Bekijk volle/desktop versie : De Vallende Dollar: het einde van financieel steun aan Israël



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

06-08-2006, 21:43



Link: De Vallende Dollar



Als je jouw spaarcenten belegt in of überhaupt investeert in de Amerikaanse dollar, dan is het tijd om je eens goed zorgen te maken. Althans, volgens de goeroe van de goederen en termijnmarkt George Soros.

De machtige Amerikaanse dollar heeft 40% van zijn waarde verloren in de afgelopen 2 jaar, vergeleken met andere munteenheden en verwacht wordt dat het einde nog niet in zicht is. Soros verklaarde afgelopen week dat hij verwacht dat de dollar in de komende periode nog eens 20% zal devalueren. Deze informatie, komende van een man die sinds begin jaren ’80 een slordige $5 biljoen bij elkaar heeft verhandeld dankzij wisselkoersen, maakt van de statement een zorgwekkende opmerking. Tenminste, als je Amerikaan bent.

Hij is niet alleen in zijn standpunt. Een korte tijd terug verkondigde Zuid-Korea, wereldeconomisch gezien behorend tot de top 10, dat haar centrale banken zullen beginnen hun handelsoverschotten en overheidstegoeden om te zetten in andere munteenheden dan de Amerikaanse dollar. Van Japan, China en zelfs Europa stond al bekend dat zij stilletjes in dezelfde richting varen. Dus is de vraag die in de lucht hangt: hoeveel zorgen moet de gemiddelde burger zich maken?

De VS is met afstand de grootste economie ter wereld, dat moge duidelijk zijn. Wanneer zij hoesten, worden wij verkouden. En steeds meer wordt dit hoesten een gewoonte. Op dit moment importeren de VS 50% meer dan dat zij exporteren. Het resulterende handelstekort wordt dan ook gefinancierd door de internationale centrale banken, fondsmanagers en tenslotte, u, beste lezer.

Op dit moment staat het Amerikaans staatsbudgettekort op een record van $477 biljoen met nog lang geen einde in het zicht. Volgens de “American Congressional Budget Office” staat het tekort voor het decennium, eindigend in 2013, op $2.4 triljoen! Dat is het equivalent van het gehele budget van een aantal continenten. Dit wetende, heeft de wereld 2 keuzes: laat het gewoon gaan of proberen je vinger te stoppen in het gat in de dijk, terwijl het wel een gat is waarin je hoofd past.

Het zomaar te laten gaan is niet echt een optie. Sinds het einde van de 2e Wereldoorlog heeft de dollar zo’n beetje als de munteenheid van de wereld dienst gedaan. Het gevolg was dat de Amerikaanse banken en de Amerikaanse economie een soort van toevluchtsoord werden voor andere landen om hun overschotten te bewaren, in de vorm van spaartegoeden, treasury bonds, notes en deposito’s en alle andere nerd-achtige namen voor Amerikaanse manieren om financiële tegoeden in onder te brengen met de garantie dat de rente c.q. dividenden worden uitgekeerd met een rentepercentage dat momenteel op 4,2% staat.

Robert Hormats, de vice-voorzitter van Goldman Sachs International, vertelde de New York Times vorige week nog dat de VS vorig jaar alleen al 80% van alle wereldspaartegoeden binnenhaalden. Dat betekent dus niet dat degenen die hun geld in de VS beleggen in de problemen zitten, maar de Amerikaanse economie op de wip zit omdat zij degenen zijn die dat geld lenen. En je leent alleen geld als je in de problemen dreigt te komen. Men voorziet onrust.

En dan nog, het is allemaal in orde, zolang de dollar maar de leidende munteenheid is. Maar nu vertellen onder meer Soros, en ook andere gerenommeerde namen, dat de dollar meer waarde verliest dan de rente die men erover ontvangt, waarbij de opkomst van een andere munteenheid sterke opwaartse lijnen laat zien en die munteenheid momenteel zelfs sterker staat dan de dollar: de euro.

Over ongeveer de afgelopen 4 jaar ontpopte de euro zich als een serieuze player op de financiële markten. De waarde ervan ging 35% omhoog, vergeleken met zijn groene concurrent met dode presidenten als gezicht en wordt gebruikt bij de immense Europese economie, waarin meer dan 350 miljoen mensen de munteenheid dagelijks gebruiken.

