Bekijk volle/desktop versie : Winkels weer open, garage Osdorp voorlopig nog dicht



30-11-2006, 16:50
Van een verslaggever

AMSTERDAM - De parkeergarage bij het Osdorpplein die dinsdag werd ontruimd nadat scheuren in de constructie waren geconstateerd, blijft voorlopig dicht. De winkels eronder zijn weer open.

De veiligheid in de parkeergarage kan niet worden gegarandeerd, zegt het stadsdeel Osdorp. Hoelang de parkeergarage gesloten blijft, is nog niet duidelijk. Morgen wordt een onderzoeker gekozen.

Om de draagkracht van de garage te vergroten zijn stutten geplaatst. Hierdoor neemt de druk op de constructie en de scheuren dertig procent af, aldus het stadsdeel.

De veiligheid van het winkelend publiek is volgens het stadsdeel wel gegarandeerd. Het gaat om een supermarkt van Albert Heijn, een Kijkshop en een reisbureau van Surinam Airways.

De Dienst Milieu- en Bouwtoezicht constateerde dinsdag scheuren van twintig tot 25 centimeter lang en een millimeter diep. De dienst werd gewaarschuwd door een aannemer die renovatiewerkzaamheden uitvoert in het tien jaar oude complex. Zo wordt een rolbaan voor winkelwagentjes tussen de supermarkt en de parkeergarage aangelegd. De scheuren zijn volgens het stadsdeel ouder en dus niet door de renovatie veroorzaakt.

Een onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen hoe de garage veilig hersteld kan worden. Ook moet het aantonen wie verantwoordelijk is voor de fouten. Het stadsdeel verwacht dat het een maand in beslag neemt. De supermarkt en de parkeergarage zijn eigendom van het Philips Pensioen Fonds. ING heeft in 1994 de bouwaanvraag ingediend. De hoofdaannemer was BAM - en niet Heymans zoals het stadsdeel dacht. De financiële schade is nog onduidelijk. De woningen die tegen de garage aan staan, hoeven niet te worden ontruimd. Ze zijn qua constructie niet met het gebouw verbonden.


© Het Parool, 30-11-2006, 11:48 uur

Bron