arnab Moehammar

4 konijnenbouten
olijfolie
1 teentje knoflook
zeezout, versgemalen peper
3 sinaasappels
75 gr rozijnen
1 laurierblad
2 eetlepels ras el hanout
1 tak verse peterselie
5 takjes verse koriander
2 eetlepels maizena
1 zakje amandelschaafsel
cayennepeper
1-2 marokkaanse broden

Dep de konijnenbouten droog. Verhit een bodempje olijfolie in een braadpan en bak de bouten hierin goudbruin. Knijp de knoflook erboven uit en maal er wat zout en peper over.

Pers 2 sinaasappels uit en voeg het sap toe met de rozijnen, het laurierblad en de ras el hanout. Knip het blad en de stelen van de peterselie en van de koriander fijn en voeg dit toe. Dek de pan af en stoof het konijn in 1 uur zachtjes gaar.

Neem het vlees uit de pan en houd het op een schaal warm. Zeef het braadvocht, schenk het terug in de pan en bind het met een papje van het aardappelzetmeel en 4 eetlepels water. Knip nog wat kruiden fijn en rooster 4 eetlepels amandelschaafsel. Breng de saus op smaak met zout en cayennepeper, schenk haar over het vlees en strooi de kruiden en het amandelschaafsel erover.



Batinjaan Zalud - Auberginesalade

Voor: 8 kleine salades

Zorg er wel voor dat de salade door en door koud is als je het serveert.

Schil 1-2 grote AUBERGINES (ca. 1 kg).
Snijd die in plakken van ca. 2 1/2 cm.
Bak ze in een koekenpan in
250 ml OLIJF- of SLAOLIE tot ze zacht zijn.
Stamp de aubergine fijn.

Voeg toe:
ca. 60 g FIJNGEHAKTE UI
3 teentjes KNOFLOOK, fijngehakt (of 1 theelepel knoflookpoeder)
4 eetlepels CITROENSAP
1 theelepel ZOUT
1/4 theelepel VERSGEMALEN PEPER en
1 eetlepel SUIKER.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het mengsel in de koelkast afkoelen.

Verdeel de auberginesalade over 8 bordjes.
Strijk de bovenkant glad en vorm in het midden een kuiltje.
Besprenkel, als het mengsel te droog lijkt, met
1/2 theelepel OLIJFOLIE.

Leg:
1 plak TOMAAT midden in het kuiltje, en
1 ZWARTE OLIJF midden op de tomaat.



Kebab Koutbane - Kebab in Moorse Marinade

Voor: 8 kebabs

Het gebruik van niervet is bijzonder effectief als de kebabs boven een houtskoolvuur bereid worden!!

Snijd 500 g RUNDERFILET of BIEFSTUK in 32 dobbelstenen.
Snijd 250 g RUNDERNIERVET in blokjes van ca. 1 cm.

Meng voor de marinade in een diepe schaal:
65 g UIEN, fijngesnipperd, met
2 eetlepels PETERSELIE, fijngehakt.
Meng erdoor:
125 ml OLIJF- of SLAOLIE met
1 theelepel ZOUT
1/4 theelepel PEPER
1/4 theelepel KNOFLOOKPOEDER
1 theelepel GEMALEN KORIANDER en
1/2 theelepel GEMALEN KOMIJN.

Meng de blokjes vlees en het vet door het mengsel en laat ze verschillende uren marineren. Steek beurtelings 4 blokjes vlees en 3 blokjes vet (begin en eindig met vlees) aan metalen of bamboespiesen van ca. 15 cm. Grill de spiesen op hoog vuur, terwijl je ze regelmatig bedruipt met de marinade.

Leg per persoon 1 KEBAB op een bordje.
Garneer dat met PLAKJES TOMAAT




Boerenpannenkoekjes

Voor: 8 personen

Snijd in een kom:
4 BANANEN, geschild, in plakjes van 1 cm.
Voeg er aan toe:
125 ml ABRIKOZENLIKEUR en laat de bananen 1/2 uur hierin marineren.
Laat de bananen dan uitlekken, maar vang het vocht op.

