Bekijk volle/desktop versie : Zwangerschapstests werken feilloos, maar......



07-09-2006, 15:04
Zwangerschapstests werken feilloos maar...
Op heel wat zwangerschapstests staat te lezen "werkt vanaf de eerste dag dat de menstruatie uitblijft". Maar klopt dat wel ? Nogal wat vrouwen vertellen ons dat ze verschillende keren een zwangerschapstest dienden uit te voeren vooraleer ze vaststelden dat ze zwanger waren. De eerste test, die ze een paar dagen na het uitblijven van de menstruatie verrichtten, gaf aan dat er geen zwangerschap was terwijl een test een week later dat wel deed. Zijn zwangerschapstesten dan niet betrouwbaar ?Toch wel ! Het enige probleem is evenwel het over-enthousiasme dat de fabrikanten van thuistests aan de dag leggen als ze op hun folders beweren dat hun tests dadelijk na het uitblijven van de menstruatie in staat zijn het zwangerschapshormoon hCG in de urine op te sporen (zie bijvoorbeeld http://www.predictor.be onder de rubriek "andere vragen&quot.

Een en ander is nu wetenschappelijk onderzocht door een team van het Amerikaanse "National Institute of Environmental Health Sciences" en staat te lezen in de " Journal of the American Medical Association" ( http://jama.ama-assn.org/issues/v286n14/abs/jbr10110.html ). In een interview met het persbureau Reuters verduidelijkt onderzoeker Allen Wilcox de resultaten: "met een thuiszwangerschapstest wacht je best tot een week tot tien dagen na de eerste dag waarop je menstruatie uitblijft". Wie vroeger test heeft volgens zijn team een kans van zomaar even 10 % dat zijn zwangerschap niet wordt gedetecteerd !

Blastocyste
De Amerikaanse wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek niet de thuistests zelf. Wel werkte hun testopstelling volgens precies dezelfde methode als de zwangerschapstest die je in de apotheek koopt. Meer zelfs: de door de onderzoekers gehanteerde methodiek is accurater dan die van de thuistests. Het aantal zwangerschappen dat met die tests wordt gemist, indien ze te vroeg worden uitgevoerd, ligt wellicht dus nog hoger. Wilcox is overtuigd van de kwaliteiten van de thuistests. Hij vindt dat ze evenwel moeten vermelden dat de eerste dag na de menstruatie te vroeg is om een definitief antwoord te kunnen geven. Om zijn stelling te ondersteunen volgde zijn ploeg meer dan 200 vrouwen tussen de 21 en 42 jaar. Als de vrouwen zouden vertrouwd hebben op de resultaten van de zwangerschapstest die ze verrichtten de eerste dag na het uitblijven van hun menstruatie, zou een tiende van alle zwangerschappen onopgemerkt zijn gebleven !

De reden hiervoor is dat de blastocyste (zeg maar het vroege stadium van het embryo, wanneer het bevruchte eitje vanbinnen hol is en de cellen naar de buitenkant van het ei zijn verhuisd) zich nog niet in de baarmoederwand had genesteld. Omdat dit tijdstip van het innestelen bij vrouw tot vrouw verschilt, zijn zwangerschapstests pas onfeilbaar na zeven tot tien dagen na het uitblijven van de menstruatie.Het onderzoek is niet zonder gevolgen. Het risico bestaat immers dat vrouwen die, na het uitvoeren van een zwangerschapstest denken dat ze niet zwanger zijn, niet de nodige gezondheidsmaatregelen nemen die onontbeerlijk zijn bij een zwangerschap. Ons advies: als je menstruatie uitblijft, probeer je best een tweede keer een test (na de zevende dag) of ga je gewoon naar je arts !

bron : http://www.zappybaby.be/nl/index2.cfm?page=dsp_article&article_id=3710