Bekijk volle/desktop versie : Valentijnsdag



09-02-2007, 14:33
Beste broeders en zusters,

Zoals de meesten van ons weten zullen de mensen van dwaling, de mensen die afgoden aanbidden naast Allah de Verhevene dezer dagen een feest gaan vieren, dat bekend staat als Valentijnsdag.

Weten wij echter, O broeders en zusters, waar dit feest zijn oorsprong vindt en hoe wij als moslims hiermee dienen om te gaan?

Laten wij samen een aantal bladzijden lezen, waarbij de geschiedenis van dit feest wordt behandeld en aansluitend het islamitische oordeel.


De oorsprong van het feest

Valentijnsdag is een feestdag van de Romeinse afgodenaanbidders, daar het aanbidden van afgoden wijdverspreid was 17 eeuwen geleden.
Valentijnsdag is dan ook een uitdrukking van deze afgodenaanbidding bij de Romeinen, die staat voor een feest der goddelijke liefde.


Wat is de datum waarop dit feest gevierd wordt?

Valentijnsdag vindt plaats op de 14de dag van de maand februari van elk christelijk jaar.


Waarom viert men deze dag in het bijzonder?

Deze mythe heeft te maken met het feit dat de Romeinen ten tijde van hun afgodenaanbidding een feest genaamd "Loberkielya" vierden. Hetgeen men hedendaags Valentijnsdag noemt staat bekend als een afgodenfeest en wordt dan ook als zodanig in de geschiedenis van de afgoderij der Romeinen uitgelegd.

Tijdens dit feest boden de Romeinen offers aan hun afgoden waarbij zij geloofden dat deze standbeelden hen enerzijds zouden beschermen tegen het kwaad en anderzijds hun vee bescherming zouden bieden tegen wolven. In deze periode van de Romeinse geschiedenis, waarbij de christelijke religie zich in de beginfase van verspreiding bevond, heerste Klaves de Tweede over het Romeinse Rijk. Daar het Romeinse rijk verwikkeld was in verschillende oorlogen eiste Klaves een absolute toewijding van soldaten om deel te nemen aan de verscheidene oorlogen, hetgeen leidde tot een huwelijksverbod voor soldaten, zodat deze de soldaten niet van hen militaire plicht af zou leiden.

De priester Valentijn verzette zich tegen deze wetgeving en stelde alsnog huwelijksakten in het geheim op. Al spoedig werden zijn handelingen geopenbaard aan de koning, waarna de doodstraf over hem werd uitgesproken. Ten tijde van zijn gevangenschap werd hij in het geheim verliefd op de dochter van één van de bewakers; dit was in het geheim, gezien het in het christendom verboden was voor monniken en priesters om liefdesrelaties op te bouwen en in het huwelijk te treden. Nadat ook zijn geheime liefde bekend werd gemaakt, werd hij voor de keuze gesteld afstand te doen van het christendom en in plaats daarvan de Romeinse afgoden te aanbidden met als beloning het verkrijgen van zijn vrijheid en de toestemming van de Romeinse koning om te huwen met het meisje.

Valentijn weigerde dit aanbod, en koos voor het christendom waardoor de doodstraf op 14 februari in het jaar 240 op hem werd uitgevoerd; de voltrekking van zijn doodvonnis vond de nacht voor het feest van "Lobearlya", en sinds die dag staat hij bekend als een heilige.

Heeft dit feest andere namen?

Mensen geven dit feest andere namen o.a.:

a. Het feest van de geliefden.
b. Het feest van de heilige Valentijn.
c. Het feest van de geliefde.
d. Het feest van de rode bloemen.
e. Het feest van de rode harten.
f. Het feest van de rode geschenken.


Wat zijn de bekende verschijnselen tijdens dit feest?

1. Uitwisseling van rode bloemen.
2. Uitwisseling van rode harten.
3. Uitwisseling van felicitatiekaarten waarop cupido’s afgebeeld zijn. Het kind met vleugels en een speer staat zogenaamd voor de Romeinse god der liefde.
4. Uitwisseling van liefdesverklaringen.
5. Het dragen van rode kleding.
6. Het bakken van koekjes die een rode kleur krijgen en waarop harten afgebeeld worden.


