Bekijk volle/desktop versie : Paki’s’ radicaalste moslims van Europa



12-08-2006, 22:53
Zaterdag 12 augustus 2006 - LONDEN – Ondanks de duizenden kilometers die beide naties scheiden, is de band tussen Groot-Brittannië en Pakistan sterk. Geschiedenis, handel, immigratie, literatuur, zelfs cricket: het commerciële, menselijke en culturele verkeer is nog elk jaar toegenomen sinds Pakistan in 1947 uit India werd gebeiteld.

Maar sinds de bomaanslagen op de Londense metro van 7 juli vorig jaar, staat de band onder spanning. Drie van de vier zelfmoordcommando’s van toen waren Britten van Pakistaanse afkomst.

Zij waren in Pakistan kort voor de aanslagen, bezochten er een madrassa (moslimschool) of volgden een oriëntatieklas in het noordelijke Manshehra.

Volgens Peter Bergen, auteur van The Osama Bin Laden I Know, deden ze er meer dan bidden en de koran lezen. „Wat ze op 7 juli deden is niet iets dat je oppikt door een madrassa binnen te wippen.“ Er is een heel ander motief om Manshehra aan te doen: er liggen militaire trainingskampen waar jonge mannen leren vechten tegen het Indiase leger in Kashmir.

Het is dan ook geen toeval dat veel van de 24 verdachten die donderdag zijn opgepakt in verband met de pogingen om vliegtuigen op te blazen, ook Britse Paki’s (een geuzennaam) zijn.

Derien van hen wonen in Oost-Londen, het moslimhart van de hoofdstad. Twintig procent van alle 610.000 Britse Pakistanen woont er. Niet voor niets wordt het ‘Londonistan’ genoemd. De Indiase gemeenschap is vele malen kleiner.

Opvallend is het geringe Britse respect voor de Pakistanen. Het voorbeeld van komediant Jeff Mirza is veelzeggend: „Zeg je tegen iemand dat je uit India komt, dan krijg je de reactie: ‘Geweldig, ik ben vorig jaar in Goa geweest'. Bij Pakistanen volgt een dodelijke stilte of je hoort: ‘Echt, daar weet ik eigenlijk weinig van’. En dat terwijl we de grootste groep immigranten vormen.“

Ondernemend

De eerste Pakistanen die eind jaren vijftig naar Groot-Brittannië kwamen, waren zeer ondernemend. Veel Britse winkels en taxibedrijven worden nog altijd door Paki's gerund. Maar de tweede en derde generatie kampt met identiteitsproblemen. Ze voelen zich onbegrepen en gestigmatiseerd, Aziatisch noch Europees. Volgens sociologe Jessica Jacobson richten ze zich daarom op de islam; de godsdienst biedt een houvast tussen zoveel onzekerheden. Een moslim is bovendien lid van een globale gemeenschap, wat hun identiteit versterkt. Driekwart van de Pakistaanse moslimjeugd gaat minstens één keer per week naar de moskee.

Sociale marginalisatie en werkeloosheid worden vaak als redenen genoemd voor radicalisering. Dat is onzin, zegt de journalist Stephen Schwartz, die na de 11 september-aanslagen in de VS naam maakte met een artikel in The Spectator waarin hij zei dat niet alle moslims zelfmoordcommando’s zijn, maar alle zelfmoordcommando’s wel uit wahabitische moslims bestaan. In gelijke termen praat hij over de Paki’s: „Pakistaanse soennieten in Groot-Brittannië zijn de radicaalste moslims van Europa. De Britse islam wordt gedomineerd door in Pakistan geboren geestelijken en is doordrenkt van extremistische preken, media en organisaties die de recrutering van terroristen steunen.“

Schwartz vindt de Britse autoriteiten te politiek correct; ze durfden donderdag niet openlijk de Pakistaanse achtergrond van de arrestanten te erkennen, terwijl dat toch snel duidelijk was gezien de medewerking van de Pakistaanse regering. De terughoudendheid om het beestje bij zijn naam te noemen, is symptomatisch voor Britten, zegt hij. Britten moeten hun oogkleppen afdoen en alleen Brits getrainde moslimgeestelijken uit eigen land toestaan. Anders wordt Groot-Brittannië het hoofdpodium van het jihadistisch geweld in Europa.“ Een geluid dat de Pakistaanse president Moesjarraf, bondgenoot van de Britten en Amerikanen, kort na de 7 juli-aanslagen van vorig jaar al liet horen.

http://www.bndestem.nl/buitenland/article567419.ece

13-08-2006, 01:02


Ja joh, zaai de haat nog verder uit

13-08-2006, 01:09
ja heb zelf ook n paar pakis in de familie

13-08-2006, 02:12
lang leve Pakistani's

lang leve Radicale (zuivere) Islam

13-08-2006, 02:16


welke vorm van islam volgen de pakis in Engeland?

19-08-2006, 04:55

Citaat door Boezedjief:
lang leve Pakistani's
lang leve Radicale (zuivere) Islam
En wanneer vertrek jij richting jihad? Of blijf je liever thuis?