Bekijk volle/desktop versie : Chinese Muur nu wettelijk beschermd



05-12-2006, 18:28
Chinese Muur nu wettelijk beschermd
door Peter Ford

MUTIANYU - De Muur, hét symbool van China, staat er belabberd bij. Het beroemde monument - op sommige plaatsen tot een Disney-atractie omgebouwd - heeft onder de tand des tijds en van de mens flink te lijden gehad.



Maar sinds 1 december is een aantal wetten van kracht geworden om de Muur te beschermen. Het is nu onder meer verboden stenen te verwijderen, er nachtfeesten te houden, huizen tegenaan te bouwen of zich er met een motorvoertuig op te begeven.

Sinds 1987 staat de Muur op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar aan de bescherming ervan schort het flink. Eigenlijk bestaat er niet één Grote Muur; de Chinese Muur bestaat uit stukken muur, in verschillende perioden gebouwd om de verschillende vijanden buiten te houden. Sommige delen kunnen niet eens als muur bestempeld worden, eerder als aardverhogingen of greppels.



Chaos

„Het onderzoek naar de Chinese Muur is een grote chaos“, stelt Dong Yahui, vice-president van de Sociëteit van de Chinese Muur. „De regering weet nog steeds niet hoe lang de muur uit de Ming-dynastie is, hoeveel ervan is ingestort en hoeveel ervan nog in goede staat verkeert. Registratie ontbreekt.“

Nadat de Ming-dynastie in 1644 ineenstortte, werd er aan deze muur geen onderhoud meer gepleegd. De nieuwe heersers behoorden namelijk tot één van de noordelijke stammen die de muur juist buiten had moeten houden. In de 20-ste eeuw was er incidenteel archeologisch onderzoek en er werden wat reparaties uitgevoerd, maar die stonden in geen verhouding tot de schade die de muur door mens en tijd had opgelopen en nog oploopt.

Iedereen die na 1 december voor soortgelijke actie opgepakt wordt, krijgt een boete die tot 53.000 euro kan oplopen. De gedeelten van de muur die door de autoriteiten tot toerististische attractie zijn verklaard, zijn tenminste niet door mensenhanden afgebroken.



Maar voor historici is wat daarmee gebeurd is eveneens tenenkrommend. Het Badeling-gedeelte bijvoorbeeld werd in 1984 zo gerestaureerd, dat het eruit ziet alsof het gisteren gebouwd is. „Toekomstige restauraties zullen zo niet verlopen“, zegt historicus Lu Zhou stellig. „Door de nieuwe wetgeving moet men bij restauraties rekening houden met de historie van de muur. Het probleem waar archeologen tegenaan lopen is de traditionele Chinese gedachte dat alles er blinkend nieuw uit moet zien. De gewone man vindt perfectie belangrijker dan historie.“ Lu denkt dat de Chinese cultuur ten grondslag ligt aan de verwaarlozing van de Muur. „In Europa worden kathedralen beschouwd als monumenten, maar voor Chinezen zijn tempels hetzelfde als kleren. Ze dragen ze, doen ze uit of gooien ze weg. Functionaliteit is in deze cultuur belangrijker dan geschiedenis.“



Of de regering in Peking in staat zal zijn de Muur bescherming te bieden is nog de vraag, gezien het feit dat ze andere zaken op het platteland ook nauwelijks in de hand heeft. GPD/CSM

Bron: http://www.pzc.nl/internationaal/buitenland/article892432.ece

05-12-2006, 18:55


Is er genoeg van.