Bekijk volle/desktop versie : SP waarschuwt tegen ‘ons steeds legere leven’



09-10-2006, 07:58
02:47
SP waarschuwt tegen ‘ons steeds legere leven’Reportage Van onze verslaggever Michiel Kruijt


AMSTERDAM - Op het congres van de Socialistische Partij kregen de coalitiepartijen er natuurlijk van langs. Lijsttrekker Marijnissen riep op ‘strategisch’ te stemmen en dat betekent gewoon op hem.

De zevenhonderd aanwezigen op het verkiezingscongres van de Socialistische Partij kijken even vreemd op als zij zaterdagochtend les lijken te krijgen over het christelijk geloof. De dichter en theoloog Huub Oosterhuis, de nieuwe lijstduwer bij de SP, gaat in zijn toespraak in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ terug naar het begin van het christendom, toen er een slavenmaatschappij was onder de Romeinse keizers.

Maar al gauw wordt duidelijk waar de vader van zangeres Trijntje Oosterhuis heen wil. Hij hekelt het CDA, omdat die de verzorgingsstaat aan het afbreken is en een inhumaan asielbeleid voert. Dat is volgens hem in strijd met het christelijk erfgoed.

Ook verwerpt hij het neo-liberalisme, waaraan het kabinet-Balkenende zich ‘dienstbaar’ heeft gemaakt. ‘Met groot geraffineerd vertoon van lekkere dingen, begeleid door massamedia die ons, bijvoorbeeld via Big Brother-huizen en Gouden Kooien groot geld voorspiegelen, wordt geprobeerd ons verstand te benevelen en ons geweten te verdoven, zodat wij massaal vergeten wie de prijs betalen voor ons welvarende, steeds legere leven.’ Een daverend applaus valt hem ten deel als hij eindigt met een pleidooi voor een linkse coalitie.

Het is opvallend hoe de toespraak van Oosterhuis overeenkomt met die van zijn vriend Jan Marijnissen, zaterdag voor de zesde keer verkozen tot lijsttrekker. Ook de ‘Grote Kale Leider’, zoals hij gekscherend wordt genoemd, plaatst een felle aanval op de christen-democraten. CDA-leider Balkenende heeft ‘geen samenhangende visie op mens en samenleving’ en geen gevolg gegeven aan zijn tegeltjeswijsheid ‘fatsoen moet je doen’. Als gevolg van de overheersende invloed van coalitiegenoot VVD heeft de premier volgens Marijnissen niet mensen bijeen gebracht, maar ‘een splitsing van de samenleving’ op zijn geweten. Net als Oosterhuis vraagt hij zich af waar de christelijk-sociale vleugel van het CDA is gebleven.

Marijnissen roept de kiezer op niet PvdA te gaan stemmen, omdat deze ‘straks toch zomaar Balkenende erbij kan krijgen’. Die kan beter de SP groot maken en daardoor ‘de PvdA links houden, de VVD naar huis sturen en Balkenende IV onmogelijk maken. Dat is nog eens strategisch stemmen’.

Zijn partij aanvaardt – na een marathonstemming over 320 wijzigingsvoorstellen – drie opvallende koerswendingen in het verkiezingsprogramma: de NAVO en het Koninklijk Huis hoeven niet meer meteen te worden opgeheven en een belastingtarief van 72 procent voor de rijkeren wordt ook niet meer nageleefd. ‘Dat is symboolpolitiek die ons niet vooruit helpt, maar achteruit en dat moeten we dus niet meer doen’, zegt het jonge Kamerlid Ewout Irrgang. De leden draaien wel het voorstel terug om kinderopvang gratis te maken; die moet wel goedkoper worden. In de kandidatenlijst komt geen verandering. De SP kiest voor continuïteit: de eerste zes van de lijst zijn nu Kamerlid en de hoogste nieuweling is het Eerste-Kamerlid Ronald van Raak. Twee allochtonen hebben zich tegenkandidaat gesteld, maar halen het niet. Bij de eerste twintig blijft er nu maar één over.

Sallamohelaikom warahmetoAllahi weh baraketo broeders en zusters,

Gair inshAllah ik kon geen foto vinden, maar je zag dus dat Marijnissen de hand kuste van een vrouw met een HOOFDDOEK en er stonden 2 andere vrouwen erbij die lachte ook met HOOFDDOEK?!?!?!
Allah swt yehdina! Wat is dit broeders en zusters? We kunnen ons geloof toch niet zo laag laten gaan.
Is dit een voorbeeld van ons geloof? Wat moeten we doen broeders en zusters?
Dit kan niet meer, Ya Allah swt maak ons standvastiger inshAllah!
Laat ons allen leiden naar het juiste, ware en enige rechte pad!

Allah swt weet het beste!

Fi amaniAllah C.arab

09-10-2006, 16:45


.