Bekijk volle/desktop versie : Aantal Belangrijke Regels betreft het vrijdag preek en Gebed.



02-11-2006, 07:42
Vraag:

Wat is het oordeel over het geven van de Islamitische groet wanneer men de moskee binnenkomt tijdens de vrijdagpreek en wat is het oordeel over het antwoorden hierop?

Antwoord:

Wanneer men de moskee binnenkomt tijdens de vrijdagpreek dient men
direct twee korte rakacaat (gebedseenheden) te verrichten en te gaan zitten. Hij mag de aanwezigen in dit geval niet groeten, want de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

"Als je tegen een andere persoon op vrijdag 'luister' zegt, terwijl de imaam preekt, dan heb jij je schuldig gemaakt aan ijdel gepraat." (Boechaarie)

Ook heeft hij (vrede zij met hem) gezegd:

"Wie de steentjes aanraakt, heeft zich schuldig gemaakt aan ijdel gepraat." (Ibnoe Maadjah)

IJdel gepraat kan ervoor zorgen dat de persoon die zich hieraan schuldig heeft gemaakt de beloning van het vrijdaggebed niet toekomt. In een andere overlevering staat:

"Wie zich schuldig maakt aan ijdel gepraat komt de beloning van het vrijdaggebed niet toe."

Wanneer iemand jou de salaam geeft, mag je hem de wedergroet niet mondeling teruggeven met 'wa alaikoem salaam', ook al heeft hij het wel uitgesproken. Wat betreft het elkaar geven van een hand tijdens het vrijdaggebed, hier is niets op tegen. Maar het verdient de voorkeur dit te laten.

Er is een aantal geleerden dat gezegd heeft dat het wel toegestaan is iemand mondeling terug te groeten met de salaam, maar de meest correcte uitspraak is dat dit niet toegestaan is. De verplichting om te luisteren naar de vrijdagpreek gaat voor op de verplichting van de wedergroet. Bovendien heeft de moslim in beginsel het recht niet om de mensen tijdens de vrijdagpreek te begroeten met de salaam, omdat dit de mensen afleidt van hetgeen zij dienen aan te horen.
Er vindt dus geen groet en geen wedergroet plaats tijdens de vrijdagpreek.

Sheich Mohammed ibn Saalih Al-cOethaymeen

02-11-2006, 07:43


Vraag:

Wat is het oordeel over het heffen van de handen wanneer de imaam doecaa verricht tijdens de vrijdagpreek?

Antwoord:

Het heffen van de handen wanneer de imaam doecaa' verricht tijdens de vrijdagpreek is niet toegestaan. De metgezellen raadden namelijk Bishr ibnoe Marwaan af zijn handen te heffen tijdens de vrijdagpreek. Behalve tijdens doecaa al-istisqaa' (smeekbede om regen). Het staat bevestigd dat de boodschapper (vrede zij met hem) zijn handen hief toen hij Allah vroeg om regen tijdens de vrijdagpreek en de mensen hieven hierop eveneens hun handen in navolging van hem (vrede zij met hem). Naast deze aangelegenheid is er geen andere waarin de moslims hun handen mogen heffen tijdens het doen van doecaa tijdens de vrijdagpreek.

Sheich Mohammed ibn Saalih Al-cOethaymeen

02-11-2006, 07:44
Vraag:

Is het zeggen van 'aamien' wanneer de imaam een smeekbede verricht tijdens de vrijdagpreek een bidcah (nieuwlichterij) of niet?

Antwoord:

Dit behoort niet tot de bidac (nieuwlichterijen). Het is juist aanbevolen dit te doen wanneer de imaam smeekbeden verricht ten behoeve van de moslims. Het moet echter niet gezamenlijk en luid worden geroepen. Dus iedereen dient afzonderlijk en zachtjes 'aamien' te zeggen, zodat niet iedereen door elkaar heen gaat schreeuwen en er geen verstoringen en luidruchtigheden zullen ontstaan.

Sheich Mohammed ibn Saalih Al-cOethaymeen

02-11-2006, 07:46
Vraag:

Wat dient een persoon te doen die te laat komt voor het vrijdaggebed, terwijl de imaam reeds de tashahhoed verricht? Moet hij dan vier of toch twee rakacaat (gebedseenheden) verrichten?

