Bekijk volle/desktop versie : Voor de intelligenten mensen!



Pagina's : [1] 2 3

12-10-2006, 12:23
[ De leerplicht en het thuisonderwijs kunnen op gespannen voet met elkaar staan.

Kunnen jullie beargumenteren waarom dit zo is?]

12-10-2006, 12:31


Leerplicht kun je op school afdwingen, thuis niet. Er zijn eenmaal ouders die het niet zo nauw nemen.

12-10-2006, 12:34
Dus er zou meer controle op moeten komen?

12-10-2006, 12:34
Je hoeft trouwens niet slim te zijn om dit te begrijpen. De vraag is trouwens niet alleen plicht maar ook randvoorwaarden. Je kunt een (arme) boer in middle of nowhere wel dwingen het kind naar school te sturen maar er moet wel een school zijn en de boer moet wel geld hebben. Alleen plicht zal niet werken. De staat (samenleving) moet dus zorgen voor de randvoorwaarden alvorens je kunt eisen dat kinderen verplicht naar school moeten.

12-10-2006, 12:36


Ja wanneer je thuis leert, moet er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk geleerd wordt.

12-10-2006, 12:36
Maar stel dat voor bepaalde kinderen thuisonderwijs het beste is, kinderen die bijvoorbeeld regelmatig worden gepest op school en die daardoor schade oplopen.Of kinderen die niet worden geaccepteerd op scholen op grond van religie, intellectualiteit of omdat ze gewoon simpelweg anders zijn dan de rest.
In mijn mening moeten de leraren meer aandacht besteden aan het individu zodat dit soort pesterijen voorkomen kunnen worden of meteen aangepakt kunnen worden. Door dit gebrek lopen velen leerlingen emotionele schade op en dit kan uiteindelijk leiden tot wangedrag in de klas of zelfs thuis. Zulke kinderen zouden makkelijker recht moeten krijgen op thuis onderwijs.
Wel vind ik dat men de ouders er eerst op moet testen of ze het überhaupt wel aankunnen en of ze een juiste manier van aanpak hebben voor het lesgeven.

12-10-2006, 12:39
De leraar moet aandacht hebben voor iedereen. Daarvoor moet er wel geinvesteerd worden in scholing en tekort van leraren oplossen. Het moet ook deel van het pakket van de leraar zijn, kinderen respect voor elkaar bijbrengen. Dat kost veel tijd en mankracht maar op termijn wel goed voor de samenleving. Op religieuze of atheistische scholen moeten bekwame mensen werken en geldt het zelfde als voor de openbare scholen.

12-10-2006, 12:42
maar wie zegt dat die investering wordt gedaan?

lanterfanter: ik kijk niet scheel.

12-10-2006, 12:42
Ouders blijven het recht hebben om te beslissen watvoor visie de school moet hebben. Bij een motorclub zul je geen lid kunnen worden zonder motor. Zo heeft ieder zijn eigen clubs. In het geval van scholen en leerplicht moet er toezicht van een leraar zijn.

12-10-2006, 12:44
Geen aandacht aan besteden, deze lieden zijn hier enkel om te lanterfanteren en leiden mensen van de discussie af. Zolang er een tekort is aan leraren en klassen uit 30 of meer leerlingen bestaan kun je niet zeggen dat er voldoende wordt geinvesteerd.

12-10-2006, 12:45
Voor de intelligente mensen !

12-10-2006, 12:45
Tuurlijk, maar klassen zijn soms zó volgepropt dat men geen tijd heeft om aandacht te besteden aan het individu.

Ik heb het nu met name over basisscholen he.

12-10-2006, 12:46



Citaat door hezbollah:
Voor de intelligente mensen !


Was als lokaas bedoeld!

12-10-2006, 12:49
Het gevolg daarvan is meer dropouts, criminaliteit, weinig kans op werk, en afhankelijk van een uitkering, oftewel op termijn slecht voor de samenleving. Goede investering in de jeugd zal in de toekomst vruchten werpen.

