Bekijk volle/desktop versie : Het levende voorbeeld.



30-01-2007, 00:51
As salaam broeders en zusters,




Bismillah Ar-Rahmân Ar-Rahiem
(In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle)

Het levende voorbeeld.

Op zeker dag verklaarde Mohammed tot verbazing van zijn toehoorders:

'Help je moslimbroeder, onverschillig of hij de onderdrukte dan wel de onderdrukker is.'

Iemand vroeg: 'Ik wil graag mijn onderdrukte broeder helpen; maar hoe zou ik ooit de onderdrukker kunnen helpen?'

'Verhinder hem het kwade te doen, ' antwoordde Mohammed

De 'Hadith', een verzameling van Mohammeds uit spraken, weerspiegelt zijn levensstijl. Hij bleef éénvoudig, geduldig en moedig bij vernederingen en in ogenblikken van triomf. Zijn verloren bezittingen in Mekka eiste hij zelfs niet terug toen hij deze stad veroverd had.

'Handel in deze wereld alsof je morgen sterven moet,' zegt hij in de Hadith.

Toen hij zijn leven beëindigde, deelden zijn tijdgenoten de mening van Giafar, die als woordvoerder van de negus van Abessinië had verklaard:

'Eens waren wij het volk der Djahhiliya, dat afgoden aanbad, zich met onreine dieren voedde, een zedeloos leven leidde, zijn gezinnen in de steek liet en verdragen schond. De sterke onderdrukte de zwakke. Zo was ons gedrag, tot Allah een boodschapper zonde die Hij onder ons had uitgekozen. We weten van welke stam hij is en we erkennen zijn waarachtigheid, zijn trouw en zijn zuiverheid. Hij was de door Allah geroepene, omdat hij in hem geloofde en hem alleen aanbad. Hij verwierp alle stenen idolen en afgodsbeelden, die wij - en vóór ons onze voorouders- in plaats van de ëne Allah vereerd hadden. Mohammed heeft ons niet alleen geboden de waarheid te spreken, aan anderen terug te geven wat hun toekomt en met onze gezinnen te leven, maar hij verbood ons ook kwaad te doen en bloed te vergieten. Hij verbood ons hoererij te bedrijven, valse getuigenis te geven, wezen van hun rechtmatig erfdeel te beroven en kuise vrouwen te belasteren. Hij gebood ons de prediking aan te horen, aalmoezen te geven en de vastentijd in acht te nemen.'

Durant, een kenner van de cultuurgeschiedenis van het oosten, heeft terecht opgemerkt dat deze eenvoudige en mannelijke godsdienst met zijn moed gebaseerde ethiek binnen één eeuw tot de vestiging van een wereldrijk leidde. En nog vandaag de dag vertegenwoordigt hij een macht die zo ongeveer bijna de halve wereldomspant.

Wa alaikoem salaam wa Rahmatoellah wa barakatoeh

30-01-2007, 00:54


Salaam Alaikum

Jazaak-Allah Broeder

Alaikum Salaam waramatoe Allah wabarakatoe