Antwoord:

Als iemand naar de moskee komt tijdens het vrijdaggebed, terwijl de imaam de tashahhoed aan het verrichten is, dan is het vrijdaggebed aan hem voorbij gegaan. Hij begint met de houding waarin de imaam zich bevindt en volgt hem hierin. Hierna bidt hij alleen verder met de intentie om het dhoehr gebed te verrichten. Dit op basis van de uitspraak van de profeet (vrede zij met hem):

"Wie een rakcah van het gebed haalt, heeft het (gezamenlijke) gebed gehaald."

Dit wil zeggen dat wanneer iemand minder dan één rakcah meebidt, hij het gebed niet heeft gehaald. Er is overgeleverd dat de profeet (vrede zij met hem) zei:

"Wie een rakcah van het vrijdaggebed weet te halen, heeft dan ook het vrijdaggebed gehaald." (overgeleverd door an-Nasaaï en al-Haakim)

Men heeft het vrijdaggebed dus gehaald wanneer hij één rakcah weet te halen. In dat geval rest hem alleen de tweede rakcah nog te verrichten, nadat de imaam het gebed heeft beëindigd.

Sheich Mohammed ibn Saalih Al-cOethaymeen

02-11-2006, 07:47


Vraag:

Wat is het oordeel over het geven van de vrijdagpreek in een andere taal dan het Arabisch?

Antwoord:

De meest correcte uitspraak over deze kwestie is dat het niet toegestaan is voor de prediker om khoetbat al-joemoecah (vrijdagpreek) in een taal te geven die de aanwezigen niet begrijpen. Als de aanwezigen geen Arabieren zijn en zij de Arabische taal niet beheersen, dan dient de khatieb (prediker) in hun taal te preken om het publiek duidelijk te maken wat hij wil zeggen. Het doel van khoetbat al-joemoecah is dat de prediker de grenzen van Allah de Verhevene voor de mensen verduidelijkt en de Islamitische richtlijnen kenbaar maakt.

De verzen van de Koran dienen echter in het Arabisch voorgedragen te worden. De interpretatie hiervan mag wel in de taal gegeven worden die het publiek spreekt. Het bewijs voor het feit dat het toegestaan is te preken in de taal die het volk begrijpt staat in het volgende Koranvers:

"En Wij hebben geen Boodschapper gezonden, of (hij sprak) de taal van zijn volk, om hen een duidelijke uitleg te geven." (Soerat Ibrahiem: 4)

Hier geeft Allah aan dat de verduidelijking van Zijn Boodschap slechts plaatsvindt door het volk toe te spreken in de taal die zij verstaat.

Sheich Mohammed ibn Saalih Al-cOethaymeen

http://www.al-yaqeen.com

02-11-2006, 10:28
Dzjazak Allahoeghayran voor het plaatsen.

02-11-2006, 11:17
Salamoe aleikoem broeder,

Zou je mij die site willen geven waar ik meer van deze uitspraken zou kunnen terug vinden, moge Allah je belonen voor je goede werken inscha'Allah!

oe3leikoem salaam wara7matoelah

04-11-2006, 21:27

Citaat door fouad79:
Salamoe aleikoem broeder,

Zou je mij die site willen geven waar ik meer van deze uitspraken zou kunnen terug vinden, moge Allah je belonen voor je goede werken inscha'Allah!

oe3leikoem salaam wara7matoelah


aslaam oe3lkoem warhamatoe lahie wabraktoe

Staat vermeld bij de laatste vraag is http://www.al-yaqeen.com
deze site is ook wel maschallah http://www.islam-qa.com/index.php?ln=eng

04-11-2006, 21:57

Citaat door OumSayfoellah:
Salamoe 3alaikom warahmatoellah agy,

ten eerste barakallahoe fiek,

ten tweede, wat is de site waar je dit vandaan hebt...?

en nog een vraagje: weet je misschien ook wat sheick 'Othaiymien ( of andere geleerde) zeggen over het onderwerp van de vrijdagpreek, waar het over moet gaan... is het toegestaan om de vrijdagpreek te houden over wereldse zaken? maar die wel over moslims gaan... (ik hoop dat je snapt wat ik bedoel)

wa3alaikom salaam warahmatoellah.


ASlaam oe3lkoem warahamtoel lahie wabraktoe.

1. wafikie baraak

2. staat vermeld bij de laatste vraag http://www.al-yaqeen.com

3. allah a3lam