Het wordt zelfs nog erger: Om alleen al de rente te kunnen betalen die men is verschuldigd aan buitenlandse investeerders, moeten de VS zelfs nóg meer buitenlandse investeerders aantrekken om de boel bij te kunnen houden. De schatting is momenteel dat de VS per maand al een slordige $60 miljoen moeten ophoesten om alleen al de rente over hun leningen te kunnen betalen aan hun buitenlandse investeerders en geldschieters. Het is net een drugsverslaafde die steeds grotere doses moet innemen om zich maar stoned te kunnen voelen. En het moge duidelijk zijn wat er gebeurt wanneer men een te grote dosis neemt.

De vraag die nu wordt gesteld door Zuid-Korea, Japan, Europa en, uiteraard, de Arabieren is: hoelang moeten zij nog deze ‘drugsverslaving’ financieren en sterker nog: waarom zouden ze ook?

Ook al collecteren zij rente over hun geleend geld, de waarde ervan wordt steeds minder, dus het één schakelt het ander uit. De grote hartaanval komt pas wanneer de genoemde regeringen collectief zullen roepen: ‘genoeg is genoeg!’. Dan is het gedaan met het Amerikaans imperium. Met het domino-effect in het achterhoofd, betekent het dan ook geen geld meer dat de VS binnenkomt en daardoor geen mogelijkheid meer om de slopende rente over de staatsleningen te kunnen blijven voldoen. Bekeken over een langere termijn kan dat zelfs leiden tot de ineenstorting van de dollar.

De Australische secretaris van Financiën, Ken Henry, bekritiseerde kort geleden dan ook de Amerikaanse behoefte om de geldvloed naar de VS om de budgettekorten het hoofd te kunnen blijven bieden, met in het achterhoofd de ‘explosie’ op de aandelenmarkt terwijl het land nog maar amper is bekomen van de crises eind jaren ’90, door de instorting van de internetmarkt.

Een soortgelijke ‘crash’ zal ook effect hebben op de landen met een grote olie-industrie, bijvoorbeeld omdat zij hun olie verkopen voor, hoe kan het ook anders, de dollar, omdat de waarde ervan iedere keer weer verder daalt in vergelijking met andere munteenheden.

Maar hoe zit het dan met de gemiddelde burger, die vele dollars in hun spaartegoeden hebben opgenomen, in welke bank ter wereld dan ook? Dat is precies de discussie die gevoerd moet worden tussen iedere (Arabische) olieminister, premier, koning of president en hun centrale banken. Men moet zich dan ook afvragen wat Plan B precies zal inhouden: “Waarom begint mijn olieminister mijn olie niet te waarderen in euro’s? Waarom zijn onze Arabische deposito’s nog steeds gewaardeerd in dollars?”

Simpelweg, omdat vele bankiers en olieministers zijn gehypnotiseerd. Zij geloven dat de VS gewoonweg te groot, te sterk en te machtig zijn om te stagneren in het nakomen van hun betalingsverplichtingen en dat het om die reden alleen al nog steeds geld kan blijven binnenhalen van andere naties, gewoonweg omdat het altijd zo is geweest. Een conservatieve gedachte in een zichzelf vooruitstrevend noemende wereld.

Vergeet niet, dat bijvoorbeeld de internetcrash te snel was gekomen, terwijl iedereen maar eindeloos inzette op dit fenomeen omdat iedereen was overtuigd dat het maar voor altijd zou blijven doorgaan. Geld is nog altijd het meest laffe van alle beschikbare commodities die de Westerse wereld kent. Wanneer er sprake is van paniek, zijn munteenheden altijd richting de afgrond gestevend en waarom zou dat met de dollar dan ook anders zijn, als men niet een andere koers zal inslaan?

We hebben het reeds eerder gezien, met de Koeweitse Al Manakh souk, de depressies van 1929 en de jaren ‘80 in de VS en de instorting van de internetmarkt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Grootheidswaanzin zit altijd in de portemonnee.

M.R. Jabri
© Elqalem.nl

06-08-2006, 21:50


heb je een link naar de orig. bericht

06-08-2006, 21:51

Citaat door tetouani79:
heb je een link naar de orig. bericht
Jazeker: De Vallende Dollar

06-08-2006, 21:54

Citaat door krulstaart:
Voor de amerikanen is een lage dollarkoers niet ongewenst.
Het is eerder een probleem voor de olieprinsen, de meisjes aan de franse zuidkuist vragen Euros....
Iedere belegger ekt zich trouwens in tegen de dollar.
Dus iedere belegger ziet het al aankomen. Waar het mij omgaat is waar Israël dan een nieuwe suikeroom gaat vinden.


