Bekijk volle/desktop versie : Israelische democratie als mythe



14-02-2007, 19:08


Barthes stelt dat de mythe ontstaat uit het verloren-gaan van de historische hoedanigheid van de dingen; wat ze daarvoor teruggeeft is een ‘natuurlijk beeld’ van die werkelijkheid. Met andere woorden een mythe liegt niet, zij verdraait die werkelijkheid enigszins. Stellen dat het discours omtrent de Israëlische democratie een mythe is, betekent dus geenszins een ontkenning van het democratisch karakter van Israël. De kloof tussen het beeld omtrent de Israëlische democratie en de werkelijke status van deze democratie, wie dat beeld schetst en waarom, zijn dan vragen die een antwoord behoeven

Het democratische karakter van Israël wordt zodanig overbelicht dat de ondemocratische aspecten in de schaduw vallen. Het religieuze karakter van de joodse staat en de gevolgen ervan voor de Palestijnse burgers in Israël worden zelden besproken in de media; net zoals de bezetting van de Palestijnse Gebieden, de ontelbare Israëlische schendingen van de Internationale Verdragen en de kolonisering van de Bezette Gebieden, worden ze onzichtbaar. De voorbeelden van het ondemocratische karakter zijn legio maar vallen elke keer opnieuw ‘per toeval’ uit beeld en worden uiterst zelden gelinkt aan het Palestijnse verzet. Israël is en blijft hoe dan ook ‘democratisch’.

In contradictie met deze propaganda, wijzen Israëlische onderzoeken op de grove tekortkomingen van de Israëlische democratie:

“Describing the 2003 Index's findings as 'alarming', the IDI asserts that Israel's political system 'has not yet acquired the characteristics of a substantive democracy'."

Daarenboven lijkt vertrouwen van de Israëlische bevolking in de democratie sterk te tanen.

“The results of this poll show that over the last few years there has been 'a significant decline in the Jewish population's support of democratic norms on all levels' and a 20-year low in the percentage of support for the statement that 'democracy is the best form of government'. "

Racisme en antidemocratische attitudes halen de bovenhand:

“as of 2003, more than half (53%) of the Jews in Israel state out loud that they are against full equality for the Arabs;(&hellip and the majority (57%) think that the Arabs should be encouraged to emigrate"

Deze en gelijkaardige onderzoeken verhinderen Israël echter niet om constant te appelleren aan de link met het ‘seculiere’, democratische Westen. Het concept democratie wordt gekaapt om ‘sympathieker’ en ‘geloofwaardiger’ over te komen op de Westerse nieuwsconsument. Deze mythe onderhouden maakt de dagelijkse onderwerping van de Palestijnse bevolking aanvaardbaar.

Immers, “as a democracy, Israel has the right and the responsibility to defend its borders and protect its people”


14-02-2007, 19:10


Zeg ventje, ga je het hele forum hier vol smijten met je gelul zonder enige bron.
Trap het af..wil je.

14-02-2007, 19:17
Hey rijnaran, bron bron bron, dit zijn mijn bevindingen..zoals elke bron een bevinding is van een individu.

En als je rode kaarten wilt uitdelen....kun je ook zeggen dat kritiek tegen deze joodsestaat dat ik overigens niet erken verboden en niet gewenst is door jou.

Sukkel....25 jaar maar wel een kinderachtige NERD.

Groetjes van iemand van wie jij bang moet zijn.

Samm