Bekijk volle/desktop versie : weten jullie......



06-12-2006, 14:37
dames een vraagje .weten jullie welke kleurstoffenfen haram zijn.in snoep en koek en andere etenswaren .alvast bedankt.

06-12-2006, 14:55


E 422 glycerol
E 470, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E477, E 481, E482, E 483 ( emulgatoren/stadilisatoren )
E 485 ( gelatine)
430, 431, 435, 436, 442, 476, 478, 491, 492, 493, 494, 495, ( emulgatoren
542 (beendermeelfosfaat)
570, 571, 572, 573 ( anti-klontermiddelen)
630, 631, 632, 633 (smaakversterkers)

06-12-2006, 14:57
he dank je wel meid.

06-12-2006, 15:02
No big!

Dit is ook interessant om te weten

Toevoegingen aan de hedendaagse voedingsmiddelen
(geschreven door: Yamina Amfra)
Toevoegingen, ook wel additieven genoemd, zijn hulpstoffen om onze voeding o.a. te verfraaien, te verbeteren, langer houdbaar te maken of meer smaak te geven.
Deze toevoegingen worden op verpakkingen van producten aangeduid met E-nummer…..
of de oorspronkelijke naam.
Binnen de Europese Unie hebben de meeste additieven een E-nummer gekregen. Behalve de geur- en smaakstoffen. Deze stoffen mogen onder de noemer ‘aroma’ vermeld worden, dit is meestal voldoende.
De volgende additieven zijn aan onze hedendaagse bewerkte voeding toegevoegd:
- kleurstoffen
- geur- en smaakstoffen
- conserveermiddelen
- voedingszuren
- antioxydanten
- smeltzouten
- verdikkingsmiddelen, bindmiddelen, geleermiddelen, emulgatoren en stabilisatoren
- zuurteregelaars
- anti-klontermiddelen
- smaakversterkers
- meelverbeteraars
- glansmiddelen
- kunstmatige zoetstoffen
Een aantal van deze additieven hebben een dierlijke oorsprong en staan dus met een E-nummer vermeld op de etiketten. Deze E-nummers zullen we eens nader bekijken.
E-120 Cochenille/Karmijnzuur - rode kleurstof
Het zijn schildluizen en wordt vooral in de cosmetica industrie gebruikt.
Een alternatief voor deze kleurstof is de E-124. Dit is de synthetische
Vervanger van de E-120.
E-161g Cantaxanthine - oranje kleurstof
Deze kleurstof wordt gewonnen uit flamingoveren en paddestoelen.
De kleurstof wordt uitsluitend toegestaan in Staatsburger worst en
Wordt in de cosmetica industrie gebruikt.
E-322 Lecithine - emulgator
Wordt uit eidooiers gehaald of is afkomstig van soja. Indien het van soja afkomstig is, wordt dit vaak op de verpakking als ‘soja lecithine’ aangeduid.
In wezen halal. Men hoeft voor deze stof geen dieren te doden.
E-422 Glycerol - oplosmiddel
Natuurlijk bestanddeel uit vetten.
E-430
E-431
E-432
E-433
E-434
E-435
E-436 Polyoxyethylenen - anti-schuim middelen en emulgator
Ze worden gesynthetiseerd uit vetten.
E-442 Ammoniumfosfatiden - emulgator
Gewonnen uit vetten Wordt vrijwel alleen gebruikt in chocolade producten.
E-470 Vetzuurzouten - emulgator
Gewonnen uit vetten.
E-471
E-472 Glycerol - emulgator
Beiden gewonnen uit vetten.
E-473 Sucrose - emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-474 Sucroglyceriden - emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-475 Polyglycerolesters - bakverbeteraar
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-476 Ricinus vetzure esters - Emulgator/stabilisator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-477 Esters van propyleenglycol met vetzuren. - emulgator/stabilisator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-479b Thermisch geoxideerde sojaolie - emulgator
Verkregen uit E-471, gesynthetiseerd uit vetten.
E-481
E-482 Natrium-/Calciumstearoyllactaat - emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-483 Stearytartaat - emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten.
E-485 Gelatine - geleer/bindmiddel
Komt niet meer als E-nummer op de verpakking voor, maar onder de naam Gelatine.
E-491 Sorbitaanmonostearaat
E-492 Sorbitaantristearaat
E-493 Sorbitaanmonostearaat
E-494 Sorbitaanmonooleaat
E-495 Sorbitaanmonopalmitaat - emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten
E-570 Stearinezuur/vetzuren - anti klonter middel
Gewonnen uit vetten.
E-585 Ijzerlactaat - Dragerstof
Gewonnen uit melk
E-626 Guanylzuur
E-627 Natriumguanylaat
E-628 Kaliumguanylaat
E-629 Calciumguanylaat
E-630 Inosinezuur
E-631 Dinatriuminosinaat
E-632 Dikaliuminosinaat
E-633 Calciuminosinaat - Smaakversterkers
Uit plantaardige en dierlijk weefsel, ook uit varken.
E-640 Glysine - Smaakversterker
Gewonnen uit vetten.
E-904 Schellak - Gomlak / coating
Gewonnen uit schildluizen.
E-920 L-cysteine - Meelverbeteraar
Gewonnen uit haren en veren.
E-1105 Lysozym hydrochloride - Enzym, conserveermiddel
Gewonnen uit kippenei-eiwit.
In wezen halal, men hoeft voor deze stof geen dieren te doden.
E-1518 Glyceryltriacetaat - oplosmiddel
Wordt uit E-422 en E-260 gewonnen.

