Bekijk volle/desktop versie : Oum Ayoub's recepten..



Pagina's : [1] 2 3

06-03-2007, 11:38
Assalamoe 3alaykoem wa rahmatoe Allah wa barakatoeh,

Ik zal insha Allah hier wat van mijn recepten plaatsen. Ik heb wel geen foto's, misschien dat deze later volgen inshaAllah.

Gair insha Allah, mochten er onduidelijke dingen staan dan hoor ik het wel inshaAllah.

Bismillah, 3ala barakaati Allah.

Ik hou van jullie omwille van Allah (f).

Wa salamoe 3alaykoem wa rahmatoe Allah wa barakatoeh,

Oegtkoem fie Dien Oum Ayoub.

06-03-2007, 11:44


Briwat met geitenkaas

Benodigdheden:
500 g bstella-vellen
Olie (zonnebloem olie het liefst)

Goed voor 50 stuks.

Voor de vulling:
800 g geitenkaas
2 bosjes peterselie
2 eetlepels mild paprikapoeder
2 eieren
beetje zout

Bereiding:
Voor de vulling moet je de geitenkaas met een vork losmaken. De peterselie fijnhakken en de eieren loskloppen.

- Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg zout naar smaak toe.
- Snijd de bestilla-vellen tot 15 bij 20cm.
- Pak een vel, zet deze met de glanzenden kant naar beneden op je werkplaatsje.
- Pak wat van de vulling, je kan gebruik maken van ongeveer een volle theelepel en strijk de vulling over het stukje vel. Hou wel 3cm van de rand vrij
- Je moet het vel in de lengte 2 maal naar binnen vouwen, zo krijg je dan een strook van ongeveer
20cm lang en 5cm breed
- De strook om en om opvouwen, in de vorm van een driehoekje. Deze licht aan drukken tot je een geheel hebt.
- Doe alles op een bord of dienblad en bedek het met een doek tot je het gaan bakken.

- In de pan olie verhitten (je kan er ook voor kiezen om ze te bakken in de oven), en de deegpakketjes daarin goudbruin bakken. Goed laten uitlekken en ze zijn het lekkerst als ze warm zijn.

06-03-2007, 11:55
Couscous met rozijnen en ui

Benodigdheden:
750gram couscous
50gram boter of olie
Beetje zout
Een couscous-pan (2 delige, met boven soort vergiet, en daaronder een groter gedeelte voor het vlees, marqa etc.)

Voor de saus:
400gram lamsvlees
125gram gedroogde rozijnen
500gram grote uien
Een paar takjes verse koriander
1 kaneelstokje (als je die niet hebt kan je ook een beetje kaneerpoeder gebruiken)
1 mespuntje gemberpoeder
1 zakje saffraan
75gram poedersuiker
Oijfolie
35gram boter
Peper en zout

Benodigdheden:
- Laat de rozijnen 5 minuten in water weken en giet ze dan af.
- Leg onderin de couscous-pan de olijfolie, het vlees, 1 gehakte ui, de koriander, saffraan, gember, zout en peper en giet er water bij tot het net onder staat. Zet op een laag pitje.

- Besprenkel de couscous met water en wrijf met de handen de couscous een beetje los.
- Laat de pan bovenop de onderste pan 20 minuten stomen en herhaal deze handeling nog tweemaal. De couscous moet langzaam mooi gelijkmatig wellen.
- Tenslotte haal je nogmaals de bovenste pan van het vuur. Roer er de boter en een beetje zout doorheen en stoom hem nogmaals 20 minuten.

- Voordat je de pan terugzet, doet je in de onderste pan de rest van de uien (grofgesneden), plus de rozijnen. Eventueel kunt je wat water toevoegen.

(Je kan er ook voor kiezen om wat uien in slierrtjes te snijden, deze in olie aan te pakken. Daarna een klein pannetje, waar je de rozijnen samen even laat bakken met suiker en kaneel. Wanneer de uien gebakken zijn, van de olie vergieten, en dan in het pannetje met de rozijnen erbij. Dit serveer je enkel door het in een apart bakje/kommetje te zetten op tafel, is super lekker )

Serveren:
- Verdeel de couscous op een groot bord als een bergje, en maak een kuil in het midden (lijkt dan een beetje op een vulkaan )
- Je schept het vlees en de uien (Pas wel op, verwijder de koriander, die moet je er niet bij doen).
- De marqa doe je erover heen en omheen (over de couscous).
- Je kan eventueel ook wat marqa apat serveren, er zijn mensen die houden van veel marqa in hun couscous, en anderen weer niet.