In een andere kom schenk je:
250 g PANNENKOEKENMIX, om volgens de aanwijzingen op de verpakking een dik beslag te maken, waarbij u het marinadevocht als deel van de vereiste vloeistof gebruikt. Voeg de bananen toe aan het beslag en roer goed om.

Verhit in een hapjespan ca. 1/2 cm BAKOLIE.
Schep het mengsel eetlepelsgewijs (2-3 stukjes banaan op elke lepel) in het hete vet en laat ze aan alle kanten bruin worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng in een kom
ZACHTE BROODKRUIMELS, gemaakt van 1 grote snee vers brood, zonder korst, met
3 eetlepels GESMOLTEN BOTER
4 eetlepels SUIKER en
1 theelepel GEMBERPOEDER.

Leg 3-4 BOERENPANNENKOEKJES op een dessertbordje.
Strooi 1-2 eetlepels KRUIMMENGSEL erover.

Opmerking: Je kunt ook gekonfijte gember gebruiken in plaats van gemberpoeder. In dat geval neem je 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels fijngehakte, gekonfijte gember




Koekjes!!
L’Halua Dial Tmer (Dadelruiten)


1 kg dadels
7 eetlepels olie
1 eetlepel oranjebloesemwater (mazhar)
2 theelepels kaneel
1 kg fijn tarwegriesmeel
4 eetlepels suiker
honing
zout
frituurolie

De dadels ontpitten en in een keukenmachine fijnhakken. Oranjebloesemwater,
kaneel en 3 eetlepels olie toevoegen en helemaal glad roeren. Apart houden.

Het tarwegriesmeel met de overige 4 eetlepels olie vermengen. Suiker en een mespuntje zout erbij doen en er een stevig deeg van kneden.

De helft van het deeg uitrollen en met de dadelmassa bestrijken. de andere helft van het deeg uitrollen en erop leggen. Goed aandrukken en er ruiten van snijden.

De frituurolie verhitten en de ruiten hierin goudbruin bakken. wat honing
verwarmen en de gefrituurde koekjes erin dopen. Op een rooster uit laten lekken en af laten koelen.



Vermicellisoep (met de Ramadan in zicht!!)


500 g lamsvlees, in kleine stukken
5 lamsbotten met nog wat vlees eraan
5 uien, gesnipperd
1 theelepel peper
1/2 theelepel saffraan
boter
1/2 glas olijfolie
500 g vermicelli
4 tomaten
zout

Doe het vlees, de uien, de botten, en de geschilde en in vieren gesneden tomaten in een pan. Voeg een klont boter toe, de olie, peper en zout, en de saffraan.

Schenk eveneens 2 liter water in de pan. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 1 uur zachtjes koken.

Twintig minuten voor serveren giet je 3/4 van de bouillon (zonder groenten en vlees) in een andere pan. Voeg daar 1 liter water, 1 klont boter en de vermicelli aan toe en breng aan de kook. Laat het al roerend daarna nog 5 minuten doorkoken. In principe moet de vermicelli al de bouillon opgenomen hebben.

Doe de inhoud van deze pan bij de andere, waar je de botten uit verwijderd hebt.

Warm nog even goed door en serveer direct.

30-09-2003, 17:33
Gesmoorde kip met peterselievulling :

Ingrediënten

½ kg rijpe tomaten, ontpit en fijngehakt
1 bos peterselie, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
schil van 1 ingelegde citroen, fijngehakt
gemalen peper
½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
1 verse kip ca. 1.4 kg
8 gr boter
3 dl water
15 gr boter, gesmolten
komijn en zeezout, bij het opdienen


Bereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden. Tomaten, peterselie, selderij en citroen mengen peper en chilipoeder erbij doen. Kip met het mengsel vullen en de helft van de boter toevoegen. Kip in een ovenvastevorm met rooster leggen, water toevoegen. Met gesmolten boter bestrijken en met aluminiumfolie afdekken. De kip in 75 minuten gaar smoren. Opdienen met komijn en zeezout.



