Bekijk volle/desktop versie : Eerste democratische verkiezingen in de Emiraten



16-12-2006, 20:03
Eerste democratische verkiezingen in de Emiraten



In twee van de zeven Emiraten zijn zaterdag de eerste democratische verkiezingen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van start gegaan. In de hoofdstad Abu Dhabi en in het emiraat Fujeirah kiezen burgers de nieuwe leden van de nationale raad. Maandag en woensdag wordt in de overige emiraten gestemd. Volgend weekend verwacht men de uitslag van de verkiezingen.

450 kandidaten
Ongeveer 450 kandidaten, waarvan 65 vrouwen, hebben zich verkiesbaar gesteld voor twintig van de veertig zetels in de nationale raad. De regering heeft zelf de overige raadsleden aangewezen. De nationale raad is een adviesorgaan voor de regering, dat wordt gezien als een eventuele voorloper van een nationaal parlement.

Politieke participatie
De verkiezingen zouden de weg kunnen openen voor meer politieke participatie in het land. Iets minder dan zevenduizend burgers mogen bij deze verkiezingen stemmen. Zij zijn handmatig uitgekozen door de regering.

Onder druk
Onder druk van de Verenigde Staten zijn in verschillende landen in het Midden Oosten democratische hervormingen doorgevoerd. Zo werden vorig jaar in Saudi-Arabië voor het eerst democratische verkiezingen gehouden. Ook in Qatar, Oman en Koeweit konden burgers naar de stembus. In Bahrein werd vorige maand voor het eerst in de Arabische Golfstaten een vrouw in het parlement gekozen. (novum/hln)

http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_327158.html?wt.bron=detailArt

Ik snap niet zo goed waarom mensen tegen een door het volk gekozen regering kunnen zijn.

16-12-2006, 20:46


Vrouw verkozen bij verkiezingen Verenigde Arabische Emiraten

Bij de eerste verkiezingen in de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten is zaterdag een vrouw verkozen tot lid van de Federale Nationale Raad (FNC). Dat blijkt uit officiële resultaten.

Amal Abdallah al-Koebaïssi is een van de vier verkozenen in het emiraat Aboe Dhabi. Daar kwamen 99 kandidaten op, onder wie 14 vrouwen. De verkiezingen van zaterdag waren slechts gedeeltelijke verkiezingen. De stembusgang vindt plaats in de zeven lidstaten van de federatie van de Emiraten, maar is onderverdeeld in drie etappes.

De verkiezingen van zaterdag in Aboe Dhabi en Foejaïrah waren een eerste etappe. De bevolking van de Emiraten kiest de helft van de veertig leden tellende FNC. De 20 andere leden worden aangesteld door de emirs van de zeven leden van de federatie. De Federale Nationale Raad is louter een adviesorgaan zonder wetgevende macht. (belga)

http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_327277.html?wt.bron=detailArt

Kijk eens aan, ik snap ook niet waarom ze dat zo bijzonder is. Alsof vrouwen een mindere is, nee toch