Je kan hier een salade bij maken van tomaat en groene paprika (gebakken in de oven, gepeld en in sliertjes gesneden) en wat knoflook erdoor heen doen, zodat je net dat lekkere smaakje erbij krijgt.

06-03-2007, 12:06
salaam aleykoum
echt machallah ya ougtie.
ga verder.

p.s. heb je misschien recepten met foto erbij??

06-03-2007, 12:09


Wa 3alaykoem salam oegti, barak Allahoe fiek.

Ik heb geen foto's, doe dit enkel uit mn hoofd nu. Gair insha Allah..

Wa assalamoe 3alaykoem wa rahmatoe Allah,

Oegtoek fie Dien Oum Ayoub.

06-03-2007, 12:27

Citaat door Oum_Ayoub:
Couscous met rozijnen en ui

Benodigdheden:
750gram couscous
50gram boter of olie
Beetje zout
Een couscous-pan (2 delige, met boven soort vergiet, en daaronder een groter gedeelte voor het vlees, marqa etc.)

Voor de saus:
400gram lamsvlees
125gram gedroogde rozijnen
500gram grote uien
Een paar takjes verse koriander
1 kaneelstokje (als je die niet hebt kan je ook een beetje kaneerpoeder gebruiken)
1 mespuntje gemberpoeder
1 zakje saffraan
75gram poedersuiker
Oijfolie
35gram boter
Peper en zout

Benodigdheden:
- Laat de rozijnen 5 minuten in water weken en giet ze dan af.
- Leg onderin de couscous-pan de olijfolie, het vlees, 1 gehakte ui, de koriander, saffraan, gember, zout en peper en giet er water bij tot het net onder staat. Zet op een laag pitje.

- Besprenkel de couscous met water en wrijf met de handen de couscous een beetje los.
- Laat de pan bovenop de onderste pan 20 minuten stomen en herhaal deze handeling nog tweemaal. De couscous moet langzaam mooi gelijkmatig wellen.
- Tenslotte haal je nogmaals de bovenste pan van het vuur. Roer er de boter en een beetje zout doorheen en stoom hem nogmaals 20 minuten.

- Voordat je de pan terugzet, doet je in de onderste pan de rest van de uien (grofgesneden), plus de rozijnen. Eventueel kunt je wat water toevoegen.

(Je kan er ook voor kiezen om wat uien in slierrtjes te snijden, deze in olie aan te pakken. Daarna een klein pannetje, waar je de rozijnen samen even laat bakken met suiker en kaneel. Wanneer de uien gebakken zijn, van de olie vergieten, en dan in het pannetje met de rozijnen erbij. Dit serveer je enkel door het in een apart bakje/kommetje te zetten op tafel, is super lekker )

Serveren:
- Verdeel de couscous op een groot bord als een bergje, en maak een kuil in het midden (lijkt dan een beetje op een vulkaan )
- Je schept het vlees en de uien (Pas wel op, verwijder de koriander, die moet je er niet bij doen).
- De marqa doe je erover heen en omheen (over de couscous).
- Je kan eventueel ook wat marqa apat serveren, er zijn mensen die houden van veel marqa in hun couscous, en anderen weer niet.

Je kan hier een salade bij maken van tomaat en groene paprika (gebakken in de oven, gepeld en in sliertjes gesneden) en wat knoflook erdoor heen doen, zodat je net dat lekkere smaakje erbij krijgt.



Meid,
Dit ga ik van de week nog klaar maken, lijkt me zeer lekker,
Ga maar verder zou ik zeggen en proficiat met je topic.

06-03-2007, 12:50
Tagine met gehakt en ei.

Benodigdheden:
1 kg rundergehakt (met wat vet)
2 bosjes peterselie
1 bosje koriander
3 uien
2 teentjes knoflook
1½ theelepel komijn
2 eetlepels mild paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel gemberpoeder
50 g boter
1 kg tomaten
3 paprika’s
8 eieren
zout

Bereiding:

Gehakt
- Je pakt 1 bosje peterseli, de koriander en de uien en knoflook fijnhakken en doe het dan bij het gehakt.
- 1 theelepel komijn, 1 eetlepel paprika poeder, de cayennepoeder, de gemberpoeder, 1 theelepel kaneel en wat zout erbij, en meng alles in het gehakt. Kruid het ermee zeg maar.
- Doe het in een kommetje, op een koele plaats (koelkast) voor 30 minuten laten intrekken.