Lamsbout:
Ingrediënten

Per persoon:

1 eetlepel olijfolie
1 schijf lamsbout met been
1 rood pepertje
mespunt komijnzaad
zout
100 gr geschrapte worteltjes
1 ½ dl water
2 aardappelen (vastkokend)
1 ui bosje
verse koriander (anders peterselie)
Marokkaans brood of pita

Bereiding

De olijfolie in een braadpan verhitten. Hierin het vlees bruin braden. Het pepertje kleinsnijden met of zonder de pitten, al naargelang je houdt van heet. Over het vlees strooien evenals komijn en zout. De wortels halveren en op het vlees leggen. Anderhalve dl water erbij. Uurtje stoven. (In een snelkookpan: 10 minuten onder de hoogste druk. ) De aardappelen schillen en in dunne plakken snijden. De ui schillen en in ringen snijden. De koriander (peterselie) grof snijden. Als het vlees zijn tijd gehad heeft, de overige groente in bovengenoemde volgorde in lagen in de pan leggen. Na de ui met de fijngesneden koriander bestrooien. Dit alles op het vlees laten koken tot de aardappels gaar zijn. (Snelkookpan: groente in het geperforeerde bakje op het vlees zetten, nog 12 minuten onder hoogste druk.)

Opscheppen
Als volgt opscheppen: eerst het vlees, dan de groente zoveel mogelijk intact erbovenop. Ten slotte de jus erover. Altijd brood erbij geven.



Marokkaanse forel:

Ingrediënten

2 middelgrote forellen, panklaar
1 kop gebakken dadels
¼ kop gekookte rijst
1 ui, fijngehakt
¼ kop fijngehakte amandelen
2 eetlepels fijngehakte, verse koriander
½ theelepel gemalen kaneel
30 gr boter, gesmolten
¼ theelepel gemalen peper
¼ theelepel gemberpoeder
1 theelepel suiker
¼ theelepel gemalen kaneel

Bereiding

Oven voorverwarmen op 160 graden. De forellen afspoelen onder de koude kraan en met keukenpapier droogdeppen. Dadels, rijst uien, amandelen, koriander en kaneel mengen in een kom. De vissen met het mengsel vullen en de openingen sluiten met metalen spiezen. Met gesmolten boter bestrijken en met een mengsel van peper, gember en suiker bestrooien. Ca. 20 minuten baken tot ze goudbruin zijn. Voor het serveren kaneel over de forellen strooien.

30-09-2003, 21:16
bedankt voor je reactie riamaria ik zal deze dagen ook lekkere
recepten plaatsen en ik hoop dat andere mensen ook gaan reageren
xxxxxxxxxxxx

01-10-2003, 19:49

Citaat:
Origineel gepost door vlinder4
bedankt voor je reactie riamaria ik zal deze dagen ook lekkere
recepten plaatsen en ik hoop dat andere mensen ook gaan reageren
xxxxxxxxxxxx
Graag gedaan meissie!!

Nou mensen, graag reacties
ik zal de komende tijd ook meer receptjes plaatsen..
mocht er iemand nog vraagjes hebben, dan zie ik dit wel
verschijnen..!, oke?

xx Rita

09-10-2003, 09:51
GRAAG MEER RECEPTEN...MET DE RAMADAN IN ZICHT, IS HET WEL HANDIG OM ENKELE GEMAKKELIJKE RECEPTEN TE MAKEN. eN MET HET ZICHT OP SUIKERFEEST: IS HET OOK HANDIG OM APARTE LEKKERNIJEN TE MAKEN(NAAST DE LEMSEMEN,GRINCO,SFENSH ED)

ALVAST THANKS