Bekijk volle/desktop versie : De hadeeth van Abu Baseer radia Allahu 3anhu



09-10-2006, 01:22
In het jaar 6 A.H. maakte de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) een Vredesverdrag met de ongelovigen in Makkah die geldig zou zijn voor tien jaren . Het Vredesverdrag bestond uit vele clausules, inclusief een die heel verontrustte was voor de Moslims, waarin stond dat indien een Mekkaan de Islam omhelsde en ging naar de Boodschapper van Allah om schuilplaats te zoeken, dan zou hij terug naar de Mekkanen overhandigd worden.Na het maken van dit verdrag, keerde de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) terug naar Madeenah.

Nu gebeurde het zo dat in Makkah een jonge Quraishi met de naam Abu Basir, de Islaam omhelsde en naar de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) ging in Madeenah. De Mekkanen stuurde twee mannen naar Madeenah om hem terug te brengen . De Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) [overeenkomstig het verdrag], bezorgde hem aan hen. Op de weg terug naar Makkah, kampeerden zij in Zul Halaifah en begonnen dadels te eten. Abu Basir sprak een van hen aan en zei:

"Bij Allaah, u bezit een verbazingwekkende heldere en fijn zwaard .Kan ik het even bekijken?"

Het werd aan hem overhandigen en in een keer doorboorde Abu Basir de Mekkaan met het zwaard. De tweede vluchtte en ging rechtstreeks naar de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam). Rennend ging hij de Masjid binnen, de Boodschapper van Allah(sallallaahu 'alayhi wa sallam) zag hem en zei dat hij bang scheen . De man benaderde de Profeet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) en zei

"Bij Allaah! Mijn metgezel is gedood en ik ben ook in angst om gedood te worden."

Abu Basir - die de man achtervolgd had - benaderde de Masjid. De Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) zei:

"Hij zou een oorlog beginnen, indien hij anderen had die naast hem zouden staan ."

Na het horen van deze woorden van de Profeet, dacht Abu Basir dat hij overhandigd zou worden aan de vijand. Dus vluchtte hij van Madeenah tot hij de zeekust op de weg naar Syrië bereikte. Abu Jandal Bin Suhail - een andere Mekkaan die pas de Islaam had omhelst - en vervolgd werd in Makkah door de ongelovigen , was ook in staat te ontsnappen en ging samen met Abu Basir. Hierna werd het een routine, dat wie dan ook de Islaam binnenging, onder de Quraishies (van Makkah), zou ontsnappen en zich bij Abu Basir zou voegen. En dit bleef gebeuren tot zij in staat waren om een redelijk groot groep (isaaba) te vormen.

Ik zweer bij Allaah! Telkens wanneer zij wisten dat een karavaan van de Mekkanen op zijn weg naar Syrië was, zouden zij het aanvallen en doden de mannen en grepen hun goederen. De Mekkanen, die zich heel hulpeloos tegenover hen voelden, smeekten de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) bij Allaah en door hun banden van verwantschap om die bijzonder clausule [in het Vredesverdrag] te verwijderen en om een bericht naar Abu Basir te sturen en zijn metgezellen dat wie naar hem ( de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam)) komt vrede en veiligheid gegarandeerd zou worden. Dus zond de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) hen het bericht om deze reden . (Saheeh Bukhari, met betrekking tot Mishkawat-ul-Masaabih, Kitaab-us-Sulh)


We kunnen uit deze hadith leren dat;

Abu Basir , alleen, vechtend begon tegen de ongelovige , en zonder te wachten op enig metgezellen om met hem deel te nemen. Nadien had hij sommige metgezellen om hem bij te staan,waarna zij bezig waren met guerrillaoorlogvoering. En deze hele daad van hem was geheel in overeenstemming met Allaah Bevel: Strijd daarom voor de zaak van Allah - slechts gij wordt verantwoordelijk gesteld - en spoor de gelovigen aan. (-Nisa; 84)

De eerste keer dat hij het zwaard opnam was om zichzelf te verdedigen en zijn leven te redden. Nadien begon hij zelf, de ongelovige aan te vallen. Met andere woorden hij begon aanvallen tegen de vijand te lanceren.

2) Abu Basir heeft deze activiteit niet onder het bevel van een Khaleefah uitgevoerd omdat de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) hem aan de Mekkanen [in overeenstemming met het verdrag] had overhandigt. Hij zelf was zijn eigen commandant toen hij - alleen - een van zijn vijanden doodde evenals daarna toen hij samen met zijn metgezellen aanvallen lanceerde [tegen de Kuffaar] en bezig was met guerrilla activiteiten .

3) Hij kon zijn toevlucht niet vinden in de Islamitische Staat van Madeenah . Deze eerste Islamitische Staat weigerde hulp aan hem te verlenen omdat het een Vredesverdrag had met de vijand en het is heel duidelijk dat hij nog niet in staat was om zelf een eigen Islamitische Staat te vestigen. Ondanks dit ging hij verder met vechten en geleidelijk aan had hij genoeg kracht om zichzelf te verdedigen evenals genoeg kracht om een toevlucht en bescherming te geven aan de onderdrukte Moslims. Hij onderwierp en vernederde de ongelovigen zover dat zij zichzelf zeer hulpeloos vonden tegen hem en zijn metgezellen, en geen andere optie hadden dan de onmenselijke clausule die zij zelf hadden geëist teniet te doen.

4) de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) heeft de activiteiten van Abu Basir niet veroordeeld, door er stil over te zijn heeft hij hen eigenlijk ondersteund.

Om samen te vatten de episode die betrekking heeft op Abu Basir bewijst voldoende en categorisch dat een gelovige vrij is om een oorlog tegen de ongelovige te beginnen, in het bijzonder wanneer ’t het redden van zijn eigen leven betreft. De vestiging van een Islamitische Staat en het bestaan van een Khaleefah kan niet beschouwd worden als een noodzakelijke voorwaarde . Indien het zo is, dat een gelovige niemand heeft om hem te leiden, dan zou hij zichzelf zijn eigen leider en zijn eigen commandant kunnen zijn. Diegenen die wachten op de volbrenging van deze zelfopgelegde voorwaarden (De Islamitische Staat, Khaleefah enz. etc. ..) zijn zeker van het verliezen van hun vrijheid, eer, en eigendom..

En Allah Weet het Best

09-10-2006, 12:05


maschaallah!

Barakallahufeek voor deze prachtige verheldering.

09-10-2006, 12:18
wa feekoem baraka

09-10-2006, 12:39
zieke jihadi's zijn jullie.

09-10-2006, 17:58


macha Allah!!

09-10-2006, 18:16
.

masha Allah wa barak Allahoe feek!

up

10-10-2006, 15:55
wa feekoem baraka