Bekijk volle/desktop versie : Taibah moskee in a'dam



08-09-2006, 16:55
Omstreden moslimleider in Amsterdamse Taibah-moskee

De radicale Pakistaanse moslimleider Ahmed Noorani Siddiqui doet dit weekeinde mee aan een ’internationale conferentie’ in de Taibahmoskee in Amsterdam-Zuidoost.

De Taibah-moskee behoort tot de koepelorganisatie WIM, World islamic Mission, waarvan Noorani een kopstuk is. In 2001 metselde hij de eerste steen van de Taibah-moskee, die vooral bezoek krijgt van Pakistanen en Surinaamse moslims.

Noorani is aanhanger van de radicale Pakistaanse partij JUP. De toenmalige secretaris van van de JUP heeft in 1998 een handtekening gezet onder een verklaring, waarin de Saoedische terrorist Osama bin Laden de vorming van het ’islamitisch front ter bestrijding van joden en kruisvaarders’ bekendmaakte.

Vorig jaar zijn er kamervragen gesteld over een dvd met radicale uitspraken van Noorani, die werd verkocht in de Taibah-moskee. Noorani prees daarin djihadstrijders. De VPRO zond de DVD uit. Justitie nam destijds genoegen met de verklaring van de moskee dat de banden waren uitverkocht. De moskee beweerde dat ze zich alleen liet inspireren door godsdienstige uitspraken van Noorani.

Gisteren beraadde de Nederlandse afdeling van WIM zich nog op een officiële reactie op de nieuwe storm rondom Noorani.

Een lid van de moskeevereniging, die anoniem wilde blijven, zei zich ’zeer gefrustreerd’ te voelen over de berichtgeving: „We proberen een voorbeeldmoskee te zijn. Iedereen is welkom bij alle activiteiten in ons gebouw. Er komen hier zeventien culturen en alles loopt vlekkeloos.

We werken aan iets waar iedereen in Holland trots op kan zijn. Wij kennen Noorani goed. Zijn grootvader bezocht ons 45 jaar geleden al in Suriname. Hij heeft zoveel voor ons en ons geestelijk leven betekend. Met Pakistaanse politiek hebben wij niets te maken.”

(Bron: Trouw, 8 september 2006, http://www.trouw.nl)


Wie weet wat dit voor moskee is, zijn ze in samenwerking met nur al islaam in Den Haag {feestmoskee}?