Bekijk volle/desktop versie : Vriendschap..



09-10-2006, 15:01
Vriendschap

Door Imam al-Haramain Umar as-Subayyil (http://www.islaam.net)
Vertaald door http://www.AlMutaqqun.tk


Alle lof is aan Allah, de Heer der werelden. Vrede en zegeningen zij met de nobele Profeet, zijn familie en metgezellen.

Medemoslims! Vrees Allah zoals Hij gevreesd zou moeten worden en wees standvastig in jullie gehoorzaamheid aan Hem want Hij heeft de beste beloning beloofd aan degenen die tot Hem terugkeren en standvastig zijn in hun geloof in Hem. Hij zegt:

Voorwaar, zij, die zeggen: "Onze Heer is Allah", en dan standvastig blijven - over hen zal geen vrees komen, noch zullen zij treuren. Dezen zijn de bewoners van het paradijs: zij zullen daarin vertoeven als beloning voor hetgeen zij plachten te doen. (Al–Ahqaaf 46:13–14)

Eén van de belangrijkste dingen die de moslims helpen om vroomheid en rechtschapenheid te hebben op het pad van waarheid en leiding is gezelschap van goede mensen houden en slecht gezelschap vermijden want de mens raakt van nature beïnvloed door zijn vrienden en metgezellen en neemt hun karakters en manieren over. Het karakter van iemand wordt gekend door zijn broeders en vrienden, zoals is aangehaald door de Profeet (sallAllahu ‘alayhi wa salaam) toen hij zei:

“De mens volgt de religie van zijn vriend dus laat een ieder van jullie nagaan wie hij tot vriend neemt.” (Abu Dawud 4815 en anderen)

Abdullah ibn Mas’ood heeft gezegd:

“Niets zegt meer over iets dan een mens over zijn metgezellen zegt.”

Sommige wijze mensen zeggen:

“Mensen denken over een man wat ze over zijn metgezellen denken.”

Het is dan ook geen wonder dat de islam zodanig veel aandacht toont voor de kwestie van gezelschap en vriendschap dat de Profeet (sallAllahu ‘alayhi wa salaam) elk individu van de moslimgemeenschap geïnstrueerd heeft om rechtschapen en vrome mensen als vrienden en metgezellen te kiezen. Hij zei:

“Wordt niet bevriend behalve met de gelovige en niemand zou jouw voedsel (met jou) mogen eten behalve de vromen.” (Abu Dawud en anderen)

De Boodschapper van Allah (sallAllahu ‘alayhi wa salaam) heeft ook een voorbeeld van goede en slechte metgezellen gegeven toen hij zei:

“De gelijkenis van de goede en slechte metgezellen is als een drager van muskus en een persoon die een met een blaasbalg blaast. De muskusdrager geeft je er wat van of hij laat je wat van hem kopen of je krijgt op z’n minst een aangename geur van hem. De blaasbalgblazer brandt je kleren of je krijgt een onaangename geur van hem.” (Al-Bukhari 341; Muslim 6361)

Al-Hafiz ibn Hajar heeft over deze hadith gezegd:

“In deze hadith staat een verbod op het gezelschap houden van degenen die een persoon in religieuze en wereldse zaken kan schaden, en een aanmoediging voor het gezelschap houden van degenen die een persoon van voordeel kunnen zijn in deze zaken.”

Dan is het wijs en logisch dat de mens alleen het gezelschap houdt van degenen die hem van voordeel zijn in zaken van zijn religie en leven, want de beste metgezel is degene die vroom en rechtschapen is, nobel gedrag en nobele manieren bezit, een zuiver geweten heeft en ambitieus is; deze eigenschappen worden voltooid als hij ook geleerd is in wetenschappen, kunst en islamitische jurisprudentie en wijsheid bezit. Dit zijn de eigenschappen van degenen in wiens gezelschap men zich comfortabel en gelukkig voelt vanwege hun oprechtheid, hun hulp tijdens moeilijkheden en veiligheid voor enig kwaad van hun kant. Als iemand het geluk heeft om een metgezel met deze eigenschappen te hebben, is dat een teken voor zijn geluk en succes. Hij moet hem daarom goed vasthouden, zijn recht op gezelschap vervullen en eerlijk tegen hem zijn. Hij moet hem ook respecteren, zijn gelukkige en verdrietige momenten met hem delen, hem helpen in moeilijkheden en zijn fouten overzien want geen mens is vrij van fouten en het is genoeg eer voor een mens dat zijn fouten minstens telbaar zijn.

De slechtste van alle metgezellen is degene die een slechte invloed heeft op zijn vriend, die religieus zwak is, slecht in gedrag, geen zuiver geweten heeft en van wie niets goeds over zijn gedrag gezegd wordt. Hij is alleen betrokken bij het bereiken van zijn wensen, zelfs als dat ten koste van zijn religie en mannelijkheid gaat. Hij kan zelfs een totale veronachtzaming voor de religie hebben en de rechten van vriendschap onteren. Bevriend raken met een dergelijke persoon is een soort van lijden en een zekere weg tot ellende vanwege hetgeen hij aan rampen kan veroorzaken bij degenen die bij hem zitten door hem af te leiden van het gedenken en gehoorzamen van Allah, door hem van nobel gedrag en manieren van mannelijkheid te weerhouden, door hem gewend te laten raken aan schunnig taalgebruik, door hem aan te sporen om immorele handelingen te begaan en door hem zijn tijd te laten verspillen met nutteloos vermaak, verkwistende bestedingen en andere verboden zaken.

