Bekijk volle/desktop versie : Mode & Uiterlijk Roos



10-08-2006, 16:29
Roos bestaat uit fijne, droge huidschilfertjes op de hoofdhuid tussen de hoofdharen. Vaak vallen deze schilfers ook op je schouders. De schilfers ontstaan doordat de huid zich vernieuwt. Dit is een normaal proces, maar bij mensen met roos vernieuwt de hoofdhuid zich vaker dan normaal als gevolg van een te snelle celgroei. De oorzaak hiervan is niet bekend.

Roos is een lichte vorm van seborroïsch eczeem en wordt beschouwd als een overactiviteit van de talgklieren of misschien een schimmelinfectie.Bij het vernieuwen van de huid is talg nodig, omdat de huid anders te droog wordt. Bij een te snelle huidgroei zal de huid nog meer talg produceren om droogheid tegen te gaan. Dit talgvet veroorzaakt jeuk op de hoofdhuid.
Een nadeel van roos is ook dat het er niet zo plezierig uitziet. Overigens is roos geen ernstig aandoening. Roos is niet besmettelijk en geen voorteken van kaalheid. Sommige mensen hebben slechts korte tijd last van deze kwaal; anderen hebben voortdurend roos.

Anti-roos shampoo kan het probleem verhelpen. Als dat niet lukt, kun je contact opnemen met de huisarts voor een andere oplossing. De arts kan dan een steroïdhoudende lotion voorschrijven die op de hoofdhuid aangebracht moet worden om de schilfering te verminderen of sterkere salicyl- of teerproducten, waardoor de huidschilfers makkelijker loslaten en zich beter laten wegwassen. In een enkel geval kan een huidziekte de oorzaak van roos zijn. Daarom kun je beter ook naar de huisarts gaan als de schilfers zich uitbreiden tot in je gezicht, of als je slechts op één of enkele plekken op je hoofd schilfers hebt.