Bekijk volle/desktop versie : Transseksuele Joey (7) niet welkom



14-11-2006, 07:17
De Vrije School Zoetermeer weigert de 7-jarige Joey in te schrijven. Volgens zijn moeder omdat hij zich als een meisje gedraagt. Onzin, zegt de school. ‘We hebben geen plaats voor nieuwe leerlingen.’

ZOETERMEER

Moeder Ilonka Alter (38) is woedend op de Vrije School Zoetermeer.

Ze vindt het ‘schandalig en discriminerend’ dat haar zoon Joey op de school wordt geweigerd.

De Zoetermeerse voegde bij haar inschrijfformulier een medisch rapport over de genderdysforie (transseksualiteit) van haar zoon. Ze is ervan overtuigd dat dit vorige week heeft geleid tot de afwijzing.

„Ik kreeg telefonisch te horen dat ze het rapport met alle docenten hebben besproken, dat ze tot de conclusie waren gekomen dat Joey een problematisch geval is en dat hij niet in het plaatje van deze klas past.’’

De school ontkent dit met klem. Volgens woordvoerster Anke de Witte is zij de enige op de school die het rapport heeft gelezen en heeft de afwijzing niets met de inhoud ervan te maken. „Ik heb de leerkracht van de klas met 28 leerlingen gevraagd of er nog een plaatsje was. Het antwoord was ontkennend en dat hebben we gerespecteerd. Ook een ander kind zou niet zijn toegelaten voor deze klas,’’ zegt ze.

Ilonka Alter overweegt tegen de afwijzing in beroep te gaan. ,,Niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere kinderen met genderdysforie die hier mogelijk mee te maken hebben,’’ zegt ze.

Alter ontdekte ongeveer vier jaar geleden dat ze een bijzonder kind heeft. Joey vroeg in tegenstelling tot zijn oudere broer voor Sinterklaas niet om ridders en een speelgoedauto, maar om een pop en een roze kaptafel. „Toen Joey een jaar later de trap af kwam met de vraag wanneer zijn piemeltje eraf mocht, wist ik zeker dat hij anders is dan veel andere kinderen.’’

Alter zocht op internet naar ouders met soortgelijke ervaringen en kwam zo terecht bij specialisten van het VU Medisch Centrum. Zij stelden dit jaar vast dat Joey waarschijnlijk genderdysforie heeft. Dit betekent dat hij zich een vrouw in een mannenlichaam voelt. Volgens Ilonka Alter laat haar zoon zich het liefst Jody noemen en doet hij er alles aan om als een meisje over te komen. Dat uit zich onder meer in de keuze van kleding, het gebruik van make-up en het dragen van oorbellen. Ook verkleedt hij zich op school bij gym en de zwemles in de meisjeskleedkamer en draagt hij bij het zwemmen een bikini.

Joey zit nu nog op de openbare basisschool De Watersnip in Zoetermeer. Volgens Alter gaan ze daar heel goed met haar zoon om. „Gelukkig accepteren zijn klasgenoten dit gedrag en leidt het niet tot pesterijen.’’

De Zoetermeerse had haar zoon bij de Vrije School aangemeld, omdat hij creatief is en gek op zang, dans en muziek. ,,Helaas krijgt hij nu niet de gelegenheid zijn talenten te ontwikkelen,’’ zegt ze.


http://www.ad.nl/binnenland/article805799.ece

14-11-2006, 07:18


Belachelijk om dat kind om die reden te weigeren.

14-11-2006, 07:34
Vind dat ook geen goed reden om dat kind niet toe te laten, het is toch immers een vrije school..
Maar aan de andere kant denkt de school vast dat het invloed zal hebben op de andere kinderen, aangezien zij van transseksualiteit niets afweten.



Mvg.



GIML