Bekijk volle/desktop versie : VS en Israël: Akkoord van Mekka is onvoldoende



20-02-2007, 09:59

Citaat:
VS en Israël: Akkoord van Mekka is onvoldoende
maandag 19 februari 2007
Het ‘Akkoord van Mekka’ tussen Fatah en Hamas is voor Israël en de Verenigde Staten onvoldoende om de boycot tegen de Palestijnse regering op te heffen. Premier Olmert is dat telefonisch overeengekomen met president Bush. De banden worden alleen hersteld als de Palestijnse coalitie aan de eisen van de internationale gemeenschap tegemoet komt, heeft Olmert zondag gezegd.

Het besluit is een slag voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die de Amerikanen er tien dagen lang van heeft geprobeerd te overtuigen dat de vage tekst van het Akkoord van Mekka de hoogst haalbare is met de islamitische Hamas-partij. ‘Het is dit of niets’, heeft Abbas zaterdag gezegd tegen onderminister van Buitenlandse Zaken David Welch.

De topontmoeting van Olmert en Abbas, die vandaag in Jeruzalem wordt gehouden, heeft zodoende op voorhand aan betekenis ingeboet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft zondag voorbesprekingen met beide leiders gehouden. De top biedt volgens Rice ‘de gelegenheid zicht te krijgen op de huidige situatie en bestaande vredesakkoorden te bevestigen en te herbevestigen’.

De Amerikaanse regering heeft zich nog niet officieel uitgelaten over de voortzetting van de boycot. Maar Olmert heeft gezegd dat ‘het Israëlische en Amerikaanse standpunt volstrekt identiek zijn’.

Wel blijven Israël en de VS in contact met Abbas, die als gematigd te boek staat. Maar de verkiezingszege van Hamas en de internationale boycot hebben hem in een lastig parket gebracht. Abbas heeft Welch zaterdag in Ramallah toegebeten: ‘Jullie zetten me onder druk. Ik sta intern ook onder druk. De druk is ondraaglijk.’

Het was de hoop van Abbas dat het ‘Akkoord van Mekka’ de VS en Israël ertoe zou brengen ten minste banden aan te knopen met ministers van Fatah of onafhankelijke bewindslieden. Maar daar kan volgens Olmert geen sprake van zijn. Israël en het Westen eisen dat de islamisten Israël erkennen, geweld afzweren en oude vredesakkoorden onderschrijven.
De Europese Unie moet nog een standpunt over de nieuwe situatie innemen.

Demissionair Hamas-premier Ismail Haniye heeft van Abbas de opdracht gekregen een coalitieregering te vormen die vredesakkoorden met Israël alleen ‘respecteert’.

Haniye heeft de VS en Israël er zondag van beschuldigd ‘de vernietiging te beogen van de uitgangspunten van de Palestijnse zaak’.

http://www.expliciet.nl/content/view/5801/108/

en natuurlijk alleen de internationale eisen die de zionisten zelf uit komen. het feit dat de internationale gemenschap en de VN jeruzalem en gedeeltes van wat nu israel wordt genoemd, bezet grondgebied noemt (en dus erkent dat het van palestina is) daar reageren de tering zionisten neit op.

maar de rest meot zich wel aan de eisen van de internationale gemeenschap voldoen... hoe hypocriet kan je zijn. en wie doet er zoals altijd goed mee. juistem de kut amerikanen

20-02-2007, 10:17



Citaat door Black_sheep:
Jeruzalem is van de Joden, daar zal je toch eens aan moeten wennen.


ze hebben daar niet eens recht op een begraafbplaats.