Bekijk volle/desktop versie : 'Catastrofale escalatie dreigt in Midden-Oosten'



Pagina's : [1] 2

23-08-2003, 00:37

Citaat door vikker:
c


GAZA/CAIRO - Een gezant van de Egyptische president Mubarak is vrijdag gaan bemiddelen tussen Palestijnen en Israëli's. Gezant Osama al-Baz zei na gesprekken met de Palestijnse president Arafat en premier Abbas, dat er een " catastrofale escalatie" dreigt van het geweld in het Midden-Oosten.


Al-Baz spreekt met leiders in Ramallah en West-Jeruzalem over de nu bedreigde vredesinitiatieven, de zogenoemde routekaart. Al-Baz zei dat het Palestijnse bestuur meer tijd wil om op te treden tegen groepen, die onder meer met terroristische aanslagen tegen de Israëliërs strijden.

Maatregelen tegen die groepen naar aanleiding van de zelfmoordaanslag van dinsdag in Jeruzalem zijn uitgebleven, vooral door de liquidatie van Ismail Abu Shanab, een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. De Israëli's doodden hem en twee lijfwachten donderdag. Zij hebben vrijdag aangekondigd nog meer militanten uit de weg te zullen ruimen.

Bij Shanabs begrafenis in Gaza waren vrijdag zeker 100.000 mensen, onder wie Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin. Het was de grootste Palestijnse manifestatie in bijna drie jaar tijd. Tienduizenden in de rouwstoet schreeuwden om wraak. Yassin zei dat de raketten die Shanab doodden alle bestanden en akkoorden hebben verwoest.

Hamas en de Islamitische Jihad hebben donderdag hun eind juni afgekondigde staakt-het-vuren opgezegd. Vanuit de Gazastrook werd een reeks granaten afgevuurd op joodse nederzettingen of dorpjes vlak over de afrasteringen in Israël. Ze richtten slechts lichte schade aan.

Het bestand van 29 juni moest premier Abbas in staat stellen voortgang te boeken met de routekaart, maar het aanhoudende bloedige optreden van de Israëliërs in de bezette gebieden ondermijnden het bestand vrijwel meteen. Bij de begrafenis van Shanab droeg een aantal rouwenden een lijkkist mee met 'routekaart' erop geschreven. Ahmad Bahar, een Hamas-leider, waarschuwde Abbas niet te proberen Hamas-leden te ontwapenen of de arresteren.

Abbas mogelijkheden daartoe zijn volgens waarnemers zeker na de jongste Israëlische vergeldingsactie beperkt. Zo beperkt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zich bij hoge uitzondering tot de door Amerikanen en Israëli's verguisde Arafat richtte. Hij vroeg Arafat donderdag samen te werken met Abbas en de premier de beschikking te geven over " veiligheidselementen onder zijn (Arafats) controle".
.

23-08-2003, 02:16


En zo is het ook
Fok die routekaart!

23-08-2003, 12:23
Ahemd Yassin had gelijk, in zoverre dat ook de bomaanslag op een Israelische bus daartoe ook aan bijgedragen heeft.

Maar 'nuance', dat is een woord dat nog moet uitgevonden worden daar...

23-08-2003, 12:49

Citaat:
Origineel gepost door vikker
Zei MissAmani veilig en rustig gezeten in het aangename westen...
Hey... daar moet je niet sarcastisch over doen. Daar zit bij missamani natuurlijk een boel argumentatie, kennis over het midden-oostenconflict, en invoelingsvermogen bij....

anders zou ze zoiets natuurlijk nooit zeggen...


23-08-2003, 13:16



Citaat:
Origineel gepost door Kruisvaarder69
Terecht dat die Israelisch die hamas leider doden.

Beter de leiders dan de onwetende rekruten van die organisatie die besloten heeft dat alle joden uit Israel weg moeten.

Wat verwacht Hamas nou? Dat ze ongestraft 20 onschuldige Israelis kunnen vermoorden en 100 verwonden waaronder vrouwen en kinderen. Kom nou, dan is het gewoon terecht dat je een raket op je harses krijgt.

Al die terreur organisaties moeten gewoon worden uitgeroeid, want als dat niet gebeurt zal het nooit vrede worden.
Aan de ene kant heb je gelijk, want onschuldigen vermoorden (kinderen) is een ernstige zaak, Maar vind ik dan, dat ze die bomaanslagen plegen is hun eigen schuld. Israel s toch een democratisch land??? Sharon is toch gekozen door het volk???
dus zo onschuldig zijn ze niet!!

