Bekijk volle/desktop versie : VN vrezen voor grote epidemieën in Afrika



09-12-2006, 22:11
VN vrezen voor grote epidemieën in Afrika
http://www.pzc.nl/internationaal/buitenland/article910174.ece


GENEVE - Ruim 1,8 miljoen mensen in het oosten van Afrika lopen het risico malaria, cholera, mazelen, tyfus en andere dodelijke ziektes te krijgen door de grootschalige overstromingen in de regio. Dit kan tot veel doden leiden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vooral bezorgd over de gezondheid van mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië.
De Hoorn van Afrika had in oktober en november te kampen met zeer zware regenval, waardoor riolen en sanitaire voorzieningen beschadigd werden en mensen bijeen werden gedreven in overbevolkte gebieden. Zeker 150 mensen verloren hun leven, ruim een miljoen anderen waren gedwongen hun woonplaats te ontvluchten.

Volgens de WHO is op sommige plaatsen sprake van een verdrievoudiging van het aantal gevallen van diarree, malaria en acute longinfecties. Ook cholera is opgedoken en gevreesd wordt voor een epidemie, die zich snel over een groot gebied kan verspreiden als de overstromingen aanhouden. „Wij hebben nu al met een ernstige situatie te maken. Mensen overlijden al aan ziektes die worden verspreid via water en sanitair. Vooral malaria wordt de komende tijd een groot probleem“, aldus D. Okello, de WHO-vertegenwoordiger in Kenia.

Veel van de genoemde ziekten zijn inheems in het oosten van Afrika, vooral vanwege een gebrekkig vaccinatieprogramma en slecht uitgeruste laboratoria. Daardoor kan niet onmiddellijk worden vastgesteld welke ziektes zich snel verspreiden en epidemische vormen dreigen aan te nemen.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (Unhcr) dropt in samenwerking met het Amerikaanse leger 240 ton hulpgoederen bij Dadaab in het noorden van Kenia, waar 130.000 inwoners van een ondergelopen vluchtelingenkamp in nood zijn. Het gaat vooral om zeiltjes, lakens, dekens en muskietennetten.

Het kinderfonds van de VN, Unicef, zegt ruim 24 miljoen dollar nodig te hebben om getroffen kinderen te kunnen voorzien van drinkwater, voedsel en medische zorg. GPD/RTR