Bekijk volle/desktop versie : Skelet australopithecus afarensis kindje gevonden



06-10-2006, 14:04
Skelet mensachtige laat veel vragen open
[Bron: Reformatorisch Dagblad, 26 september 2006]

Een team van paleontologen, onder leiding van de Duitse wetenschapper Zeresenay Alemseged, is in de woestijn van Ethiopië gestuit op een -volgens hen- 3,3 miljoen jaar oud, opvallend compleet skelet van een 'jong meisje'. Ze publiceerden hun bevindingen vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Volgens de wetenschappers behoort het kind -dat ze Dikika noemen- tot de soort van de Australopithecus afarensis, een 'vroege voorouder' van de mens. Hersenen, schedel, heupen en handen van deze diersoort wijken nauwelijks af van die van een chimpansee. Een belangrijk verschil met deze aapsoort is volgens evolutionisten echter dat de A. afarensis hoogstwaarschijnlijk op twee benen gelopen heeft.



Al eerder, in 1974, werd een skelet van deze soort ontdekt. Een Zweedse archeoloog vond toen tijdens graafwerkzaamheden in Ethiopië het eerste skelet van een A. afarensis, nu bekend onder de naam Lucy. Uit het skelet leidden hij en zijn collega's af dat Lucy rechtop liep en 'dus' een directe voorouder van de mens was. Een missing link in de stamboom van de homo sapiens, meenden ze.

Dat ook Dikika rechtop gelopen heeft, leiden de paleontologen af uit de dijbenen, scheenbenen en voeten; daarmee lijkt Dikika het beeld te bevestigen dat wetenschappers van de A. aferensis hebben. Toch zijn de wetenschappers hier wat snel in hun oordeel, aldus een commentator in Nature. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat de A. aferensis vooral op twee benen heeft gelopen. "De vorm van de schedel op de plaats van het oor lijkt meer op die van een chimpansee dan die van een mens. En juist dit deel is cruciaal voor het behouden van evenwicht."

Dikika laat dus nog veel vragen open; het rechtop lopen van de A. aferensis -destijds een van de redenen om deze soort te betitelen als een ontbrekende schakel- is zeker niet onomstreden.

Bron: http://archeonet.nl/index.php?itemid=9899