Bekijk volle/desktop versie : Amerikaans toestel naar Schiphol teruggekeerd



23-08-2006, 15:36
Amerikaans toestel naar Schiphol teruggekeerd

Uitgegeven: 23 augustus 2006 12:21
Laatst gewijzigd: 23 augustus 2006 15:33

SCHIPHOL - Een passagiersvliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines is woensdag aan het eind van de ochtend onder begeleiding van twee F16's teruggekeerd naar Schiphol. Dat gebeurde op verzoek van de piloot, die aangaf om redenen van veiligheid terug naar de Nederlandse luchthaven te willen vliegen.

Northwest Airlines liet weten dat een aantal passagiers zich verdacht gedroeg.

De piloot nam boven Duitsland contact op met de luchtverkeersleiding met het verzoek terug te mogen keren naar Schiphol. In het Nederlands luchtruim is het vliegtuig begeleid door de F16's.


Op de terugweg naar Schiphol heeft het toestel boven het IJsselmeer kerosine geloosd, om het goede landingsgewicht te krijgen, aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding.

Activiteit

Aan boord van vlucht 42, een DC10, bevonden zich 149 passagiers. Het toestel staat nu tussen de taxibanen en de E-pier geparkeerd. Er is op dit moment geen activiteit in de nabije omgeving te zien.

Het toestel was op weg naar Mumbai in India. De reizigers worden ondergebracht in hotels in de omgeving van Schiphol. Northwest hoopt de vlucht donderdag wel te kunnen uitvoeren.

Verhoor

Een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol zei dat een aantal personen van boord is gehaald. Mogelijk elf passagiers zouden voor verhoor door de Koninklijke Marechaussee zijn meegenomen. Ook de gezagvoerder wordt ondervraagd. Van de overige bemanningsleden en andere passagiers wil de marechaussee weten wat hun over de terugkeer bekend is.

De marechaussee heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geïnformeerd. Voor de NCTb is de situatie op dit moment geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, aldus de woordvoerder van de terreurcoördinator.

Beveiliging

De beveiliging van luchthavens wereldwijd is de laatste tijd aangescherpt. Dat is gebeurd, nadat de Britse politie had voorkomen dat enkele vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan werden opgeblazen.

De twee F-16's kwamen van de vliegbasis Leeuwarden. De F-16's behoren tot de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA), de luchtmachteenheid die dag en nacht paraat is voor de bescherming van het luchtruim. De vliegbasis kan na een oproep binnen enkele minuten een aantal F-16's in de lucht brengen. Dat gebeurt na een oproep die in jargon scramble wordt genoemd.

Identiteit

Die kan volgens de luchtmacht worden gegeven als een vliegtuig met onbekende identiteit op de radars wordt gesignaleerd. Wat in dit geval de aanleiding was om in te grijpen, wilde een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht niet zeggen.
http://www.nu.nl/news.jsp?n=808728&c=12&rss

23-08-2006, 22:43


F-16's moesten afstand houden

Uitgegeven: 23 augustus 2006 16:43
Laatst gewijzigd: 23 augustus 2006 16:46

SCHIPHOL- De twee F-16's die woensdag een passagiersvliegtuig van Northwest Airlines terug naar Schiphol begeleidden, moesten van de verkeersleiding afstand houden. Dat blijkt uit opnames van de cockpitgesprekken die op internet circuleren.

De piloten van de F-16's krijgen van gevechtsleidingcentrum Bandbox, gevestigd op de Veluwe bij Nieuw Milligen, te horen dat ze minimaal vijf mijl afstand van het passagiersvliegtuig moeten bewaren. Doorgaans vliegen de F-16's bij een onderschepping direct naast het onderschepte vliegtuig. De vliegers geven dan de uiterlijke kenmerken van het toestel door aan de gevechtsleiding.


Uit de opnames blijkt ook dat de F-16's al bezig waren met een oefenvlucht. De piloten krijgen dan de term Alpha scramble te horen. Dat is een term die aan de vliegers duidelijk maakt dat het om een serieuze onderschepping gaat en niet om een oefening.

