Bekijk volle/desktop versie : Polen zijn misleid bij Irak-oorlog



08-11-2006, 08:07
Polen zijn misleid bij Irak-oorlog
Van onze correspondent Jan Hunin


WARSCHAU - Polen heeft deelgenomen aan de oorlog tegen Irak op basis van foute informatie over de massavernietingswapens. Dit zegt de Poolse ex-president Aleksander Kwasniewski vandaag in een interview in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Volgens Kwasniewski werd hij door de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell op het verkeerde been gezet. ‘Ik dacht niet dat men ons zo erg kon misleiden. Misschien was dat naïef.’ Vandaag zou Kwasniewski naar eigen zeggen hebben aangedrongen op grotere internationale steun voor de militaire interventie. Polen was in 2003 een van de weinige landen die aan de zijde van de Amerikanen aan de invasie deelnamen.

Het interview van Kwasniewski is het tweede vlekje op de Pools-Amerikaanse betrekkingen binnen enkele dagen. Maandag werd een vertrouwelijke nota bekend over hoe de Amerikaanse vice-ambassadeur Kenneth Hillas tijdens een ontmoeting met een raadgever van premier Kaczynski het ontslag van vice-premier Roman Giertych suggereerde. Giertych had in oktober aangedrongen op een parlementair debat over de gevolgen van de oorlog voor de Iraakse burgerbevolking.