Bekijk volle/desktop versie : Cartoonist: "Geen spijt van Profeet met bom".



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8

05-10-2006, 11:30
Goed, hoor, geen spijt hebben. Waarom zou die man ook? Door de boycot van Deense goederen zijn overigens wel veel moslims hun baan kwijtgeraakt. Gelukkig verkocht Denemarken haar producten aan andere landen maar was de economische schade toch groot. Vandaar die ontslagen werknemers.



Citaat:
Denemarken / Cartoonist: Geen spijt van profeet met bom

Ondanks de waarschuwingen van de Deense binnenlandse veiligheidsdienst om zich gedeisd te houden, verscheen een van de cartoonisten op de Deense televisie.

Kurt Westergaard (71) is een van de vaste tekenaars van Jyllands-Posten, de grootste krant van Denemarken die de cartoons een jaar geleden publiceerde. Hij maakte de meest omstreden cartoon: die van Mohammed met een bom in zijn tulband.

Begin deze week verscheen Westergaard op televisie, hij was duidelijk in beeld met zijn grijzende haar en kleurig halssjaaltje. De dag erna nam hij gewoon de bus naar de redactielokalen van de krant, in een buitenwijk van Århus.

Zaterdag is het een jaar geleden dat de twaalf omstreden Mohammed-cartoons in een Deense krant verschenen. Ze veroorzaakten woedende reacties en gewelddadigheden in vele landen. Eerder dit jaar zetten Pakistaanse moslims één miljoen dollar op het hoofd van Westergaard. Hij trotseerde de waarschuwingen van de Deense veiligheidsdienst en liet een tv-ploeg in zijn huiskamer filmen. „Het is tijd om elkaar in de ogen te kijken en een dialoog op gang te brengen. Daarom koos ik ervoor om in de openbaarheid te treden’’, aldus Westergaard, die had ingestemd met een ontmoeting met Kasem Said Ahmad, de woordvoerder van de Deense Islamitische Geloofsgemeenschap (DIT).

Ahmad was destijds een van de leden van de delegatie die naar het Midden-Oosten afreisden om de cartoons aan moslimleiders aldaar te laten zien. Later bleek dat deze delegatie ook cartoons had getoond die niet in de krant waren gepubliceerd, onder meer van Mohammed met een varkensneus.

Midden in het gesprek wilde Ahmad niet meer meewerken aan het tv-programma en vertrok. „We kwamen helemaal niet dichter tot elkaar’’, aldus Ahmad, die had gehoopt op een verontschuldiging. De cartoonist verklaarde echter ’geen spijt’ te hebben van zijn tekening en zei een volgende keer ’hetzelfde te doen’. De andere elf cartoonisten hebben geen commentaar.

Het debat over de islam in Denemarken gaat ondertussen door, na de publicatie van het boek ’Islamisten en Naïevelingen’. Auteurs zijn de vroegere sociaal-democratische minister Karen Jespersen en haar echtgenoot Ralf Pittelkow – politiek commentator van Jyllands-Posten. Na twee weken is het boek al een bestseller in Denemarken. Het echtpaar noemt sommige politici en opiniemakers ’naïevelingen’, omdat zij het gevaar van het islamitische fundamentalisme onderschatten. De Mohammed-affaire is daar volgens hen een voorbeeld van, omdat verschillende hoofdredacteuren en politici de publicatie van de cartoons als een belediging van de islam beschouwden.

Ook al stond Jespersen in haar jonge jaren bekend als links-radicaal, de laatste tien jaar ging zij herhaaldelijk fel tekeer tegen de multiculturele samenleving.
Bron: NRC.

05-10-2006, 12:02



Citaat door krabbel33:
Moet hij ook echt niet krijgen!

Gelukkig wonen we in het westen waar vrijheid van de kunsten is.



Vrijheid in het beledigen van andersmans geloof?! Vrijheid, vrijheid ja, maar er zijn ook grenzen.

05-10-2006, 12:13

Citaat door Marruecos_Chica:
Vrijheid in het beledigen van andersmans geloof?! Vrijheid, vrijheid ja, maar er zijn ook grenzen.
Als een tekening een belediging is, is een tekst dat helemaal.