- In tagine laat je eerst het boter smelten
- Dan ontvel je de tomaten, haalt de pitjes weg en snijd het in stukken. Doe bij de boter in de tagine.
- De paprika's snij in je kleine blokjes en doe je bij de rest in de tagine.
- Nu pak je het tweede bosje peterselie, deze snij je fijn, en meng je samen met de rest van het komijn, paprika poeder, kaneel en nog een beetje zout erbij.
- Doe dit alles in de tagine, doe er een half kopje water bij en laat het op middelmatig vuurtje ongeveer 10minuten met deksel staan.

- Van de gehakt maak je dan kleine balletjes, en die doe je daarna in de tomatensaus (in je tagine).
- Doe weer de deksel erop en laat nog een keer 10 minuten stoven, indien nodig kun je er nog wat water bij doen.
- Paar minuutjes voor het serveren kun je de eiren loskloppen (of als je dat liever hebt zonder het los te kloppen) door de tomatensaus roeren (of gewoon erin toen en laten zonder te roeren, het is maar wat je zelf wil). A
- Tot slot alles in de geslote tagine nog even door laten stoven, en warm serveren met warm marokkaans brood en lekkere ne3ne3 thee

06-03-2007, 12:51

Citaat door badger1:
Meid,
Dit ga ik van de week nog klaar maken, lijkt me zeer lekker,
Ga maar verder zou ik zeggen en proficiat met je topic.


Masha Allah, is zeker lekker walhamdoelillah Laat me inshaAllah weten of die is gelukt

Barak Allahoe fiek, wa assalamoe 3alaykoem.

06-03-2007, 13:12
Tagine met aubergine

Nodig:
1 kg aubergine
400 gram schapenvlees in blokjes (de grootte vd blokjes mag je zelf bepalen)
Gemengd olie (Olijfolie en zonnebloem) voor het vlees
Zonnebloem voor de aubergines
3 teentjes knoflook
1 tl gemberpoeder
½ tl kaneel
1 tl zwarte peper
2 tl zout voor de aubergine
1 mespunt zout voor het gerecht
100 gram kikkererwten die een nacht geweekt hebben
2 kopjes water

Bereiding:
- Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
- Verwijder kelk en steeltje van de aubergines.
- Was de vruchten en snij ze in plakken (van ongeveer 2 cm dik).
- Strooi wat zout over de plakken aubergine, schud goed om en laat 30 min. uitlekken in een vergiet.
- Spoel de plakken daarna af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier.
- Snij de knoflook fijn, en verhit wat olie in een grote braadpan op matig hoog vuurtje.
- Voeg dat het vlees toe met de knoflook, gemberpoeder, kaneel en het zout en bak alles 5 min (Let wel: regelmatig omscheppen).
- Dan doe je de kikkererwten en het water erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan ± 60 min. Zachtjes koken (tot de kikkererwten zacht zijn).
- Als het vlees en de kikkererwten bijna gaar zijn: verhit je weer wat olie in een ruime koekenpan op matig hoog vuur. Bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten bruin. Laat de gebakken plakken uitlekken op keukenpapier.
- Leg de plakken aubergine daarna op het vlees en laat alles nog 15 min. zachtjes koken tot het kookvocht is ingedikt.

Serveren:- Schep alles voorzichtig over op een (het liefst) platte bord en giet het marqa eroverheen, maar natuurlijk kan je het ook gewoon in de tagine laten (pas wel op als je kleine kindjes hebt die mee eten, het beste in een bord, anders gaan ze zich pijnigen, en dat willen we niet hebben natuurlijk
- Ook kan je een apart bordje erbij zetten met gekookte aardappelen, die je dan even laat mee bakken met wat olijfolie en knoflook.
- Warm marokkaans brood is het lekkerst.

06-03-2007, 13:21
Rawz (Rijst) à la Oum Ayoub

[Let op; hier kan je de benodigdheden aanpassen, hangt af van hoeveel mensen je hebt. Dit zijn de benodigdheden voor 6 personen.]

