Bekijk volle/desktop versie : Israël en Palestijnen praten weer



24-12-2006, 00:51
Israël en Palestijnen praten weer

Ontmoeting markeerde mogelijke nieuwe impuls vredesproces

http://www.nu.nl/news/925812/23/Isra%EBl_en_Palestijnen_praten_weer.html

JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben zaterdagavond in Jeruzalem circa twee uur met elkaar gesproken. De langverwachte ontmoeting markeerde een mogelijke nieuwe impuls voor het vredesproces in het Midden-Oosten, dat eigenlijk al zes jaar lang stilligt.

Palestijnse en Israëlische zegslieden zeiden tegen Israëlische media dat Olmert en Abbas hebben afgesproken meer gesprekken te zullen voeren. Volgens de website van de Israëlische krant Haaretz verliep het gesprek in een goede sfeer. De eerste bijeenkomst was vooral bedoeld om het ijs te breken en elkaars vertrouwen weer te winnen, aldus de krant. Wanneer Olmert en Abbas opnieuw bijeenkomen, is niet bekendgemaakt.


De bijeenkomst had plaats in de residentie van Olmert. Olmert en Abbas spraken elkaar - informeel - voor het laatst een half jaar geleden. De ontmoeting zaterdag was de eerste formele sinds het aantreden van Olmert in januari. De laatste keer dat Abbas formeel een Israëlische premier sprak was in februari 2005, toen Ariel Sharon nog de eerste minister was van de Joodse staat.

Verkiezingswinst Hamas

De relatie tussen Israël en de Palestijnen is de afgelopen periode alleen maar verslechterd. De verkiezingswinst van de radicale Hamas in de Palestijnse gebieden heeft de relatie verder op scherp gezet. Hamas erkent Israël niet en weigert ook het geweld af te zweren. Abbas is niet verbonden aan Hamas, maar aan Fatah. Hij wordt gezien als een gematigder Palestijns functionaris.

Behalve door Hamas - en het intussen opgelopen geweld tussen leden van Fatah en Hamas - wordt de relatie met Israël verder vertroebeld door de affaire-Shalit. Gilad Shalit is een Israëlische militair die al sinds juni in handen is van militante Palestijnen.

Zijn ontvoering leidde weer tot militair ingrijpen van Israël in de Gazastrook. De Palestijnen hebben aangedrongen op het vrijlaten van Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Shalit.

24-12-2006, 02:30


Praatjes vullen geen gaatjes. Ze moeten gaan tongen!

24-12-2006, 09:28

Citaat door Hazouz_55:
Praatjes vullen geen gaatjes. Ze moeten gaan tongen!

Ja oke, maar ik lees zojuist op BBC News dit nieuws veel beter en objectiever. Daar is de headline "Israël geeft Palestijns geld vrij" en het gaat om $100 miljoen aan cash dat door deze ontmoeting is vrijgemaakt.

Dát vult natuurlijk wel gaatjes, in de verschrikkelijke situatie in Palestina op dit moment, en daar kan Abbas volgens mij wel mee thuiskomen.

Ik vind het dus op z'n zachtst gezegd heel twijfelachtig dat nu.nl geen woord rept over dit belangrijke resultaat. Het betreft veel meer dan alleen een nieuw inblazen van het vredesproces.

Belangrijke resultaten nu geboekt:

Israeli Prime Minister Ehud Olmert has agreed to release $100m (£51m) in frozen Palestinian funds at talks with Palestinian President Mahmoud Abbas.

The two leaders also agreed to establish or re-establish three joint committees - a security committee to discuss the expansion of the current shaky Israeli-Palestinian ceasefire in Gaza to include the West Bank; a financial committee tasked with the transfer of tax revenues and other funds to the Palestinian Authority; and another to deal with eventual prisoner exchanges.

Bron BBC News

Dit is toch écht heel wat anders dan de "De eerste bijeenkomst was vooral bedoeld om het ijs te breken en elkaars vertrouwen weer te winnen" omschrijving van nu.nl

24-12-2006, 09:50

Citaat door Hazouz_55:
Praatjes vullen geen gaatjes. Ze moeten gaan tongen!



[url=http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3343770,00.html]Olmert gives Abbas a warm welcome Saturday evening, with food and kisses. [/url]


24-12-2006, 10:01


O, o ja, dit wilde ik nog even duidelijk maken, over begrip hebben, en het overduidelijke ontbreken daarvan in de kleine dingetjes die het 'em doen in NL, uit hetzelfde artikel:


Citaat:
On the drink menu only water was served, the Israelis were sure not to serve wine.