Bekijk volle/desktop versie : Een schaar in je buik?



23-03-2007, 08:34
Operatiemateriaal blijft vaak in lichaam achter
Het ziekenhuispersoneel controleert na een operatie niet afdoende of er spullen in het lichaam van de patiënt achterblijven.

Regelmatig mis
Dat schrijven medewerkers van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis en het Academisch ziekenhuis Maastricht in het vakblad Medisch Contact. Ze spreken van nalatigheid en onzorgvuldig handelen, waardoor het regelmatig mis gaat.

Grote klemmen
Het blijkt dat 28% van de ziekenhuizen protocollen heeft voor het tellen van de gebruikte materialen voor en na de ingreep. Maar zelfs dan worden vaak wel de kleine instrumenten geteld, maar de grote klemmen niet. Die blijven daardoor geregeld in het lichaam achter.

Hechtnaalden
Voor het tellen van gaasjes heeft 93% van de ziekenhuizen een draaiboek, maar de controle op hechtnaalden is slechts bij 5% van de ziekenhuizen geregeld. De onderzoekers vinden dat bij een operatie één assistent verantwoordelijk moet worden voor de controle op de gebruikte materialen.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2007/03_maart/23/binnenland/0323_0025_operaties_slordig.xml

23-03-2007, 09:52


Wajow, het zal je maar overkomen.