Bekijk volle/desktop versie : Vrees voor vernietiging Iraaks erfgoed



02-11-2006, 15:37
Vrees voor vernietiging Iraaks erfgoed
door Gerda den Hollander

31-10-2006


Irak is de bakermat van de westerse beschaving, waar talloze culturen hun sporen nalieten. Ook bijbelse plaatsen als Babylon, Ninevé en het Hof van Eden bevinden zich hier. Een walhalla voor archeologen, want naar schatting negentig procent van alle kunstschatten zit nog in de bodem.

Plunderingen
Onder ex-dictator Saddam Hussein stond op illegale kunstroof de doodstraf, al kon zoon Uday ongestraft zijn gang gaan. Tijdens de inval in Irak waren plunderingen schering en inslag: het Nationaal Museum in Bagdad mist nog altijd eenderde van de toen verdwenen voorwerpen. De geallieerden treft ook blaam, zij vernielden rustig archeologische velden voor de bouw van latrines.
Duizend gevallen van illegale kunstroof per week zag erfgoed-expert Teijgeler vorig jaar in Irak en dat is alleen maar verergerd. Met het geld bekostigen de rivaliserende facties hun strijd naast geld uit drugs- en wapenhandel, zo stelt hij. De kans op roof is groter nu de bewakers van archeologische velden geen salaris meer krijgen. Al was het met 1400 bewakers voor de duizenden vindplaatsen al fors behelpen.

Tandarts
Teijgeler is ook bezorgd over de invloed van de radicale sjïieten binnen de Iraakse regering. Die leidt tot het opheffen van goed werkende organisaties en het vervangen van deskundige ambtenaren door niet ter zake kundige politieke vrienden. Zo is de nieuwe minister van Toerisme en Oudheden, Liva Sumaysi, van huis uit tandarts.

Bovendien lijkt alleen de sjïitische kunst te worden beschermd, terwijl die maar een klein deel van het totaal uitmaakt. "Pre-islamitische beelden zijn recentelijk bestempeld als afgodsbeelden", zegt de Nederlandse deskundige. De schade in een provincie als Dhi Qar, met pre-islamitische kunstschatten van 3200 voor Christus tot 500 jaar erna, is enorm.

Brandbrief
Satellietfoto´s onderstrepen zijn verhaal; ze tonen archeologische vindplaatsen met diepe gaten. Bijvoorbeeld in de provincie Dhi Qar. Mede daardoor kwamen eerder al gerenommeerde archeologen en historici met een brandbrief. Zij vroegen de Iraakse regering de veiligheid van musea, archeologische plekken en monumenten in het hele land te waarborgen. Onder hen McGuire Gibson, vooraanstaand hoogleraar Mesopotamische Archeologie aan de Universiteit van Chicago.

Ook al bleef antwoord tot nog toe uit, toch vindt Teijgeler het zinvol stennis te maken tegen de verkwanseling. "Achterover leunen heeft in ieder geval geen zin." Als het aan hem ligt, roept de Nederlandse regering de Iraakse ambassadeur op het matje. "Maar ja, we zitten vlak voor de verkiezingen." Met GroenLinks bereidt Teijgeler momenteel een voorstel aan de Tweede Kamer voor: deze partij wil Nederlandse musea zo ver krijgen dat ze hun depots openstellen voor tijdelijke opslag van kunstwerken uit Irak. Een museum in Parijs heeft dat al eerder gedaan met cultureel erfgoed uit Afghanistan.

Bron: http://www.wereldomroep.nl/actua/middenoosten/act20061031_kunst

02-11-2006, 15:44


Eeuwig zonde. Alle informatie die je uit die schatten kan halen kan gebruikt worden om de geschiedenis van de mens beter in kaart te brengen, maar blijkbaar kan het ze weinig schelen.

02-11-2006, 15:49

Citaat door jimmy_page:
Eeuwig zonde. Alle informatie die je uit die schatten kan halen kan gebruikt worden om de geschiedenis van de mens beter in kaart te brengen, maar blijkbaar kan het ze weinig schelen.


Sadams erfgoed: