Bekijk volle/desktop versie : VN: gelijkheid van vrouwen in Arabische wereld is vaak façade



07-12-2006, 06:51
In de Arabische wereld blijft vooruitgang op het gebied van vrouwenemancipatie vaak symbolisch.

„Voor veel Arabische leiders zijn politieke rechten voor vrouwen een soort democratische façade. Vrouwen vormden een makkelijk te manipuleren symbool voor landen om politieke kritiek op hun ondemocratische omstandigheden te vermijden.” Dit constateert het Arab Human Development Report 2005 dat vanochtend in Jemen is gepresenteerd. De positie van vrouwen staat cenraal in deze vierde uitgave van het onder auspiciën van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) gepubliceerde rapport.

Op het eerste gezicht is de laatste jaren vooruitgang geboekt op het terrein van politieke participatie van vrouwen. In de meeste Arabische landen hebben vrouwen stemrecht gekregen, meest recent in Oman, Katar en Koeweit. Het percentage vrouwen in Arabische parlementen blijft echter een van de laagste in de wereld. Gelijke politieke rechten zijn onvoldoende om de participatie van vrouwen te verbeteren. Het rapport roemt vormen van positieve discriminatie in Marokko, Tunesië en Jordanië. Die landen hanteren quotasystemen om de aanwezigheid van vrouwen in hun parlementen te vergroten. Hoewel de meeste Arabische regeringen ten minste een vrouwelijke minister hebben, blijft hun portefeuille meestal beperkt tot vrouwenzaken of sociale zaken en is hun rol vooral symbolisch. Het rapport benadrukt dat echte beslissingen in de Arabische wereld op alle niveaus door mannen worden genomen.

De toegankelijkheid van nieuwe media als internet en satelliet-tv, gebaseerd op open dialoog, biedt vrouwen de mogelijkheid een belangrijker rol te spelen. Maar voor velen is vrouwenemancipatie iets dat hen door het Westen wordt opgelegd.

Belangrijkste obstakel voor een verbetering van de positie van vrouwen in de Arabische wereld blijft de invloed van islamitische bewegingen met een conservatieve kijk op de rol van vrouwen in de samenleving. Maar verzet tegen vrouwenemancipatie komt niet alleen uit conservatief islamitische hoek. Ook seculiere autocratische leiders zien meer participatie van vrouwen als een van de maatschappelijke ontwikkelingen die hun machtspositie aantasten. Veel Arabische landen verbieden zelfs onafhankelijke vrouwenbewegingen om zich met de politiek te bemoeien.



http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article566537.ece/emancipatie_VN_gelijkheid_van_vrouwen_in_Arabische _wereld_is_vaak_faccedil_ade

07-12-2006, 07:16


Typisch moslimhatend christelijk krant trouw weer. Gemakshalve vergeten te melden dat het rapport door arabieren in opdracht van arabieren is opgesteld. En natuurlijk gemakshalve vergeten dat de arabische wereld grotendeels geregeerd wordt door dictators die door amerika en engeland aan de macht gehulpen zijn en gehouden worden.