Bekijk volle/desktop versie : Op zoek naar vaccin voor vogelgriep: Spaanse griep wordt testaapjes fataal



19-01-2007, 15:52
Op zoek naar vaccin voor vogelgriep: Spaanse griep wordt testaapjes fataal

vrijdag 19 januari 2007 14:49

Op zoek naar een bescherming tegen de vogelgriep die rondwaart in Azië, rommelen Amerikaanse wetenschappers met het griepvirus dat in 1918 miljoenen levens eiste.


Apen sterven binnen een aantal dagen aan het virus

Gevaarlijk, zo blijkt. Toegediend bij apen blijkt het virus binnen dagen dodelijk. Heel snel voor een griepvirus. Het ziektepatroon doet denken aan verslagen uit het begin van de twintigste eeuw, stellen de wetenschappers in Nature.

Het virus was van de aardbodem verdwenen tot onderzoekers van het Amerikaanse leger het tot leven wekten. Ze groeven in de bevroren grond van Alaska de lichamen op van mensen die aan de dodelijke griep zijn overleden.

Waarom?
Waarom toch zo'n dodelijke ziekte de wereld in helpen? Reden is de vogelgriep. Onderzoekers denken dat de Spaanse griep een gemuteerde variant is op een vogelgriep.

Een vaccin voor een mogelijk mutatie van het dodelijk H5N1-griepvirus is het risico waard, vinden zijn. De test met de apen wordt uigevoerd in een zwaar beveiligd lab, waar het oude virus het immuunsysteem van de apen op hol liet slaan. In die richting kan een vaccin worden gezocht.

Door Jan Kooistra

Bron

19-01-2007, 16:01


Ze spelen met vuur.