Bekijk volle/desktop versie : Cassini onthult aardachtig continent op Titan



25-07-2006, 18:31
Cassini onthult aardachtig continent op Titan


Nieuwe radarbeelden van NASA’s Cassini sonde onthullen geologische kenmerken die onmiddellijk aan de aarde doen denken, op een continentachtige structuur ter grootte van Australië. De radarbeelden zijn allen afkomstig van een strook van ongeveer 4500 kilometer lang, waarbinnen zich een geologische goudmijn bevindt.

De regio, genaamd Xanadu, is omringd door donker terrein en doet daardoor denken aan een onafhankelijke landmassa, ongeveer zoals een continent op aarde. Aan de westelijke ‘kust’ van Xanadu bevinden zich donkere zandduinen, waarbinnen zich een netwerk van rivieren, heuvels en valleien uitstrekt. De nauwe rivierbeddingen slingeren zich naar donkere gebieden, mogelijk meren. Een krater is goed zichtbaar, mogelijk als gevolg van een inslag of watervulkanisme. Bergen, met een hoogte die vergelijkbaar is met de Appalachen, strekken zich kriskras over Xanadu uit.

Xanadu is voor het eerst ontdekt door de Hubble Space Telescope in 1994, waar het op infrarode opnames zichtbaar was als een opvallende heldere plek. Cassini ontdekte in 2006 dat het oppervlak van Xanadu veranderd als gevolg van wind, regen en vloeistofstromen.

Aangezien de temperatuur op Titan vele malen lager is dan in de gemiddelde vriezer, kan water er niet als vloeistof bestaan. Sterker nog, waterijs is er zo hard als steen. Een andere vloeistof moet dus verantwoordelijk zijn voor de geologische activiteit: ethaan of methaan.

Hoewel Titan veel kleiner en kouder is dan de aarde, wordt Xanadu niet langer gezien als simpelweg een heldere vlek. Het is een continent, waar rivieren omlaag stromen naar zonloze zeëen. Waarnemingen van ESA’s Huygens sonde laten zien dat vloeibaar methaan naar beneden regent, net als oranje koolwaterstoffen die een roetachtige substantie vormen.

Het land is zeer dynamisch, waar rivieren sedimenten meenemen en afzetten als duinen, en waar heuvels en bergen ontstaan en weer verdwijnen. Er zijn kenmerken gevonden van breuklijnen, diepe kanalen en ravijnen. Xanadu lijkt op Titan het enige uitgestrekte gebied te zijn dat niet bedekt is met donker materiaal.

Eén of ander proces zorgt ervoor dat Xanadu continu wordt schoongespoeld. Hetgeen wat zichtbaar is, is een steenhard oppervlak van waterijs. Al met al lijkt het erop dat de mens, voor het eerst sinds de ontdekking van Amerika, een heel nieuw continent heeft om te verkennen.

Bron: http://www.astrostart.nl/index.php?subaction=showfull&id=1153405587&archive =&start_from=&ucat=129

zie ook:

http://planetary.org/news/2006/0724_Cassini_RADAR_Reveals_Lakes_on_Titan_At.html

http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltraum/0,1518,428442,00.html

25-07-2006, 18:42


Xanadu op Titan:





voor meer afbeeldingen en uitleg, zie de linken in het openingstopic