Citaat:
Jabri, de facist op het ministerie van sociale zaken...Dat we zo iemand toestaan hier te blijven en te werken..
dan verdienen we het ook zelf...
Het moet niet gekker worden: een fascist die een linkse opiniemaker voor fascist uitmaakt.

06-08-2006, 22:00



Citaat door Schaatser:
Isrël heeft geen nieuw suikeroompje nodig. Als de Amerikanse economie instort zal dat een wereldwijde crisis betekenen die ook de olielanden in het MO zal raken.
Dan heb je een essentieel deel van het artikel gemist: de OPEC vraagt zich al geruime tijd af of het niet handig is de olie alvast in euro's te gaan waarderen. De export van olie vanuit het MO zal er in ieder geval niet minder om worden. Dat spul is gewoon nodig.

Iran en Venezuela lijken zich recent te hebben gericht op waardering van olie in euro's. Misschien verklaart dat de recente Amerikaanse media-offensieven tegen deze 2 landen.

Ik weet wel dat Saddam Houssein destijds, kort voor de in invasie in Irak, overging op waardering in euro's. Doet je toch wel denken, niet?


Ik zou zeggen, blijf vooral blind achter die neo-conservatieven aan rennen.

06-08-2006, 22:01
De staatschuld valt wel mee, als je die vergelijkt met tal van Europese landen, die zitten relatief meer in de schuld.

06-08-2006, 22:02
De situatie in de VS is bekend....Amerikanen lenen veels te veel
(de spaaroverschotten uit Azi&euml en de huizenmarkt staat ook onder druk, de olieprijs is ook erg hoog, import van goederen is duur door de lage dollar.
Inflatie is afgezwakt wat een indicatie is dat de economische groei aan het vervlakken is...
Maar je hoort die verhalen dat de Amerikaanse economie in elkaar stort al een paar jaar maar we moeten het nog zien..zo'n vaart zal het niet lopen.

06-08-2006, 22:03
Wie kaatst, moet de bal verwachten.
De splinter in anders oog zien en niet de balk in zijn eigen.


Bush dat had je moeten verwachten

06-08-2006, 22:03

Citaat door rja:
De staatschuld valt wel mee, als je die vergelijkt met tal van Europese landen, die zitten relatief meer in de schuld.
8,4 biljoen valt mee?! Noem eens een aantal Europese landen dat dieper in de schuld zit. Met bronvermelding svp.

06-08-2006, 22:07

Citaat door _h4T3d_sE7eN:
8,4 biljoen valt mee?! Noem eens een aantal Europese landen dat dieper in de schuld zit. Met bronvermelding svp.
Mission Impossible.

06-08-2006, 22:07

Citaat door krulstaart:
Daar hoef je geen link voor te hebben. Als je dit niet weet is het ook verder volkomen onbelangrijk voor je.
DFT.nl, IEX.nl geven dagelijks dit soort nieuws.
Die vermelden slechts koersen en aanleiding voor diezelfde koersen. Die geven niet een uitgebreide opinie over wat er zich achter de schermen afspeelt.

06-08-2006, 22:09
if america goes down,... everybody goes down,.. so nobody goes down

06-08-2006, 22:09


Saudie Arabie heeft 1000 miljard dollar in Amerikaanse banken, als ze dat op een dag eraf gaan halen is Amerika falliet

06-08-2006, 22:10

Citaat door krulstaart:
Belgie Italie Spanje Griekenland.
EN ALS JE DIT NIET WEET ZOEK JE ZELF DE BRONNEN MAAR OP.
Je lult uit je nek.

De Belgische en Spaanse economie zijn vorige week nog genoemd als 1 van de betere economiën van Europa. Van Italië weet ik uit eigen ervaring dat het er goed zit.

En Griekenland is best arm maar heeft geen grotere staatschuld dan de VS. Wat een lariekoek.


Als je iets stelt, ben JIJ degene die dan met bewijzen dient te komen. Maar ik heb er begrip voor dat je die verantwoordelijk wilt afschuiven, simpelweg omdat je leugens en luchtkastelen zit te verkondigen. Ik zou bijna respect krijgen voor je hardnekkigheid.

06-08-2006, 22:11

Citaat door Djinn_Tonic:
if america goes down,... everybody goes down,.. so nobody goes down
That ain't true, homie. Het is een feit dat de euro een geduchte tegenstander is van de dollar. Op economisch gebied heeft Europa haar schapen aardig op het droge, in tegenstelling tot de VS.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10