Bekijk volle/desktop versie : Mode & Uiterlijk gezondheids tips enz..



07-12-2006, 19:11
Een koortslip. Veel mensen hebben er last van of kennen wel iemand die er last van heeft. Zo’n blaasje bij je mond is een ontsierend gezicht. Maar wat is een koortslip nou precies? En wat kun je er tegen doen?

Wat is het?
Een koortslip, herpes labialis, is koortsuitslag rond of op je lippen. Deze uitslag wordt veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus (HSV). Meer dan negentig procent van de bevolking is op 25-jarige leeftijd drager van het HSV. De meeste mensen hebben echter nooit klachten. Slechts een klein aantal heeft last van de steeds terugkerende blaasjes.

Krentenbaard
Soms wordt een koortslip verward met een krentenbaard. Een krentenbaard (impetigo) komt ook rondom de mond voor en geeft blaasjes. De blaasjes barsten en er komt vocht uit. Dit vocht droogt op en vormt geelbruine korstjes. In tegenstelling tot de koortslip wordt de krentenbaard niet door een virus veroorzaakt maar door een bacterie. Het komt vooral voor bij kinderen en met name in een warme en vochtige omgeving. Het wordt behandeld met antibiotica of, als de uitslag beperkt is, met antibacteriële huidzalf. Een krentenbaard is zeer besmettelijk.

Waardoor ontstaat een koortslip?
Veel mensen zijn als kind al met herpes simplex in aanraking gekomen. De eerste besmetting wordt ook wel primaire infectie genoemd. Het virus dringt het lichaam binnen via de huid of het slijmvlies. De meeste mensen merken niets van deze eerste besmetting omdat ze geen klachten krijgen. Een enkele keer mondt het uit in een ernstige infectie. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen blijft het voor de rest van je leven in je lichaam. Alleen buiten het lichaam heeft het virus een korte levensduur.

Besmetting
Herpes simplex komt het lichaam dus binnen via het slijmvlies of de huid. Het kan worden overgebracht door bijvoorbeeld door zoenen, knuffelen of seksueel contact. Overdracht kan soms ook plaatsvinden door bepaalde gebruiksvoorwerpen. Verder kan besmetting plaatsvinden door betasten van de uitslag. Dan bestaat de mogelijkheid dat je daardoor de infectie met de vingers op andere plaatsen van je lichaam overbrengt.

07-12-2006, 19:37


En waar blijft het middeltje tegen deze virus?
Hahah, nee hoor, bedankt voor de info!

Ik weet wel dat als je bijvoorbeeld lang in de zon hebt gezeten, dat je het dan krijgt...

07-12-2006, 20:05
ooh hhaha ja middeltjes heb je er ook voor ja
Vectavir crème
Heeft niet alleen een genezende werking bij de eerste tinteling, maar kan ook de genezing versnellen als de eerste blaasjes al zijn verschenen. De werkzame stof is penciclovir, dat zorgt voor vermindering van pijn en besmettelijkheid. De stof is werkzaam in de door het virus geïnfecteerde cellen
Zovirax crème
In deze crème zit de werkzame stof aciclovir. Deze stof grijpt in op de celdeling van het virus, waardoor het zich niet verder kan vermenigvuldigen. De crème voorkomt dus niet het terugkomen van de koortslip. Over het algemeen wordt aangeraden de crème vanaf de eerste tintelingen vijf keer per dag vijf dagen lang op de plek aan te brengen.
Let op: als je zwanger bent, overleg dan eerst met de huisarts of je deze crèmes mag gebruiken. Geef je borstvoeding, raadpleeg dan eveneens de arts

Homeopathische middelen

Echinaforce stick van dr. Vogel
In deze homeopathische lippenbalsem zit rode zonnehoed (echinacea purpurea). Dit verhoogt het weerstandsvermogen. Het werkt ontsmettend, antiviraal en verbetert de wondgenezing. Het helpt littekenvorming voorkomen. De stick bevat een natuurlijk zonnefilter met factor 19 en geeft daardoor een goede bescherming tegen felle zon. Breng het meerdere malen per dag dun op de lippen aan

Arnicatinctuur
Een oertinctuur (onverdund) van de bloem arnica. Het werkt ontstekingsremmend, antiseptisch, pijnstillend en wondhelend. Stip de pijnlijke plekken aan. Alleen uitwendig gebruiken. Bij langdurig gebruik kunnen er irritaties ontstaan
De Nono Fototherapie
Een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van rood licht. Het resultaat is een snellere genezing. Het wordt ook wel gebruikt bij puistjes.
Naar de dokter?
In principe heeft het dus geen zin om met een koortslip naar de dokter te gaan. Wanneer moet je echter wel gaan?
Als je vaak last hebt van een koortslip (meer dan vijf keer per jaar)
Als de koortslip na veertien dagen nog niet verdwenen is
Als er pus uit de koortslip komt
Als de koortslip zich uitbreidt naar de rest van het gezicht en lichaam
Morgen zet ik er meer op okis? ga zo mean girls kijke

07-12-2006, 20:06
Je huid in de winter(belangrijk)

Iedereen weet dat te veel zon schadelijk is voor de huid. Maar slechts weinig mensen geven de huid de juiste bescherming tegen het gure herfst- en winterweer. Een aantal tips.
In de winter heeft onze huid heel wat te lijden onder het koude, schrale weer. Dat, gevoegd bij de vaak te droge lucht binnen (veroorzaakt door centrale verwarming) is de oorzaak van een extreem droge huid. Met name de huid die direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht, zoals lippen, gezicht en handen, moet dan ook goed worden ‘ingepakt’. Normaal gesproken bevat de bovenste laag van de huid 13% water. Maar door kou en wind kan het vochtgehalte in de huid dalen tot 10%. Daardoor kan deze droog, ruw en trekkerig aanvoelen. Ook kunnen kloofjes ontstaan en kan de huid hier en daar open springen. Dat gebeurt vooral met de handen en de lippen.



Lippen
De dunne huid van de lippen kan ‘s winters snel uitdrogen, ook doordat er bijna geen talgklieren in zitten. Als de lippen droog aanvoelen is het beter om er niet aan te likken. Veel mensen denken dat dit helpt, maar de huid droogt hierdoor juist meer uit, waardoor gesprongen lippen en losse velletjes ontstaan. Niet aan pulleken, want dan gaan er plekjes bloeden. Bescherm de lippen met een verzorgende stift of balsem op basis van cacaoboter. Deze verzorgt de lippen en geneest ook de beschadigde plekjes. Smeer meerdere malen per dag, vooral als de lippen al wat droog en trekkerig aanvoelen.
Couperose
Bij couperose schijnen rode bloedvaatjes door de gezichtshuid heen. Dit zijn gesprongen haarvaatjes. De huid van de wangen is bij mensen met couperose dunner. Daarom heeft deze extra bescherming en verzorging nodig. Een speciale verzachtende en voedende crème kan ervoor zorgen dat de klachten niet verergeren. Kou, gure wind en grote temperatuurwisselingen maken de kwaal erger, net als te lang en te heet douchen. Couperose geneest niet, maar kan wel weggelaserd worden.

Wintersport
Tijdens de wintersport moet de huid niet alleen worden beschermd tegen kou en wind, maar ook tegen de zon. Door de weerkaatsing van de zon in de sneeuw verbrandt de huid sneller dan normaal. Zorg tijdens het wintersporten voor een vette zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng ’s avonds een verzorgende crème op, zodat de huid zich kan herstellen. Een goede zonnebril is in zonnige wintersportgebieden ook onmisbaar; de felle zonnestralen kunnen de ogen beschadigen.

Foundation
Na de zomer verliest de huid haar mooie bruine kleur snel. Probeer die kleur niet vast te houden door de hele winter naar de zonnebank te gaan. Dit is slecht voor de huid. Als de huid er ’s winters wat vlekkerig uitziet, kan een scrubbeurt de huid wat oppeppen. Gebruik anders een foundation. Deze camoufleert oneffenheden in het gezicht. Zorg ervoor dat de tint van de foundation zo dicht mogelijk bij die van de eigen huid komt. Dit geeft het meest natuurlijke resultaat. Op de kaaklijn, bij de oren en op het voorhoofd moet de foundation goed worden uitgesmeerd, anders lijkt het of je een masker op heeft. Er zijn ook foundations met een verzorgende werking. ’s Avonds moet het gezicht goed worden gereinigd en met een nachtcrème worden verzorgd.

Crème
Een rijke, vochtherstellende gezichtscrème is zeker geen overbodige luxe. Deze neemt de ergste droogte weg en laat een vetlaagje achter op de huid, waardoor deze meer vocht vasthoudt. Met een scrubcrème kunnen dode huidcellen worden verwijderd en wordt ook de doorbloeding gestimuleerd. Scrubben mag niet te vaak omdat het de huid dunner maakt. Gebruik een goede vochtherstellende, beschermende dagcrème en voor het slapen gaan een voedende nachtcrème. Zo blijft de huid soepel en veerkrachtig.