Bekijk volle/desktop versie : Republikeinen verliezen meerderheid



08-11-2006, 07:30
Republikeinen verliezen meerderheid

http://www.nu.nl/news/878286/22/Republikeinen_verliezen_meerderheid.html

WASHINGTON - De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloren. Dat blijkt uit voorspellingen van de Amerikaanse zender NBC. De partij moest vijftien zetels veroveren op de Republikeinen om de macht over te nemen.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft teleurgesteld gereageerd op het verlies van de Republikeinse meerderheid. Bush werd telefonisch van het nieuws op de hoogte gesteld door adviseur Karl Rove.

Vriendjespolitiek

De president zal woensdagavond om zeven uur (Nederlandse tijd) een persconferentie in het Witte Huis beleggen waar hij officeel zal reageren op de uitkomst van de stembusgang.

Volgens woordvoerder Tony Snow van Bush is het nu aan de Democraten om te komen met oplossingen voor problemen in plaats van er alleen maar over te klagen. "De president heeft een volle agenda voor de komende twee jaar en daar zijn twee partijen voor nodig", aldus Snow.

Staten

In de staat Indiana verloren zeker drie zittende Republikeinen hun zetel. Ook in de staten Ohio, Pennsylvania en Connecticut stonden Republikeinse zetels op de tocht, meldden Amerikaanse media. Verscheidene politici vielen als gevolg van schandalen.

Vriendjespolitiek

De naam van afgevaardigde Curt Weldon werd in verband gebracht met financiële vriendjespolitiek. Hij keert na zijn verlies op dinsdag niet terug. Ook het district van de veroordeelde afgevaardigde Bob Ney wegens het aannemen van cadeaus, ging over naar de Democraten.

In Florida verloren de Republikeinen de zetel die werd ingenomen door Mark Foley, die recent in opspraak raakte wegens het seksueel lastig vallen van jonge mannen.

Compromissen

Bush zal de komende jaren compromissen moeten zien te smeden met het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden.

Door de winst wordt afgevaardigde Nancy Pelosi uit Californië hoogstwaarschijnlijk de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de geschiedenis.

Vetorecht

De Democraten kunnen echter ook niet alles doen wat ze willen. President Bush kan zijn vetorecht inzetten en wetsvoorstellen moeten ook de goedkeuring hebben van de Senaat.

Senaat

De strijd om de controle over de Senaat tussen Republikeinen en Democraten is een dubbeltje op zijn kant. Volgens voorspellingen van Amerikaanse nieuwszenders gaan de twee partijen precies gelijk op en konden ze woensdagochtend 06.30 uur (Nederlandse tijd) beiden beschikken over de steun van 48 senatoren.

De uitslagen in de staten Virginia, Missouri, Tennessee en Montana liggen voor de zenders te dicht bij elkaar om een winnaar te voorspellen. In Virginia is het verschil slechts een kleine 2000 stemmen. In de andere staten zijn de verschillen weliswaar iets groter maar kan het ook nog alle kanten op.

Schwarzenegger

Gouverneur Arnold Schwarzenegger is herkozen. Dat meldden lokale Californische zenders woensdagochtend. Volgens de eerste tellingen haalt de gewezen filmster rond de 60 procent van de stemmen.

Zijn Democratische tegenstander Phil Angelides kwam uit op zo'n 35 procent van de stemmen.