Sharon moet eerst weg, want die pig zal nooit vrede willen!

23-08-2003, 13:36

Citaat:
Origineel gepost door Kruisvaarder69
Jaja.

Sharon houd zich tenminste aan de routekaart. Hij was bereid om zich terug te trekken uit verschillende steden in Palestijns gebied en het gezag daar over te dragen.

Dus Hamas denkt, o nee die routekaart gaat nog werken ook. Tijd om eens wat vuile joden te vermoorden. Zodat het vredesproces weer een jaar op achterstand is gezet.

Nee, Israel heeft groot gelijk dat ze die gasten stuk voor stuk uitroeien. De Palestijnen hebben het moeilijk maar die terroristen zullen daar absoluut geen verbetering in brengen.
Tuurlijk

Want Sharon luistert naar Bush toch?? Zei bush niet dat hij moest stoppen met het bouwen van de grensmuur??
Sharon doet toch wat hem het beste uitkomt!

23-08-2003, 13:57

Citaat:
Origineel gepost door vikker
Sharon is niet door iedereen gekozen..niet elke jood heeft voor Sharon gekozen, in de vertse verte niet.
Vele Israeliers hebben zelfs tijdens demonstraties duidelijk laten blijken tegen Shaon en zijn politiek te zijn.
Wie weet, zijn deze tegenstanders van Sharon ondertussen al uitgedund door hamas.
nee, tuurlijk niet heeft elke jood voor sharon gekozen. het was wel een meerderheid. je kan ook niet verwachten van hamas of andere organisatie dat ze gaan uitzoeken wie voor sharon heeft gestemd of niet.
Dit is een moeilijk onderwerp...maar 1 ding weet ik wel
Quds (jeruzalem voor de meeste onder ons) zal weer van de palestijnen worden!

latersss

23-08-2003, 14:05

Citaat:
Origineel gepost door MissAmani
Tuurlijk

Want Sharon luistert naar Bush toch?? Zei bush niet dat hij moest stoppen met het bouwen van de grensmuur??
Sharon doet toch wat hem het beste uitkomt!
Dus Sharon luisterde blijkbaar niet naar Bush.

Ik denk ook dat het eerder andersom is. Bush luistert naar Sharon.

23-08-2003, 14:21

Citaat:
Origineel gepost door Kruisvaarder69
En terecht.

Want Sharon weet wat het is om jarenlang een stelletjes terroristen als buurman te hebben, die sneaky je land binnensluipen en dan 20 mensen vermoorden.

Vind je het vreemd dat ze een grensmuur bouwen? elke dode is er 1 te veel als je mensen kunt sparen door een muur dan moet je een muur bouwen.
Helaas voor jou onderschrijf ik dit niet. Want deze muur, is niet gebouwd vanuit het vredesperspectief, maar uit een oorlogsredenering. Daarnaast kost deze muur miljarden, terwijl de israelische economie op zijn gat ligt. Nee, daar bewijs je je inwoners een dienst mee... Deze muur zal even helpen tegen aanslagen misschien, maar de haat van vele Palestijnen zal blijven bestaan, het verandert geen ene moer. Daarnaast: er bestaat ook nog zoiets als de Middellandse Zee en de Sinaï-woestijn: wordt daar nu ook een hek in gezet?

23-08-2003, 14:28

Citaat:
Origineel gepost door vikker

Hiier komt alweer jou ontzettende deskundigheid om de hoek kijken, een smile en handjezwaai en de zaak is alweer opgelost..de palestijnen zullen je dankbaar zijn voor je enorme steun.
graag gedaan hoor, zij weten het zelf ook

23-08-2003, 14:53
Vikker ik begin zo stillekes aan te denken dat je plezier beleeft aan andermans lijden!!!

23-08-2003, 14:55

Citaat:
Origineel gepost door ibtisamc
Vikker ik begin zo stillekes aan te denken dat je plezier beleeft aan andermans lijden!!!
Niks bij te dragen aan het onderwerp?

23-08-2003, 15:01


Je zet altijd artikels neer waarin het woordje dood, lijden en begrafenis in voorkomen!!
Dat zegt voor mij genoeg!!!

23-08-2003, 15:03

Citaat:
Origineel gepost door arabchrstn
Niks bij te dragen aan het onderwerp?
Toch wel!!!

23-08-2003, 15:04

Citaat:
Origineel gepost door ibtisamc
Toch wel!!!
Ik wacht rustig af...

Pagina's : [1] 2