Bekijk volle/desktop versie : Na de invasie: éénderde Iraki's leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag



20-02-2007, 10:03

Citaat:
Na de invasie: éénderde Iraki's leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag
maandag 19 februari 2007
Een derde van de 27 miljoen Irakezen leeft onder de armoedegrens. Dat stelt een studie van het Iraakse ministerie van Planificatie en het VN-agentschap voor Ontwikkeling. Terwijl de middenklasse in de jaren '70 en '80 welgesteld was, leeft nu een derde van de Iraakse bevolking onder de armoedegrens van één dollar per dag. Vijf procent leeft in extreme armoede, aldus de studie die in 2004 werd uitgevoerd. Dat is één jaar na de invasie van de coalitie onder leiding van de VS.

De armoedegrens werd voor Irak vastgesteld op één dollar inkomen per dag per persoon en houdt ook rekening met criteria als toegang tot gezondheidszorg en huisvesting. Volgens de initiatiefnemers wijzen de indicatoren op langere termijn niet op een snelle verandering binnen de drie jaar. "Een land, gezegend met een groot potentieel aan natuurlijke en menselijke bronnen van hoge kwaliteit, is door de mens op de knieën gebracht", aldus Paolo Lembo, directeur van het VN-hulpagentschap voor Irak.

Volgens de studie heeft het beleid van economische liberalisering in Irak, "met onder meer de opheffing van subsidies en het ontmantelen van de actiemiddelen van de staat", de armoede verergerd. De studie stelt verder dat de "volgehouden en belangrijke heropbouwinspanningen die gericht zijn op het leveren van diensten voor de primaire noden van de bevolking (...) vooraf moeten gaan aan de overgang van een gecentraliseerde overheidseconomie naar een markteconomie".

Bron: http://www.expliciet.nl/content/view/5804/108/

en tuurlijk dit soort dingen zie je ook weer niet hier op het nieuws.
dit is zo vaak gezegd door irakezen zelf op het nieuws. toen we saddam hadden hadden we tenmisnte eten en schoon drinkwater. nu hebben we niets.

maar nee hoor dat boeit niet. zolang amerika de olie kan oppompen en via corrupte voorzitters van het food for oil program (die eigenlijk gewoon agenten van amerika zijn) de olie binnen kan halen is het prima.
voor het food for oil programme hadden ze toch ook eten??!?!?
zolang zij hun wapens kunnen verkopen aan iraqezen is het prima. zolang de oorlog aan de gang blijft blijft de miljarden businnes van wapens in amerika lopen. daar gaat het de amerikanen om.

niet omdat er irakezen doodhongeren.