Bekijk volle/desktop versie : Microsoft lanceert YouTube-tegenhanger Soapbox



20-09-2006, 09:14
Microsoft lanceert YouTube-tegenhanger Soapbox

Door Inge Janse - dinsdag 19 september 2006 16:47 - Bron: Redactie Tweakers.net - Views: 14.351 - Permalink
Door middel van een opmerkelijke video en een persbericht heeft Microsoft vandaag het nieuws wereldkundig gemaakt dat de bèta van zijn eigen videodienst Soapbox op MSN Video van start is gegaan. Soapbox moet het antwoord van Microsoft zijn op het immer populairder wordende YouTube. Zo kunnen toekomstige gebruikers eigen videomateriaal in 'alle gangbare formaten' uploaden en delen, nieuwe content vinden op basis van categorieën, rss-feeds en gekoppeld materiaal, en de aanwezige films beoordelen, becommentariëren, van tags voorzien en publiceren op andere websites. Er is voor Soapbox in ieder geval goed gekeken naar de concurrentie. Volledig Web 2.0-verantwoord is de dienst gelanceerd als bèta, kan deelname alleen plaatsvinden op basis van een uitnodiging en legt de dienst een informele toon aan de dag wat betreft taal en uiterlijk.

Erg vroeg is Microsoft er met Soapbox niet bepaald bij. Zo gingen onder meer MySpace, Google, Yahoo, AOL en Sony de softwaregigant voor op het gebied van een videoplatform voor de alsmaar belangrijker wordende user generated content. Algemeen directeur van MSN's entertainment- en videoafdeling Rob Bennett gaf aan niet blind te zijn voor de enorme voorsprong van YouTube en het relatief late antwoord uit Redmond. Volgens hem zou er niettemin nog niets definitief zijn. 'Het is nog erg vroeg op het gebied van online video's. We zitten nog maar in het eerste stuk van de complete voorstelling.'

Wat Microsoft precies wil bereiken met Soapbox is nog enigszins onduidelijk. Zelf rept het bedrijf over 'vergroting van het de betrokkenheid van het publiek door hen te laten deelnemen in de contentervaring'. Een analist van Jupiter Research krijgt het doel niettemin wat minder duidelijk voor ogen. 'Microsoft springt op de trein die videocontent heet. Het weet hiervan niet precies waar deze naartoe gaat, maar gelooft wel dat het aan boord moet zijn.' Typerend hiervoor is onzekerheid omtrent hoe er geld verdiend gaat worden met de dienst. Tijdens de bètaperiode zal er nog geen reclame aanwezig zijn op Soapbox. Het is niet duidelijk of dit in de publieke fase wel het geval zal zijn, aangezien Microsoft zich nog beraadt op hoe het platform voor videomateriaal commercieel geëxploiteerd kan worden. Evenals YouTube zal Microsoft in ieder geval al het materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is direct verwijderen na inlichting door de rechthebbenden.

http://tweakers.net/nieuws/44465/Microsoft-lanceert-YouTube-tegenhanger-Soapbox.html

Dit lijkt me interessant nieuws voor alle leden hier die graag filmpjes plaatsen!

20-09-2006, 11:16


nee sorry geen interesse.