Bekijk volle/desktop versie : Kosovo onafhankelijk?



16-01-2007, 13:40
Zal Kosovo onafhankelijk worden? Of kan/zal Rusland dit verhinderen? Wat zouden de gevolgen zijn van een onafhankelijk Kosovo? En wat te denken van de positie van Rusland?


Citaat:
EU blijft hoe dan ook betrokken bij Kosovo

(Novum/AP) - De Europese Unie blijft betrokken bij Kosovo, of de regio nu onafhankelijk wordt van Servië of in naam deel van dat land blijft uitmaken. Dat heeft de buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, maandag gezegd na een onderhoud met de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu.
VN-onderhandelaar Martti Ahtisaari zal zijn aanbevelingen over de toekomstige status van Kosovo naar verwachting kort na de Servische parlementsverkiezingen van zondag bekendmaken, waarna de Veiligheidsraad een definitief besluit moet nemen. Hoe de VN-resolutie ook uitvalt, de EU zal haar betrokkenheid bij Kosovo vergroten, zei Solana. "We willen dat Kosovo stabiel is, opdat de regio stabiel blijft."

Diplomaten verwachten dat Ahtisaari met een voorstel zal komen dat de internationale gemeenschap de mogelijkheid biedt de gebeurtenissen in Kosovo nog enkele jaren te blijven sturen. Welke extra maatregelen Solana in petto heeft wilde hij niet zeggen, omdat dat mede afhangt van de inhoud van de VN-resolutie. Maar deskundigen verwachten dat de EU voor de duur van de interim-periode ongeveer duizend politieagenten en honderd civiele medewerkers in Kosovo zal stationeren.

Sejdiu zei dat zijn regering blij is dat de Navo en de EU in Kosovo willen blijven als er straks een eind komt aan het VN-bestuur. Het doel van de regering is bekend, zei hij - een onafhankelijk Kosovo, ingebed in Europese structuren. "We willen dat Kosovo stabiel blijft en een belangrijke factor wordt in de stabiliteit van de regio", aldus Sejdiu.

Naar het VN-besluit wordt met spanning uitgekeken, omdat eventuele onafhankelijkheid of vergaande autonomie voor Kosovo als precedent zal worden aangegrepen door andere separatistische regio's.

Bron: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article600496.ece/EU_blijft_hoe_dan_ook_betrokken_bij_Kosovo

Citaat:
Rusland wil onafhankelijkheid Kosovo voorkomen

BELGRADO 16/01 (BELGA/AG) = Rusland wil de verwachte onafhankelijkheid van de afvallige Zuid-Servische provincie Kosovo voorkomen. Dat berichten kranten dinsdag in Belgrado, verwijzend naar een telefoongsprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Servische regeringsleider Vojislav Kostunica. Rusland zal in de VN-Veiligheidsraad zijn veto gebruiken, zou Poetin aan Kostunica gezegd hebben. Moskou zal voor de bijna alleen nog door Albanezen bewoonde provincie enkel instemmen met een oplossing die ook voor Servië aanvaardbaar is. De VN-bemiddelaar voor Kosovo, Martti Ahtisaari, legt begin februari zijn aanbevelingen voor de toekomstige staatsrechtelijke status van de crisisprovincie aan de Veiligheidsraad voor. Hij zal de beperkte soevereiniteit van Kosovo onder toezicht van de Europese Unie aanbevelen, luidt het volgens niet officiële berichten. Servië daarentegen wil bereiken dat de regio in zijn statenbond blijft en is slechts bereid een verregaande autonomie toe te staan. (sij) ./.

Bron: http://www.kanaalz.be/nl/Belga/BelgaNieuws.asp?ArticleID=75592&SectionID=2