Zoals je ziet, zijn er nogal wat E-nummers met een dierlijke oorsprong.
Vanuit dierlijke en plantaardige vetten worden allerlei synthetische en vetachtige
Stoffen gemaakt. Zo ontstaat een emulgator met als eigenschap om vetten met water te mengen.
Het verschil in benadering van het feit hoe om te gaan met bijvoorbeeld de stof gelatine is zeer complex onder Moslims.
Vele Moslim geleerden hebben geen eensluidend antwoord voor ons.
Ook ik zal me niet verder mengen in deze moeilijke materie, ik ben immers geen geleerde.
Wat misschien wel als advies bij het omgaan met deze materie mag gelden is het volgende.
Indien je twijfelt voor jezelf of een product Halal of Haram is, kies voor het zekere boven het onzekere en vermijdt het dan, uit vrees voor Allah.
Het is niet mijn bedoeling een discussie los te maken omtrent de verschillende opvattingen binnen de Islam over onze moderne voeding. Het is mijn bedoeling om onszelf bewust te laten worden van onze hedendaagse voeding.
Als je naar alle toevoegingen kijkt, zit het meestal in voedingsmiddelen, zoals chips, koek, snoep, frisdranken, sauzen, kant en klare maaltijden etc. etc.
Op zich niet altijd even gezonde producten.
De Islam stimuleert ons juist om gezond te eten:
‘Jullie die geloven! Eet van de goede dingen die Wij voor jullie levensonderhoud gegeven hebben en betuigt dan aan Allah, als Hij het is die jullie dienen….’
(Koran 2:172)
Verse producten gebruiken, zonder smaakversterkers uit een pakje, blokje of zakje is niet zo moeilijk. Een maaltijd met gevoel samen gesteld en klaar gemaakt heeft geen smaakversterker nodig. Je start je keuken activiteiten met Bismillah en de rest gaat vanzelf. Misschien ben ik nu wat al te optimistisch voor een aantal Zusters, maar kijk maar naar onze moeders. Zij hebben/hadden geen kant en klare couscous of kebab kruiden uit een pakje nodig. Hun manier van ‘los uit de hand koken’ geeft toch altijd nog de beste en meest smakelijke resultaten.
Ook voor de jongere Zusters onder ons is het misschien toch ook wel belangrijk om met wat meer aandacht de etiketten van de chips, chocolade, koek, ijs te bekijken.
Indien je serieus met je geloof, gezondheid en ook je gewicht wilt omgaan is het de moeite waard om je eetgedrag goed in de gaten te houden.
Samenvattend:
Er gaat niets boven verse, onbewerkte producten. En probeer zoveel mogelijk bewerkt voedsel te vermijden.
‘O mensen, eet van wat op de aarde is het toegestane en het goede, en volgt niet in de voetstappen van de Satan. Voorwaar, hij is voor jullie een duidelijke vijand. (Koran 2:168)
Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste.
Geraadpleegde bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl
http://www.food-info.net
levensstijl@moslima.nl