Bekijk volle/desktop versie : Clitoris er af



14-03-2007, 14:57
Meisjesbesnijdenis. In sommige Afrikaanse culturen is het heel gewoon. Bekend is dat het verwijderen van de schaamlippen en clitoris pijnlijk is en pijn blijft doen. Toch worden meisjes uit Afrikaanse landen nogsteeds besneden. Ook in ons land. Weliswaar niet op grote schaal, maar het lot treft toch zo’n 50 meisjes per jaar.

De Nederlandse regering keurt dat af en probeert het tegen te gaan, maar het is moeilijk om grip te krijgen op het probleem. Dit omdat besnijdenis zich vaak in besloten kring afspeelt . En er is sprake van strenge religieuze en sociale controle. Zeg als meisje maar eens nee tegen je ouders, daar is kracht voor nodig!

In Rotterdam loopt daarom sinds vorig jaar het GGD-project Amber, dat staat voor Aanpak Meisjes Besnijdenis Rotterdam. De bedoeling is om in drie jaar tijd het aantal meisjesbesnijdenissen terug te dringen. Inmiddels zijn er zo’n 250 mannen, vrouwen, kinderen en jongeren bereikt, met voorlichtingsavonden en huisbezoeken. Maar dat aantal moet nog groeien.

http://www.nosheadlines.nl/forum.php/list_messages/6202