Bekijk volle/desktop versie : Marokko: € 3,32 miljard voor opruimen afval



21-01-2007, 14:21
WETGEVING EN INVESTERINGEN AFVALPROBLEEM[/SIZE]

[SIZE="2"]Marokko heeft meer dan € 3,32 miljard over een periode van 15 jaar aangemerkt voor een nationaal programma om het afval op te ruimen, en het ontwikkelen van het landschap. Aldus minister van Water en Milieu Mohamed El Yazghi afgelopen woensdag.

Het programma zal de afvalverwerking aanpakken. Een probleem dat groter is geworden door groei van de bevolking, migratie vanuit het platteland naar de steden, en stedelijke uitbreidingen.



"Dit programma is een duidelijk signaal van de staat naar de locale autoriteiten die geïntegreerde projecten moeten starten om onverwerkt afval te verminderen," zei Yazghi in Rabat. Hij zegt dat de regering opnieuw de inspanningen zal verdubbelen om nieuwe wetgeving te maken, en er is een start gemaakt met het oprichten van een nationaal centrum voor de verwerking van gevaarlijk afval, waar het mogelijk zal zijn per jaar wel 120.000 ton industrieel en medisch afval te verwerken.

Volgens de statistieken produceert Marokko jaarlijks rond de 7.5 miljoen ton afval, waarvan 6.5 miljoen ton van de huishoudens komt. Bijna 70% van dit afval ligt in de stedelijke gebieden. Daarnaast produceert Marokko per jaar ongeveer 975.000 ton industrieel afval. Publieke en private zorginstellingen produceren 11.910 ton medisch afval per jaar.

De burgers zijn hoopvol en blij met de nieuwe wetgeving en investeringen. Ook zal er steeds meer en meer werk gemaakt worden van recyclen van afval. Dit kan ook winst opleveren voor bedrijven. Het idee is om in partnerschap met het ministerie van binnenlandse zaken te werken, om zo de inzameling te organiseren.

Het is ook essentieel om te werken aan de bewustwording van de bevolking dat je niet overal afval kan dumpen. Het moet onder controle komen om het grondwater niet te besmetten en de buurten leefbaar te houden.

Jamila Bahrajane, een lerares die in Temara woont, droomt van de dag dat haar district schoon zal zijn. "Kijk hoe vies die straten nu zijn. Er hoopt zich overal afval op. Maar de schoonmaakdienst komt om de dag, dus ik snap niet waarom de situatie niet verandert."

Saloua Mazih (student), zegt dat ze blij zal zijn als het dumpen van afval overal onder controle, en de steden schoon zullen zijn.

Bron magharebia.com

21-01-2007, 14:22


werd tijd, mooi land maar sommige hoekjes en gaatjes, bluughh

21-01-2007, 14:34
dat ligt aan de mens die er woont

21-01-2007, 14:34
singapore-achtige wetten invoeren helpt ook...

21-01-2007, 14:48


Het zal niet werken, het is de mentaliteit van de mensen die ze moeten aanpakken. Ik ken het zelf uit mijn omgeving, ze hadden daar een aantal containers geplaatst waar mensen hun afval in konden dumpen en iedereen liet zijn vuil naast de container staan.