Laten we nadenken over de toestand van degenen die getroffen zijn door drugsverslaving, het begaan van immorele handelingen en verdienen door middel van onwettige middelen zoals woeker, omkoperij en dergelijke en zie hoe slecht de situatie is waarin zij en hun families zich bevinden. Kijk naar de slechte invloed die ze hebben op degenen met wie ze omgaan en bevriend zijn. Het is in feite een teken van ellende dat men tussen deze mensen zit die niets dan leed en wroeging te bieden hebben aan degenen die bij hen zitten, want het kan hun religie en gedrag verwoesten en hen zowel in deze wereld als de volgende laten verliezen en dat is het duidelijkste verlies. Allah zegt:

De Dag waarop de onrechtvaardige op zijn handen zal bijten zal hij zeggen: "O, had ik de weg met de boodschapper maar gevolgd. O wee! Had ik nooit zo iemand als vriend genomen. Hij deed mij van de herinnering afdwalen nadat zij tot mij was gekomen." En Satan laat de mens in de steek. (Al–Furqaan 25:27–29)

Dat is een aantal eigenschappen van de vrome en wijze mensen met wie men bevriend zou moeten worden en een aantal eigenschappen van slecht gezelschap en immorele mensen waar men voor op zou moeten passen. Mensen vallen in verschillende categorieën. Sommigen neigen naar het verrichten van goede en deugdzame daden terwijl anderen richting kwaad neigen. De wijze en discrete persoon beoordeelt mensen daarom met de criteria van islamitische bevelen en rechtvaardigheid. Als hij iemand ziet wiens goedheid en voordelen zwaarder wegen dan zijn slechtheid en schadelijkheid, neemt hij hem als vriend en metgezel en vice versa. Degene die naar vriendschap en gezelschap van rechtschapen en vrome mensen streeft, zal het geluk hebben dat te bereiken in overeenstemming met zijn intentie en inzet.

Laten we er allemaal aan herinnerd worden dat alle vriendschappen vroeg of laat in vijandschap en haat zullen eindigen, behalve een vriendschap tussen vrome mensen want die is eeuwig in dit leven en het hiernamaals. Vrees daarom Allah en wees plichtsgetrouw jegens Hem, volg de weg van rechtgeleide mensen en de vromen door alleen met goede mensen bevriend te raken en de zondige en onrechtplegers te vermijden. Allah zegt:

Vrienden zullen op die Dag elkanders vijanden zijn, behalve de godvruchtigen. (Az–Zukhruf 43:67)

Medemoslims! Vrees Allah zoals Hij gevreesd zou moeten worden en sterf niet behalve als moslims. Denk na over de toestand van vele mensen vandaag de dag, vooral de jeugd en hun corruptie in zaken van geloof en gedrag en zie hoe dat veroorzaakt werd door slecht gezelschap te houden van degenen die oproepen tot valsheid en slechte verlangens op verschillende manieren. Ze verspreiden kwaad en giftige materialen en zien erop toe dat jongeren het pad van de waarheid en deugdzaamheid verlaten en de weg van valsheid en aantrekkelijkheid volgen, ondanks de waarschuwing van Allah wanneer Hij zegt:

En gehoorzaam niet degene wiens hart Wij Onze gedachtenis hebben doen veronachtzamen en (die) zijn begeerten volgt: en hij is in overtreding in zijn zaak. (Al–Kahf 18:28)

Dit fenomeen is een voorloper van nood en onheil voor deze ummah als de hervormers onder de moslims en betrokken mensen zoals geleerden, denkers, onderwijzers en journalisten niet al hun inspanningen uitoefenen en alle beschikbare middelen gebruiken om de jeugd moreel te hervormen en hen te beschermen voor degenen die tot kwaad oproepen en degenen die slaven zijn van hun lustvolle verlangens en bevliegingen. Vaders en moeders zijn daarom boven ieder ander verplicht om goed voor hun kinderen te zorgen, hen te voeden met islamitisch onderricht en islamitische manieren en hen te beschermen voor slecht gezelschap en middelen die tot kwaad leiden, zodat ze goede kinderen mogen worden en mogen gedijen in deze wereld en de volgende. Door dit te doen, doen ouders wat Allah hen verplicht heeft gesteld.

Beste vaders en moeders! Dit zijn de grote verantwoordelijkheden die jullie door Allah opgelegd zijn dus vervul ze met overgave. Allah richt tot jullie:

O jullie die geloven, behoedt julliezelf en jullie gezinsleden voor de Hel, die als brandstof mensen en stenen heeft, waarover strenge en hard optredende Engelen zijn aangesteld, die Allah niet ongehoorzaam zijn in wat Hij hun beveelt, en die uitvoeren wat hun is bevolen. (At–Tahrim 66:6)

09-10-2006, 15:05


Vrienden zullen op die Dag elkanders vijanden zijn, behalve de godvruchtigen.

(Az–Zukhruf 43:67)

das een mooie..

09-10-2006, 15:07
“De mens volgt de religie van zijn vriend dus laat een ieder van jullie nagaan wie hij tot vriend neemt.”

Deze ook..

09-10-2006, 16:24

Citaat door oemaya:
“De mens volgt de religie van zijn vriend dus laat een ieder van jullie nagaan wie hij tot vriend neemt.”

Deze ook..

salaam

waar staat dat in koran....omdat er staat abo dawod maar k kan nix vnden dat Abu Dawud 4815 heet....
shokran...

salaam

09-10-2006, 18:16


Allahoe a3lam..

09-10-2006, 18:17
het is een hadeeth