Bekijk volle/desktop versie : Rechter: '1,50 per uur geen uitbuiting'



26-03-2007, 16:18
Rechter: '1,50 per uur geen uitbuiting'

Door KEES WESSELS en COEN VAN KRANENBURG

DEN BOSCH - Zes dagen per week, elf uur per dag werken voor 450 euro per maand (anderhalve euro per uur) is geen uitbuiting.



FOTO CEES KUIPER
Dat heeft de rechtbank in Den Bosch onlangs beslist in een rechtszaak tegen een van mensenhandel verdachte restauranthouder. De uitspraak is een streep door de rekening van justitie, die na een wetswijziging deze vorm van uitbuiting als mensenhandel aanmerkte.

Justitie wil mensenhandelaars hard aanpakken, aangezien het aantal personen dat zegt slachtoffer te zijn van mensenhandel vorig jaar fors is gestegen. Het Openbaar Ministerie heeft in 2006 ook aanzienlijk meer mensenhandelzaken afgedaan: 234 tegen 156 een jaar eerder.


Voor de rechter in Den Bosch was het belangrijk dat de werknemers van het Chinese restaurant zelf om werk hadden gevraagd. Ook mochten ze het verdiende geld vrijelijk besteden en de arbeidsomstandigheden waren, op de lange werkdagen na, niet bijzonder slecht. Volgens de rechtbank is er pas sprake van mensenhandel als er dwang in het spel is.

,,Wij vinden het uitbuiting als een werknemer in Nederland maar 5 euro per dag verdient ook al is dat tien keer zoveel als in zijn geboorteland,’’ zegt Warner ten Kate, officier van justitie en coördinator mensenhandel van het landelijk parket. ,,De uitspraak is een tegenvaller en we gaan in beroep. Tevens hopen we met andere zaken deze vorm van criminaliteit aan te pakken.’’

Het aantal slachtoffers van mensenhandel dat zich vorig jaar meldde bij de Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) is fors gestegen tot 550, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer, zegt STV-directeur Maria de Cock.
Ook veel mannen worden voor lage lonen te werk gesteld in havens, de tuinbouw én de prostitutie. Tot en met augustus kreeg de stichting 24 meldingen van mannenhandel. In enkele gevallen was sprake van mannelijke prostitutie, maar de verwachting is dat dat aantal de komende tijd zal groeien. ,,Juist in die hoek is sprake van een groot taboe,’’ aldus De Cock.

Tatoeage kan uitbuiter fataal worden

Justitie zet de strijd tegen mensenhandel voort, ondanks de tegenvallende uitspraak van de rechter in Den Bosch.
Binnenkort brengt ze een nieuwe zaak voor de rechter. Slachtoffers uit India moesten hun illegale reis naar Nederland terugbetalen door lange dagen tegen weinig geld en onder gevaarlijke omstandigheden te werken in een fabriek in Dronten. Drie verdachten moeten zich daar voor verantwoorden.


,,De strijd tegen mensenhandel heeft bijzondere prioriteit gekregen,’’ zegt officier van justitie Warner ten Kate. Hij is coördinator mensenhandel bij het landelijk parket. ,,Officieren van justitie die mensenhandelzaken doen, moeten veel ervaring hebben of zich laten bijscholen. Denk daarbij aan kennis van bijzondere opsporingsmethoden, want dit soort zaken dient zich niet zomaar aan. Vaak durven slachtoffers geen aangifte te doen omdat ze illegaal zijn, hun familie bedreigd wordt, of omdat hun pas is afgepakt.’’

,,Elke regio maakt een criminaliteitsbeeld,’’ legt Ten Kate uit. ,,In Amsterdam komen logischerwijs de Wallen in beeld. In Drenthe kan het om henneppluk gaan waar Bulgaarse vrouwen worden uitgebuit. Bij uitbuiting komen de horeca en de landbouw, maar ook au pairs in beeld. In verschillende regio’s brengt men nu de escortservice in kaart.’’


De Afrikaanse Eliora (20) werd slachtoffer van mensenhandel en belandde in de prostitutie. Ze wil haar verhaal vertellen om anderen te behoeden voor wat haar overkwam. En ze wil de ogen openen van Nederlanders die denken dat mensenhandel iets is van enge verre landen. ,,Ik draag de rest van mijn leven met me mee wat mij is aangedaan,’’ zegt ze.

In 2003, op 16-jarige leeftijd, ging de wees Eliora mee met een Nederlandse man die haar zou helpen bij het vinden van een baan in Nederland. Daarmee leek een droom binnen handbereik: studeren. ,,In Nederland zei de man opeens dat hij mij voor 15.000 euro had gekocht van de vrouw bij wie ik woonde sinds de dood van mijn moeder,’’ vertelt Eliora. ,,Ik moest dat terugverdienen. Hij had mijn paspoort en vertelde dat ik illegaal was en grote problemen zou krijgen als ik door de politie zou worden opgepakt.


Hij bracht me naar een vrouw in Rotterdam die voor mij zou zorgen. Ze werkte in de prostitutie en dat moest ik ook. Ik woonde bij haar op de kamer en werd gedwongen bij haar te werken in Den Haag. Zij regelde ook de betaling met de klanten. ‘Omdat ik nog zo jong was’, zei ze. Ze deed zich voor als een oudere zus die het beste met me voorhad. Maar ze sloot wel altijd de kamer af zodat ik niet weg kon.’’

