Bekijk volle/desktop versie : PvdA-senator wil onafhankelijk Irak-onderzoek



10-02-2007, 02:12
Uitgegeven op vrijdag 09 februari 2007 om 20:53:49, bijgewerkt om 20:59:28

(Novum) - De sociaaldemocratische senator Erik Jurgens wil een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop Nederland betrokken is geraakt bij de oorlog in Irak. Het onderzoek kan worden uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. "Als men dat weigert dan lijkt het net of er een toedekking is van iets dat we niet mogen weten", zegt de prominente PvdA'er vrijdag in het tv-programma Netwerk.


Deze week werd duidelijk dat het nieuwe kabinet van PvdA, CDA en ChristenUnie de besluitvorming rond de politieke steun die het huidige kabinet in 2003 gaf aan de Amerikaanse aanval op Irak niet wordt onderzocht. De PvdA had hier de afgelopen jaren meermaals om gevraagd.

Volgens het Eerste Kamerlid is het CDA waarschijnlijk bang dat een parlementair onderzoek politiek zal worden gebruikt door tegenstanders van de oorlog. Daarom moet het onderzoek onafhankelijk zijn, stelt Jurgens in Netwerk. Als het kabinet dit weigert, moet de Eerste Kamer volgens Jurgens overwegen een parlementair onderzoek in te stellen.

Bijna 55 procent van de Nederlanders vindt dat het nieuwe kabinet de besluitvorming over de Nederlandse missie in Irak in de doofpot stopt, bleek woensdag uit een enquête. Van de achterban van de PvdA is zeventig procent het niet eens met het besluit van het nieuwe kabinet. Ruim vijftien procent van de aanhang is zo ontstemd dat zij zouden overwegen op een andere partij te stemmen als er weer verkiezingen zouden worden gehouden.

De PvdA meldde woensdag dat in het regeerakkoord is afgedwongen dat Nederlandse troepen in de toekomst alleen nog worden uitgezonden met toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De sociaaldemocraten verklaarden het jammer te vinden dat het 'niet gelukt' is een onderzoek in te stellen naar de deelname van Nederland aan de Irak-oorlog. "Balkenende had hier voor de verkiezingen een breekpunt van gemaakt en wilde geen millimeter wijken."

De PvdA stelt echter 'veel goeds' op dit gebied te hebben binnengehaald. "Zo is afgesproken dat een volkenrechtelijk mandaat in de toekomst een voorwaarde is voor het uitzenden van troepen. Ook komt er extra geld voor ontwikkelingssamenwerking en vredesoperaties."

In maart 2003 vielen Amerikaanse en Britse troepen zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad Irak binnen. Nederland was één van de landen die behoorde tot de zogenoemde 'coalition of the willing'. Nederland stuurde later ook troepen als onderdeel van een stabilisatiemacht.

10-02-2007, 02:26


http://www.nieuws.nl

10-02-2007, 07:27
PvdA begint zo ondertussen Partij van het Achteruitkijken te betekenen. Ze wilden ook al een parlementaair onderzoek naar de puinhopen in het onderwijs, terwijl ze daar nota bene in grote mate zelf verantwoordelijk voor is geweest.

Dat er scherpere eisen aan het uitzenden van troepen worden gesteld, vind ik winst. Maar om er nu weer een onafhankelijk onderzoek naar te laten instellen, lijkt me sterk overdreven.