12-10-2006, 12:49

Citaat door Saatiya:
[ De leerplicht en het thuisonderwijs kunnen op gespannen voet met elkaar staan.

Kunnen jullie beargumenteren waarom dit zo is?]


Salam!

De leerplichtwet is niet gebaseerd op het recht op onderwijs. De Nederlandse wetgeving kent geen recht op onderwijs.
Waar het om gaat dat een kind tussen bepaalde leeftijd ingeschreven moet staan bij een school, en dat controleerbaar is dat zo een kind daadwerkelijk naar school GAAT!

De leerplichtwet is een strafwet. Deze wet bepaalt dat ouders het recht hebben om een school te kiezen die bij hun godsdienst past. Ouders worden geacht geen verstand van onderwijs te hebben. Ze mogen dus niet voor de beste school kiezen. Als ouders geen school kunnen vinden die van dezelfde godsdienst is als die van het gezinshoofd, kunnen zij bij de gemeente dat melden en een beroep doen op vrijstelling van de leerplicht. Dat moet wel gebeuren voordat het kind op een school wordt ingeschreven. De leerplichtwet gaat er vanuit dat ouders gedurende de opvoedingsperiode niet van godsdienst zullen veranderen.


Leerplicht is geen schoolplicht. Huisonderwijs is ook mogelijk. Ouders die hiervoor kiezen moeten dit aan de inspectie van onderwijs meedelen. Een leerplichtambtenaar komt in actie naar aanleiding van een verzuimmelding van de de school.

Inmiddels begint de leerplicht op de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag van een kind en duurt tot het zestiende jaar (of zoveel eerder als 12 jaren leerplicht verstreken zijn). Daarna geldt nog een partiële leerplicht van één of twee dagen per week. Bij aanvang van de leerplicht is een kind dus minimaal 5 jaar en een dag en maximaal 5 jaar, een maand en een paar dagen. De leerplicht is met 17 jaar afgelopen. Deze leeftijdsgrenzen zijn belangrijk in verband met de handhaving.

Algemene bepalingen betreffende de leerplicht:

Artikel 1.

§ 1. Voor de [minderjarige] is er leerplicht gedurende de periode van twaalf jaren die aanvangt met het schooljaar dat begint in het jaar waarin hij de leeftijd van zes jaar bereikt en eindigt op het einde van het schooljaar in het jaar tijdens hetwelk hij achttien jaar wordt.

Arr. Nr. 14/92, 27-2-1992
De leerplicht is voltijds totdat de leeftijd van vijftien jaar is bereikt en omvat ten hoogste zeven jaren lager onderwijs en ten minste de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan; in geen geval duurt de voltijdse leerplicht voort na zestien jaar.

-

Thuisonderwijs is een vaag begrip. En de situatie voor Nederland is niet geheel gelijk aan de situatie voor bv Belgie.
-

Je hebt situaties waar een leraar aan huis kan komen (bv bij zwaargehandicapte kinderen).
Je hebt ook situaties waarbij ouders die zelf in het onderwijs zitten of gestudeerd hebben, hun kinderen helpen.
Niks mis mee zou ik zegen.

Maar een nadeel kan zijn dat indien een ouder zijn/haar kind niet naar school laat gaan en zelf lessen geeft, dan is er geen toezicht op de kwaliteit.
Ook kan dan gemis aan sociale vaardigheden (bv omgaan met leeftijdsgenootjes) in het gedrang komen.

-
Ook is het zo dat indien een kind nooit op school heeft gezeten, deze dan staatsexamen moet doen om een diploma te behalen.
-
Bij sollicitaties voor een baan, naderhand, wordt bovendien wel degelijk gevraagd naar de vooropleidingen. Indien deze er niet zijn, kan dat een nadeel zijn.


Pagina's : [1] 2 3