Eliora maakte vijf vreselijke maanden door. Ze barstte regelmatig in huilen uit bij klanten. Eén vroeg naar haar situatie en toen ze die uitlegde, schreef hij het adres op van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Rijsbergen. En hoe ze daar moest komen. Eliora: ,,Maar die vrouw liet me nooit alleen. Op een gegeven moment ging ze weg om zaken te regelen en moest een andere vrouw op me letten. Zij raakte dronken met een stel vrienden en ik zag mijn kans. Ik pikte 15 euro uit haar portemonnee en ben naar Rijsbergen gevlucht.’’


Vervolgens deed ze aangifte bij de politie. Nadat de politie haar verhaal pas maanden later uitzocht, was er op het adres in Rotterdam niemand meer te vinden. Omdat het nu onmogelijk is een strafzaak tegen de mensenhandelaar op te zetten, dreigt voor Eliora uitzetting.

Officier Ten Kate wil juist door samenwerking met de Belastingdienst, marechaussee, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdiensten, de Nationale Recherche en de regionale politie zaken als die van Eliora vroegtijdig opsporen. ,,Mensenhandelaars moeten hun slachtoffers van valse papieren voorzien, sofi-nummers regelen, ze huisvesten en hun geld wegsluizen.

Dan kunnen ze in beeld komen. In een zaak die onlangs aan het rollen kwam, werden de slachtoffers gedwongen getatoeëerd met de naam van de mensenhandelaar. Bij die tatoeëerder had toen hij voor de tiende keer dezelfde naam op een vrouw zette, wel een lampje mogen gaan branden.’’

Eliora is om veiligheidsredenen een gefingeerde naam.

Tot nu toe

Speciale Nationaal Rapporteur Mensenhandel constateert in 2004 dat te weinig controles plaats vinden in de seksindustrie. Kabinet breidt in de wet de definitie mensenhandel uit.
Uitbuiting in arbeid valt er nu ook onder.

Openbaar Ministerie constateert in 2005 dat de aanpak mensenhandel versloft.

Justitie benoemt de bestrijding van deze ‘moderne slavernij’ tot speerpunt.

Kabinet komt in 2006 met een actieplan aanpak mensenhandel.

Justitie behandelt in 2006 meer zaken.

Het aantal slachtoffers dat zich in een jaar tijd heeft gemeld bij de Stichting Tegen Vrouwenhandel is gestegen met 125 tot circa 550 vorig jaar.

Slachtoffers stappen vaak niet naar politie, omdat ze hier illegaal zijn

Slachtoffers van mensenhandel durven vaak geen aangifte te doen, ondermeer omdat ze illegaal in Nederland zijn. Circa vijf procent van de geregistreerde slachtoffers meldt zich bij de politie. Voor hen is een speciale regeling ingesteld: doen ze aangifte dan krijgen ze een tijdelijke verblijfsvergunning. Besluit justitie de mensenhandelaar te vervolgen, dan mag het slachtoffer (voorlopig) blijven. Ziet het Openbaar Ministerie geen brood in de zaak, dan volgt uitzetting.

,,De toekomst van het slachtoffer zou niet van de uitkomst van het justitiële onderzoek moeten afhangen,’’ zegt Sanne Kroon van hulporganisatie Blinn. ,,De persoon is in Nederland slachtoffer geworden van mensenhandel dus daar is Nederland dan ook verantwoordelijk voor.’’ Bijkomend probleem is dat er amper opvangmogelijkheden zijn voor de gedupeerden. Er is geen geld voor beschikbaar gesteld en de bevoegdheid ligt sinds 1 januari bij de gemeenten.

Uitbuiting mannen in prostitutie waarschijnlijk groter dan gedacht

De uitbuiting van mannen in de seksindustrie en andere sectoren is vermoedelijk een groter probleem dan tot nu toe aangenomen, zegt adjunct-directeur Maria de Cock van de Stichting Tegen Vrouwenhandel (STV), een stichting die zich ook ontfermt over mannelijke slachtoffers van mensenhandel in Nederland.
Jarenlang kwamen er niet meer dan een paar meldingen per jaar binnen van mannenuitbuiting. Tot vorig jaar: tot en met augustus kreeg de STV 24 meldingen van mannenhandel. In enkele gevallen was sprake van mannelijke prostituees. De STV maakt zich met name zorgen om voormalige minderjarige asielzoekers (ama’s) die op straat belanden.

Zo heeft de organisatie meldingen van jonge mannelijke ex-ama’s die naar Noorwegen en Zweden waren gelokt met een verblijfsvergunning en in de prostitutie belandden. Volgens De Cock was er tot 1 januari 2005 nauwelijks aandacht voor mannelijke slachtoffers. Op die datum is de wet zodanig aangepast dat er juridisch ook sprake kan zijn van mannenhandel.

Bron

Belachelijk.
Hoger beroep!!!!

26-03-2007, 17:10


dan moeten ze die rechter dat laten verdienen..!!!!!

en hij moet 6 dagen per week, 11 uur per dag werken..!!

26-03-2007, 18:37
Die klote rechter heeft zeker nog nooit van het minimum loon gehoort.

Ik zou het haast zweren dat het een Bush sympathisant is.

Ik vindt dat deze rechter uit zijn ambt moet worden gezet.

26-03-2007, 19:04
Ik kan zijn uitspraak begrijpen.