Nodig:
2 (harira) kommetjes rijst
200 g champignons
2 groene paprika
3 uien
3 tomaten
300 g rozijnen
200 g amandelen
500 g kipfilet (in stukjes)
Peper en zout.
1 pakje saffraan
Gemengde olie (olijfolie en zonnebloem olie)
Beetje gember
1 blokje kippebouillon (knor, halaal) voor de smaak

Bereiding:
- Bak de kipstukjes in een beetje olie.
- Snijd de geschilde uien in plakjes, evenals de gewassen en in citroensap geweekte champignons.
- Verwijder de pitjes uit de paprika en snijd ze in stukjes.
- Leg de tomaten in kokend water om de schil gemakkelijker te kunnen verwijderen, haal de pitjes eruit en snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
- Verhit in een pan beetje olijfolie.
- Fruit de uien tot ze goudbruin zijn en voeg er dan de kipstukjes en alle groenten aan toe. Breng op smaak, roer alles goed dooreen en voeg vervolgens rijst, saffraan en gember toe.
- Giet er al roerend wat kokend water bij, doe het deksel op de pan en zet die ongeveer 40 minuten in de oven. Daarna moet al het water verdampt zijn.
- Doe intussen de rozijnen in warm water on ze te laten wellen en rooster de amandelen lichtjes in de oven. (Je kan ze anders ook in een koekepan met een beetje olie bakken)
- Voeg de uitgelekte rozijnen en de geroosterde amandelen toe op het moment van opdienen.

06-03-2007, 13:55
Gamba's op mijn manier

[Ook nu hangt het ervan af hoeveel eters je hebt, dit is voor ongeveer 4 personen]

Nodig:
1 kg gamba’s
Zout en peper
(ongeveer een glas) Olijfolie
2 grote rode uien (na3aam die échte échte :hihi in ringen
1 kg tomaten, gepeld
500 gram rode zoete paprika, in blokjes
Paprikapoeder
1 eetlepel harissa (of sambal)
2 glazen water
Sap van 2 citroenen

Bereiding:
- De gamba’s rauw pellen.
- Met zout en peper inwrijven en door de bloem halen.
- Daarna in een tajine ongeveer 5 minuten bakken in de hete olie.

Tot slot doe je de overige ingrediënten erbij en in ongeveer een kwartier met het deksel op de tajine gaar laten worden.

06-03-2007, 14:07
Tortilla

[Let op: dit zijn hoeveelheden voor ongeveer 4 mensen]

Nodig:
Aardappels, in blokjes (ca. 6 grote of 8 kleine)
4 eieren
1 ui, fijngesneden
Kwart bosje koriander fijngesneden.
Zout en peper
Olie (je kan gemengd doen, is het lekkerst)

Bereiding:
- Aardappels frituren tot ze goudbruin zijn (niet te hard).
- Ondertussen de eieren in een kom doen en goed kloppen en wat zout en peper erbij doen.
- Voeg de uien (je kan de uien ook wel even voorbakken als je niet zo van wat rauwere uien houd) en koriander bij het eimengsel en meng het door elkaar.
- Daarna de gebakken aardappels erbij en snel even omscheppen.
- Doe het hele mengsel in een alvast voorverwarmde koekenpan met wat olie en druk het een beetje aan.
- Laat de tortilla eerst op een wat hogere stand voor 1 minuutje daarna zachtjes gaar worden.
- Als de bovenkant een beetje begint te stollen het omdraaien en de andere kant gaar bakken.

Het makkelijkste is als je het eventueel in huis hebt een platte deksel van een pan te gebruiken (die in de koekenpan past) om het aan te drukken en ook tijdens het drukken de deksel ronddraaien, als het goed is draait dan de tortilla mee. Als je het dan wilt omdraaien kan je de deksel op de tortilla drukken (niet te hard!), boven het aanrecht de koekenpan omdraaien (als het goed is ligt dan de tortilla op de deksel met de gare kant naar boven) en laatje de tortilla met de goede kant boven weer in de koekenpan glijden.

Lekker met wat brood voor de middag of gewoon tussendoor of bij een maaltijd.

06-03-2007, 14:21


klinkt lekker allemaal, ga zo door

06-03-2007, 14:25
Barak Allahoe fiek zuster :bloos:

06-03-2007, 14:40
salam aleikom,

Zuster ayoub als eerst masallah voor je recepten!!
Alleen zou ik je willen vragen indien je een digitale camera hebt er fotos van te maken : hoe de bewerk wijze is en de fotos laten zien dan is het makkelijker om te makenhahah.

wa aleikom salam

Pagina's : [1] 2 3