Bekijk volle/desktop versie : Profeten en hun eigenschappen



21-01-2007, 14:20
Profeten en hun eigenschappen
De eerste van de profeten is Adam en de laatste van hen is Profeet Muhammad (sas) Allaahu Ta`ala heeft zelf de profeten onder de mensen uitgekozen: "Dat is Allaahu Ta`ala's goedgunstigheid die Hij geeft aan wij Hij wil; Allaahu Ta`ala's vol van geweldige goedgunstigheid". (Nederlandse betekenis van surati'l Djum`a (62)/4). Allaahu Ta`ala heeft aan alle volkeren van de wereld profeten gestuurd: Bij Allaahu Ta`ala , Wij hebben tot (alle) gemeenschappen voor jouw tijd gezanten gezonden, maar de satan maakte voor hen hun daden aantrekkelijk". (Nederlandse betekenis van Suratu'n Nahl (16)/63) (Zie verder ook Fatir (35)/24 en Yoenoes (10)/47; Ra`ad/7).
Hun aantal is niet met zekerheid te zeggen alleen Allaahu Ta`ala weet hun aantal ( zie Nisaa'(4)/164). Volgens een hadith waren er 124000 geweest en volgens een andere 224000, (Musnad van Imaam Ahmad bin Hambal deel 5/266). Hoe uitgestrekt de aarde ook is de boodschappen van de profeten is tot in de verste hoeken te horen geweest. Er is geen volk die deze boodschappen heeft gehoord. Daarom is het beter hun aantal niet te beperken tot een bepaald getal (40/78). Daarentegen worden in de Qur'aan vijfentwintig Rusul (Boodschappers) bij name genoemd; 18 ervan worden in En`aam (6)/83-86) vermeld, en de rest op andere plaatsen (zie Aal-i Imraan (3)/33-34; A`raaf (7)/65; Hoed (11)/61 en 84; Anbiyaa'(21)/85-86; Ahzaab (33)/40) Deze zijn:
1 Aadam (Adam)
2 Idries (Henoch)
3 Noeh (Noach)
4 Hoed (niet bekend in christelijke literatuur)
5 Saalih (niet bekend in christelijke literatuur)
6 Ibrahiem (Abraham)
7 Loet (Lot)
8 Isma`iel (Ismael)
9 Ishaaq (Isaak)
10 Ya`qoeb (Jacob)
11 Yoesuf (Josef)
12 Ayyoeb (Job)
13 Shu`ayb (Jethro)
14 Moesaa (Moses)
15 Haaroen (Aaron)
16 Dhoe'l Kifl (niet bekend in christelijke literatuur)
17 Dawoed (David)
18 Sulaymaan (Salamo)
19 Ilyaas (Elia)
20 Al Yasa` (Elisa)
21 Yoenus (Jonas)
22 Zakariya (Zacharia)
23 Yahyaa (Johannes)
24 `Isaa (Jesus)
25 Muhammad (sas)
Sommige profeten zijn in graad hoger dan anderen: (2/253)
Vijf van deze profeten worden in de Qur'aan als "ulu-l Adhm" Gezanten genoemd (Gezanten die begiftigd zijn met standvastigheid en geduld): dit zijn Noeh , Ibrahiem , Moesa , `Isa en Muhammad (zie Ahzaab, 7 en Sura, 13)

De profeten hebben een grote verantwoordelijke, eervolle en moeilijke taak te vervullen. Daarom bezitten ze devolgende vijf eigenschappen:
- 1) Sidq (waarheid spreken); dat wil zeggen dat alles wat ze zeggen, doen of denken overeen komt met de werkelijkheid en het wezen van de zaak, zodat uit hen volstrekt geen leugen voorkomt. Ze waren, zowel voor als na hun profeetschap, oprecht in hun woorden, handelen, denken en intentie. Als ze niet alleen maar de waarheid spraken dan zouden ze niet overtuigend overkomen bij de mensen aan wie ze een boodschap brachten. Ze hebben noch voor noch na hun profeetschap gelogen.
En vermeld Abraham in het Boek. Hij was een waarheidslievend profeet.  
(Maryam (19)/41).
- 2) Amanah (betrouwbaar); dat wil zeggen dat alles van hen, uiterlijk en innerlijk, behoed is tegen het vallen in datgene dat Allaahu Ta`ala , Die hen verkoren heeft boven alle andere schepselen, niet behaagt. Ze waren, zowel voor als na hun profeetschap, op alle gebieden betrouwbaar. Ze waren trouw in het onderhouden van hun Shari`ah.
En het betaamt een profeet niet oneerlijk te handelen; wie oneerlijk handelt zal op de Dag der Opstanding zijn oneerlijke handelingen met zich meebrengen. Dan zal iedere ziel ten volle worden vergolden naar hetgeen zij verdiende, - toch zal hun geen onrecht worden aangedaan. 
(Aal-i Imraan (3)/161)
- 3) Tabliegh (overbrenging); dat wil zeggen dat zij op de beste en juiste wijze de mensen verkondigen alles wat Allaahu Ta`ala hun bevolen heeft, zodat zij daarvan niets verbergen, toevoegen of weghalen. Het is niet mogelijk dat profeten hun boodschap niet volledig hebben verkondigd.
 O boodschapper, verkondig hetgeen u van uw Heer is geopenbaard en indien gij dat niet doet, dan hebt gij Zijn boodschap niet overgebracht. Allah zal u tegen de mensen beschermen. Voorzeker, Allah leidt het ongelovige volk niet.
(Maa`idah (5)/67)
- 4) Fataanah (scherpzinnigheid); dat wil zeggen dat zij de volmaakte schepselen zijn in scherpzinnigheid in het begrip en in het weerleggen van tegenstanders. Het is ondenkbaar dat profeten dom of verstandelijk gehandicapt konden zijn.
- 5) `Ismah (vrij van zondes en slechtheden); dat wil zeggen dat zij vanaf hun geboorte onder Allaahu Ta`ala's controle en opvoeding stonden en dat Allaahu Ta`ala's ze behoedde voor alle zondes en slechtheden, die hun boodschap in discrediet hadden kunnen brengen.
En Ik omhulde u met Mijn liefde; opdat gij zoudt worden grootgebracht voor Mijn oog.
(Taahaa (20)/39)
En Wij maakten hen tot leiders die de mensen leidden op Ons bevel en Wij zonden een Openbaring tot hen, die aanspoorde, goede werken te doen, het gebed te onderhouden en aalmoezen te geven. En zij aanbaden Ons alleen.
(Anbiyaa' (21)/73)

21-01-2007, 19:25


Bedankt voor het plaatsen Broeder!!!!

21-01-2007, 20:27
wis je niet dat adam ons eerste profeet is.

21-01-2007, 20:39
ja daarheb je gelijk in maar tog heeft Allah hem vergeven en is naar het paradijs gegaan en hij telt tog als een profeet voor ons denk ik tog we