Heb je de topic over de Islam al gelezen? Daar staat met zoveel woorden in dat de Profeet zijn geloof niet met zachte hand heeft opgelegd. En als ik naar de tv kijk geloof ik niet dat de islam momenteel door sommige moslims wordt uitgelegd als een geloof van vrede. Gisteren werden er 64 mensen per dag, gedurende september 2006 in Bagdad vermoord.

Daarnaast, die tekeningen waren zo erge niet, ook niet voor vele moslims. Die plaatjes zijn alleen misbruikt om opstanden te bewerkstellligen. Net als die opmerking van de Paus. Reken maar dat die radicale janjurken in Egypte maar wat blij waren met die uitspraak van de Paus. Hadden ze weer een reden om hun bestaansrecht te tonen.

Moslims beledigen zo vaak andere mensen, staatshoofden of mensen die dood zijn.

05-10-2006, 12:16

Citaat door Marruecos_Chica:
Vrijheid in het beledigen van andersmans geloof?! Vrijheid, vrijheid ja, maar er zijn ook grenzen.



en die "grens" is eenvoudig

gewoon iedereen diendt de bek dicht te houden

05-10-2006, 12:18



Citaat door Scottie:
Moslims beledigen zo vaak andere mensen, staatshoofden of mensen die dood zijn.


Van wie zouden moslims dat nu hebben geleerd?.....


05-10-2006, 12:19
Ach we hebben ook geen spijt van de boycot.... en ook niet van de verbrande deense vlaggen

05-10-2006, 12:21
Nee dat is niet zo. Aan alles zit grenzen, "te" is nooit goed.

Te provocerend dus ook niet.

05-10-2006, 12:23
Fijn voor 'm.

05-10-2006, 12:23

Citaat door LesDennis:
Fijn voor 'm.



05-10-2006, 12:25
Vrijheid ja, maar waarom zou je dat willen?

05-10-2006, 12:27

Citaat door babyvanbelisma:
Vrijheid ja, maar waarom zou je dat willen?



het enige dat gebeurd met "vrijheid" is dat je in de hel terecht kom

en wie wil dat nou

05-10-2006, 12:32
Hopelijk hangen ze die opa op

05-10-2006, 12:40


Godsdienstige gevoelens behoren individueel te zijn en zijn slechts onderdeel van een onbeschrijfelijk veel breder begrip, namelijk het begrip der religie, dat naar z'n aard individueel is, en waar bijvoorbeeld kunstuiting ook onder valt. Religie is zaak voor individuen, éénlingen dus, en godsdienst is hier dus slecht een onderdeeltje van. Uitwisseling van die godsdienstige gevoelens valt onder vrije meningsuiting, maar zodra godsdienst uniform wordt, gevangen wordt door het collectivisme, en dat gebeurt al gauw wanneer individuen hun godsdienstige identiteit ergens aan willen ophangen of ontlenen, is er sprake van institutie. En dan klopt er iets niet, want ieder individu is uniek! Ieder individu behoort z'n identiteit aan zichzelf te ontlenen! Wanneer mensen zich beledigd voelen doordat ze bijvoorbeeld menen dat hun godsdienstinstituut is aangevallen, beledigen ze zichzelf omdat ze daarmee te kennen geven bij een uniforme massa te willen horen en daarmee zichzelf vertrappen! Buitenzinnige reacties op uitingen van spot naar (godsdienst)instituties is dus zelfbelediging!, zodat je kan zeggen: 'Wie beledigt nu wie?'

05-10-2006, 13:11

Citaat door dennisg:
Ook. Er zijn duizenden godsdiensten waarvan tientallen met enige substantiele aanhang. Ze zijn allemaal precies even (on)waar. Er mag er dus geen enkele beschermd worden.
Dat lijkt me de enige mogelijkheid voor een vreedzame multiculturele samenleving

behalve het jodendom toch?

05-10-2006, 15:35
Er is maar een geloof Het Frisbeeterianisme!

Het is zo mooi en zuiver!

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8