Bekijk volle/desktop versie : Vaticaan spreekt zich uit tegen de doodstraf



07-11-2006, 15:32
ROME (RKnieuws.net)
(quote):
- Terwijl de wereld verdeeld reageert op het doodvonnis dat over de voormalige dictator Saddam Hussein is uitgesproken, heeft het Vaticaan zich bij monde van diverse functionarissen uitgesproken tegen de doodstraf van Hussein, ook al heeft hij de meest vreselijke misdaden tegen de menselijkheid op zijn geweten. Alle leven is heilig, zo onderstreept men.

Kardinaal Renato Martino, het hoofd van de Vaticaanse Raad Justitia et Pax, zei dat het voltrekken van de doodstraf door ophanging een ’ongerechtvaardigde wraakactie is’.

’Helaas is Irak één van de weinige landen die nog geen geciviliseerde keuze heeft kunnen maken in het afschaffen van de doodstraf’, aldus Martino.

Martino streek de Verenigde Staten drie jaar geleden tegen de haren in door te stellen dat de Amerikaanse troepen Saddam als ’een koe hebben behandeld’ toen hij werd gearresteerd.

De Rooms-katholieke kerk blijft zich verzetten tegen de doodstraf, behalve in zeer extreme, uitzonderlijke gevallen, omdat de kerk er van overtuigd is dat de moderne maatschappij over goede middelen beschikt om criminelen te straffen zonder hen van het leven te beroven.

De Jezuiet, pater Michele Simone, adjunct-directeur van het blad Civita Cattolica, zei dat het afkeuren van de doodstraf voor Saddam Hussien geen goedkeuring is van hetgeen hij heeft gedaan.

’Natuurlijk zullen de problemen van Irak niet zijn opgelost met de dood van de dictator. Vele katholieken, inclusief ikzelf, zijn principieel tegen de doodstraf’, zo zei Simone in de gesprek met Radio Vaticana.

’Zelfs in de situatie waarin Irak verkeert, waar de facto dagelijks honderden doodvonnissen worden uitgesproken, zal dit vonnis nergens toe leiden’, aldus Simone.

’Het niet uitvoeren van het doodvonnis van Saddam om politieke redenen, zal in de beleving van de Iraakse bevolking mogelijk worden ervaren als een privilege, omdat in Irak het doden onderdeel is van de dagelijkse realiteit. Maar het behouden van het leven, wat niet betekent dat alles wat Saddam heeft gedaan wordt geaccepteerd, is altijd positief’, zo zei Simone.
(unquote):

De bronvermelding heb ik voor het gemak maar even vet rood gemaakt.

Groetjes,
BeertjeBee