Wat kunnen we concluderen na deze uitleg?

a. Dat het een afgodenfeest is, waarvan de fundering een geloofsleer is gebaseerd is op het aanbidden van standbeelden - de zogenaamde goddelijke liefde - wat niets anders dan afgoderij genoemd kan worden.

b. De totstandkoming van dit feest is gebaseerd op mythes die dateren uit de Romeinse periode, en die niet geaccepteerd worden door het gezonde verstand, laat staan door de moslim.

c. De onwettige relatie van de 'heilige' Valentijn was de directe aanleiding voor het vieren van dit feest.

d. Het feest werd in Italië door de kern van het katholieke geloof verboden gesteld, als gevolg van het verderf dat het resultaat was van dit feest. Na vele jaren werd dit feest wederom verspreid in Europa.

Na dit duidelijk te hebben gemaakt, kan men zichzelf de vraag stellen, of het toegestaan is om deel te nemen aan dit feest?

Natuurlijk zal een ieder van ons met een gezond verstand zeggen dat het niet is toegestaan.


- Dat feesten een vorm van aanbidding zijn, die dichterbij Allah brengen, en aanbidding is niet mogelijk behalve als de Wetgever dat heeft toegestaan en in de Islaam hebben we geen feest dat het feest der liefde heet.

- Het is een feest dat geïnnoveerd, een toevoeging in de shari’a en een uitdaging van de Wetgever is.

- Er is een vorm van gelijkenis en imitatie tussen de Romeinen, de afgodendienaren en vervolgens de christenen, de mensen van het boek. En het is bekend dat het imiteren van ongelovigen niet is toegestaan.

- De bedoeling van dit feest is het verspreiden van liefde tussen de mensen, tussen de gelovigen en de ongelovigen. Dit is tegenstrijdig met de geloofsleer der loyaliteit en vijandigheid (Al-Walaa-e wa l-baraa-e) in de Islamitische wetgeving.

- De liefde die het ten doel heeft is de onwettige liefde voor het andere geslacht buien de liefde voor de echtgenote, welke zeker leidt naar zedeloosheid en overspel.


Wat is het standpunt van de moslims jegens dit afgodenfeest?

a. Het niet vieren van dit feest en niet eraan deelnemen.

b. Het niet steunen van de ongelovigen om dit feest te vieren, door bijvoorbeeld een geschenk te geven of aan te nemen, of het bedrukken van kaartjes en andere benodigdheden om dit feest te vieren, gezien het een ritueel van ongelovigen is.

c. Het niet steunen van de moslims die het vieren, en hen zelfs waarschuwen en adviseren er op geen enkel wijze er deel aan te nemen.

d. Het niet aanvaarden van een geschenk, dat met de intentie van Valentijnsdag gegeven wordt. Immers, aanvaarding van geschenken duidt op goedkeuring van dit feest.

e. Het niet uitwisselen van felicitaties tijdens dit feest, aangezien het niet behoort tot de feesten van de moslims.

f. Het verduidelijken van de werkelijkheid en het verhaal achter deze feesten aan de rest van de moslims, zal ertoe leiden dat deze onwetende moslimgemeenschap verandert in een trotse islamitische feesten vierende gemeenschap.


wa Allahu a3lam!


09-02-2007, 18:52


Masha allah dat je het hier plaats.. ik hoop dat vele van ons broeders en zusters dit gaan lezen, en dat sommige mensen weten dat ze afdwalen van het geloof..
Ghair allah

09-02-2007, 19:00
assalaam 'alaykoem

na3am..khayran.

wassalaam 'alaykoem

09-02-2007, 22:23
Mach Allah, zuster...Maar is het wel haram om valentijnsdag te vieren met je geliefd als je getrouwd bent? niet dat ik het vier hoor

11-02-2007, 00:00



Citaat door miss_C'b0rg:
Masha allah dat je het hier plaats.. ik hoop dat vele van ons broeders en zusters dit gaan lezen, en dat sommige mensen weten dat ze afdwalen van het geloof..
Ghair allah


Dat hoop ik ook

11-02-2007, 20:04

Citaat door MisZ_Indepent:
Mach Allah, zuster...Maar is het wel haram om valentijnsdag te vieren met je geliefd als je getrouwd bent? niet dat ik het vier hoor


assalaam 'alaykoem

waarom zou je op die ene "speciale" dag moeten vieren dat je van je man/vrouw houdt? dat je van je man houdt, hoef je niet te betuigen op die ene dag, maar kan gewoon elke dag. zo zie ik dat. maar goed, Allahu a3lam ougti. het is geen islamitische feestdag en hoort dus ook niet nagevolgd te worden. en Allah weet het het beste.

wassalaam 'alaykoem

11-02-2007, 20:13

Citaat door meisjexuitxrdam:
Dat hoop ik ook


Insha allah he meid

12-02-2007, 00:37
Niet alleen valentijn ook andere feesten.die niet van ons zijn.zoals verjaardag enzzz.