Supersonisch

De piloot van één van de F-16's vraagt toestemming om supersonisch (sneller dan de geluidssnelheid) te vliegen, maar krijgt daarvoor geen toestemming van de gevechtsleiding. De twee gevechtsvliegtuigen waren opgestegen vanaf vliegbasis Leeuwarden.

Ook de gesprekken tussen de bemanning van het Northwest-vliegtuig en de verkeersleiding zijn op internet te horen. De piloot van het passagiersvliegtuig zegt onder meer dat hij bij de landing geen assistentie van de brandweer nodig heeft. De verkeersleiding vertelt de piloot verder op welke plek hij het toestel na de landing kan parkeren.


Beluister de piloten:

[VIDEO]http://fmc.dotnet-services.nl/waves/nw42_intercept.wav[/VIDEO]


Twaalf passagiers teruggekeerd vliegtuig aangehouden


http://www.nu.nl/news/809074/10/F-16%27s_moesten_afstand_houden.html

23-08-2006, 23:33
F16 in actie

[VIDEO]http://media.at5.nl/items/060823schiphol_512k-001.wmv[/VIDEO]

Onrust Amstelveen door straaljagers
23-8-2006 <<< De aanwezigheid van twee F-16's hebben voor verontruste reacties gezorgd. In Zuidoost en in Amstelveen werden twee knallen gehoord toen de F-16's door de geluidsbarrièr braken.

"Als er nog eens een straaljager(s?) op de buitenveldertbaan aanvliegt, en dus met bulderend geraas over ons huis vliegt, zou ik wel graag (. ..) horen/ zien of er iets aan de hand is, we schrokken ons nu te pletter! ", aldus een verontruste inwoner van Amstelveen.

"Personen gedroegen zich verdacht"
"Verdacht gedrag" van een aantal personen was de reden om het vliegtuig terug te laten keren. Dit melden passagiers van het vliegtuig aan AT5.
"Een aantal mensen gedroeg zich verdacht. Ze liepen rond, wilden op andere plekken zitten en zaten te bellen. De stewardess meldde ons dat we terugkeerden. Er waren ook drie U. S. Marshalls aan boord. " Een Marshall is een Amerikaanse agent die undercover op vluchten meegaat en ingrijpt als dit nodig is. Deze gaan op veel vluchten mee.

"Toen we terugkwamen kwam er politie het toestel binnen die alles controleerde en een aantal mensen meenam. " >>

http://www.at5.nl/indexall.asp?newsid=20225
----------------------------------------------------------------------------

23-08-2006, 23:39

Citaat door krabbel33:
Reden genoeg om alarm te slaan na alle aanslagen in het westen.
Ja gewoon logisch.

Je weet gewoon tegenwoordig dat je je rustig moet houden.

Ik denk echter dat dit soort zaken misschien ook uitgelegd kan worden als "plaagstootjes" om de alertheid te testen .

24-08-2006, 12:34


Congresleden VS bezoeken Schiphol
24-8-2006 Twaalf Amerikaanse Congresleden bezoeken deze week Nederland om de veiligheidsmaatregelen op Schiphol en in de Rotterdamse haven te bekijken.
De leden van het Huis van Afgevaardigden, zowel Democraten als Republikeinen, verblijven enkele dagen in ons land en zullen beide plaatsen bezoeken.

Het vliegtuigincident van woensdag, waarbij een toestel van NorthWest Airlines terugkeerde naar Schiphol omdat een dozijn passagiers zich aan boord verdacht gedroeg, zal ongetwijfeld een belangrijk onderwerp van gesprek zijn.

http://www.at5.nl/index.asp?newsid=20232

24-08-2006, 13:10

Citaat door krabbel33:
Reden genoeg om alarm te slaan na alle aanslagen in het westen.
reden genoeg voor alle aanslagen in het westen.