12-02-2007, 01:22
Salaamoe alajkom warahmatoelahi wabarakatuhu


Vraag:

[

Sommige mensen vieren Yawm al-Hoebb (Valentijnsdag) op Veertien Februari [de tweede maand van de Christelijke Gregoriaanse kalendar] ieder jaar door het uitwisselen van rode rozen en geschenken. Zij kleden zich ook in rode kleding, en feliciteren elkaar (op deze gelegenheid). Sommige snoepwinkels produceren speciale snoepjes - roodgekleurd - en tekenen harten erop. Sommige winkels adverteren hun goederen die speciaal betrekking hebben op deze dag. Wat is de Islamitische opinie [betreffende het volgende]:

1. Het vieren van deze dag?
2. Het kopen van dingen in deze winkels op deze dag?
3. Het verkopen - door winkeleigenaren die niet vieren - van de dingen die gebruikt worden als geschenken, aan degenen die aan het vieren zijn?

Moge Allaah jullie met al het goede belonen!


[B][I][COLOR="Black"]Antwoord:

Het duidelijke bewijs vanuit de Qor'aan en de Soennah - en dit is overeengekomen door consensus (idjmaa`) van de vroegere generaties van de Moslim gemeenschap - toont aan dat er slechts twee feesten in Islaam zijn: `Ied al-Fitr (na het vasten in de maand Ramadhaan) en `Ied al-Adhaa (na het staan bij `arafah voor de pelgrimstocht).

Elke andere "`ied" - of het nou gaat om een persoon, groep, incident of welke gelegenheid dan ook - is een geïnnoveerde `ied. Het is niet toegestaan voor de moslim mensen om erin deel te nemen, het goed te keuren, enige vorm van vreugde te tonen op deze gelegenheid, of het assisteren op welke manier dan ook - want het is het overtreden van de grenzen van Allaah:[/COLOR][/I][/B]
En wie de grenzen van Allaah overtreedt, heeft zichzelf onrecht aangedaan. [Soerah at-Talaq (65): 1]

Als we aan deze gefabriceerde `Ied, het feit toevoegen dat het één van de `Ieds van de ongelovigen is, dan is zonde boven zonde. Dit is omdat het tashabbuh (imitatie) van de ongelovigen is, en een soort van Moewalaat (loyaliteit) jegens hen. En Allaah heeft de gelovigen verboden van het imiteren van hen en het hebben van liefde voor of loyaliteit jegens hen in Zijn Almachtige Boek (Al-Qor'aan). Het is ook bevestigd van de Profeet sallalahoe 3alajhi wasallam dat hij zei: [I]Wie een volk imiteert is één van hen.

`Ied al-Hoebb (de viering van Valentijnsdag) valt onder de categorie van wat hier vermeld is, want het is één van de heidense Christelijke feestdagen. [B]Het is dus niet toegestaan voor een moslim, die gelooft in Allaah en de Laatste Dag, om erin deel te nemen, het goed te keuren, of (iemand op die gelegenheid) te feliciteren.

Integendeel, het is verplicht om het te laten en er ver weg van te blijven - in antwoord op Allaah en Zijn Boodschapper, en om zichzelf te distantiëren van de toorn van Allaah en Zijn Bestraffing.

Toegevoegd, het is verboden voor een moslim om te assisteren of te helpen in deze `Ied, of enige andere van de verboden/illegale vieringen op welke manier dan ook - of het nou is door voedsel of drank, verkopen of kopen, productie, giftschenking, correspondentie, aankondigingen, etc. Al deze dingen worden beschouwd als coِperatie in zonde en overtreding en ongehoorzaamheid van Allaah en Zijn Boodschapper. Allaah, de Glorieuze en Allerhoogste, zegt:[/I][/B]

En help elkaar in rechtvaardigheid en vroomheid, en help elkaar niet in zonde en overtreding. En vrees Allaah, voorwaar, Allaah is streng in bestraffing. [Soerah al-Maa'idah (5): 2]

Het is eveneens verplicht voor elke moslim om zich strikt vast te houden aan de Qor'aan en de Soennah in elke situatie - in het bijzonder in tijden van verleidingen en corruptie. Het is verplicht dat hij/zij begrijpt, zich bewust en gewaar is van het vallen in de dwalingen van degenen waarop Allaah boos is (Joden) en degenen die verdwaald zijn (Christenen) en de immorele mensen die geen angst hebben voor de bestraffing - noch hoop op beloning - van Allaah, en die helemaal geen aandacht schenken aan de Islaam.

Het is noodzakelijk voor de moslim om te vluchten naar Allaah, de Allerhoogste, Zijn Hidaayah (Leiding) zoekend, en xxxxxxx (Standvastigheid) op het Pad. Voorwaar, er is geen Gids behalve Allaah, en niemand die standvastigheid kan schenken behalve Hij.

En met Allaah is al het Succes en moge Allaah vrede en zegeningen zenden aan onze Profeet en zijn familie en zijn metgezellen.

Het Permanente Comité voor Islaamitisch Onderzoek en Fataawaa
Voorzitter: Shaych 'Abdoel-'Aziez Aal ash-Shaych;
Vice Voorzitter: Shaych Saalih ibn Fauwzaan;
Lid: Shaych 'Abdoellaah ibn Ghoedayyaan;
Lid: Shaych Bakr ibn 'Abdoellaah Aboe Zayd

Fataawa al-Ladjnah ad-Daa'imah lil-Boehoeth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa. - Fatwaa Nr. 21203
Bron: http://www.sahab.net/sahab/showthread.php?threadid=318257

12-02-2007, 01:27
Fatwaa van Shaykh Mohammed Outhaimeen rahimahoellah omtrent Valentijnsdag


Vraag:


Edele Shaykh, Mohammed Ibn Saalih Outhaimeen (moge Allaah hem beschermen).

As-Salaam `alaykoem wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoehoe,

Wat volgt,

De laatste tijd verspreidt zich het vieren van `Ied al-Hoebb (valentijnsdag) - speciaal tussen de studentes - en het is een feest van de christelijke feesten.
Het is met roodkleurige kleding en schoenen en ze wisselen rode bloemen uit.
Wij hopen van uwe edelachtbaarheid een verduidelijking van de regelgeving van het vieren van soortgelijke feesten. En wat is uw richtgeving aan de moslims omtrent deze zaken, moge Allaah u beschermen en behoeden.


In de Naam van Allaah, de Barmhartigste, de Genadevolste

Antwoord:


Wa `alaykoem as-Salaam wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoehoe,

Het vieren van valentijnsdag is niet toegestaan vanwege een aantal factoren,

Ten eerste: Dat het een geinnoveerd feest is, het heeft geen grondslag in de Sharie`ah.

Ten tweede: Dat het uitnodigt naar liefde en verliefdheid.

Ten derde: Dat het uitnodigt naar het bezigzijn van het hart met soortgelijke nutteloze zaken die in tegenstelling zijn tot de leiding van de Vrome Voorgangers (moge Allaah tevreden met hen zijn).
Dus het is niet toegestaan dat er op deze dag iets gebeurd van de rituelen van een feest, of het nou eten of drinken of kleding of geschenken of iets anders dan dat is. Het is voor een moslim dat hij edel met zijn Religie is en dat hij geen opportunist is die elke kwaker volgt.

Ik vraag Allaah, de Allerhoogste, dat Hij de moslims toevlucht biedt tegen alle fitan die openlijk zijn en die verborgen zijn, en dat Hij ons beschermt met Zijn Bescherming en Zijn Succes.

Geschreven door Mohammed Saalih al-Othaymien op 05 - 11 - 1420

bron: http://www.selefieforum.net

Wa salaamoe alajkom warahmatoelahi wabarakatuhu

12-02-2007, 08:26
En hier gaan we weer. Waar houden jullie je toch mee bezig. Jullie vieren het niet, safi, hier stopt het. Zo moeilijk, waarom dan over zagen?

12-02-2007, 14:36
doorgeven hoort erbij.