Bekijk volle/desktop versie : Mode & Uiterlijk gemische INGREDIENTS, goede en slechte producten



18-07-2006, 22:23
LICHAAMSVERZORGINGSPRODUKTEN
update 4 juni 06 - meer over stoffen



Bijna iedereen gebruikt shampoo's, tandpasta's, bodylotions, haarkleuringen, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en make-up, in de overtuiging, dat deze produkten goed en veilig zijn.
Maar in werkelijkheid is de kwaliteit van de ingrediënten van deze produkten ZEER TWIJFELACHTIG, de fabrikant mag bijna alles gebruiken (m.u.v. een aantal zwaar giftige stoffen).
Moet ik meer neerzetten, het is heel erg leerzaam en interessant!

18-07-2006, 22:24


Voor veel giftige chemicaliën zijn grenswaarden vastgesteld (maar geen verbod).
Volgens sommige onderzoekers wordt de grootste gifbelasting van ons lichaam 'verzorgd' door 'verzorgingsprodukten', met al hun chemische combinaties.(zie hieronder)
DEA en TEA-verbindingen zijn bekende voorbeelden - en zijn verboden in de USA (zie verderop). Ook de EU advies-commissie (zie hier -in cache - en hier) heeft haar bezorgdheid over deze (en andere) stoffen uitgesproken.
In shampoo's van het KRUIDVAT zit altijd DEA of TEA (behalve sinds kort de Glans en kruidenshampoo), evenals in produkten van het 'natuurmerk' HERBELLE, maar ook in andere merken wordt het vaak aangetroffen (in bijna ieder badschuim, dat trekt lekker lang in) - zoals het zogenaamde 'huidvriendelijke' SANEX, en SPA, dat behalve frisdrank nu ook doucheprodukten op de markt brengt.
In een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (Keuringsdienst van Waren), werden in bijna 20% van de lichaamsverzorgingsprodukten nitrosaminen aangetroffen - en in 18 van de 130 onaanvaardbaar teveel.

Een onderzoek naar 5 Eau de Toilettes (in cache), bracht bij ratten na één uur blootstelling aan de lucht, al onherstelbare zenuw- en longschade !
De schade werd veel extremer bij herhaalde blootstelling.....

Milieudefensie (in samenwerking met andere organisaties) trof recentelijk in bijna alle shampoo's schadelijke stoffen aan, zoals FTALATEN, die dienen als fixeermiddel en als weekmaker voor 'verstevigers'.
Ftalaten dringen snel door de huid, en veroorzaken in het lichaam hormonale veranderingen. Sommige ftalaten zijn kankerverwekkend (zie: stoffen ).

Deze aktie van Milieudefensie heeft ertoe geleid, dat een aantal merken hun ingrediënten gaan aanpassen.
Helaas blijven hierbij een aantal verdachte stoffen buiten schot, zoals DEA en TEA verbindingen (en het gebruik van ethyleenoxide, dat toch een milieuschadelijke stof is).




Naast giftige toevoegingen worden ook goedkope, huidonvriendelijke ingrediënten gebruikt.
Een in bijna alle x zeepprodukten voorkomende stof is 'Sodium Laureth Sulfate', dat geproduceerd wordt met het zenuwgas ETHYLEENOXIDE (vandaar de '-eth' toevoeging in de naam).
Het is daarom heel moeilijk, deze stof te vermijden...
Sodium Laureth Sulfate wordt gebruikt als minder schadelijke vervanger van het 'oogprikkende' Sodium Lauryl Sulfate, dat bekend staat om zijn huidaantastende eigenschappen.
Mogelijk zorgt de zenuwgas-component ervoor, dat de OOGBAL VERDOOFD raakt, waardoor er geen prikkend effekt meer is...
Er zijn grote verschillen tussen de produktiewijzen van Sodium Laureth Sulfate. Meestal wordt het uit kokosolie gewonnen.
In Nederlands milieuonderzoek wordt de aanspoeling van Etheen in het Eemsmondgebied beoordeeld (Industriële processen op basis van ethyleen (1990), W. Stefels en C. Zondervan).
De aanwezigheid van dit ingrediënt leidt tot de beoordeling "SLECHT', ook al is het beter dan Sodium Lauryl Sulfate.
Een ander alternatief voor Sodium Lauryl Sulfate is Ammonium Lauryl Sulfate, dat minder irriterend is, en mógelijk beter dan SLES (bijv. 'Logona' produkten uit Duitsland).

PALMOLIVE bevat i.p.v. 'Sodium Laureth Sulfate' het minder bekende 'Sodium Pareth Sulfate'x, een aantal produkten bevatten verdachte kleurstoffen (een opsomming komt nog).
x Sodium Pareth Sulfate is van dierlijke oorsprong, het dioxinegehalte daarvan is mij onbekend - maar waarschijnlijk veel hoger dan bij het plantaardige S.L.E.S.
En ook deze stof is met Etyleenoxide geproduceerd...

Nog een alternatief is Betaïne, meestal toegepast als COCAMIDOPROPYL BETAÏNE.
Betaine is op zich al voldoende als tenside (zeepstof), dat er nog coco bijkomt mag nog wel...
maar om het in een propylacohol op te lossen gaat een beetje ver. Iso propylalcohol wordt er van verdacht dat het bij gevoelige mensen veel schade kan veroorzaken, hoewel het wettelijk toegelaten is (Hulda Clark).
Isopropylalcohol wordt voor meer 'verzorgings'chemicaliën als oplosmiddel gebruikt, altijd herkenbaar aan de naam, bijv. Diisopropylamide.

Nieuw in Nederland is sinds kort HENNA PLUS shampoo, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en drogisten, dat geen S(L)ES, Paraben, DEA of TEA e.a. schadelijke stoffen bevat...

Omdat deze zeepstoffen bijna niet te vermijden zijn - tenzij zeer selectief ingekocht wordt - is het zaak, het huidcontact zo kort mogelijk te laten duren.


In bijna alle crème-achtige produkten zit 'Propyleen Glycol', dat (net als SLS) door de huid dringt. Deze stof wordt ook in dierenvoeding verwerkt, en komt zo via de voeding ons lichaam binnen. Daar hoopt het zich op in bepaalde organen, net als het verderop besproken Paraben conserveermiddel... veel bekend over de gevolgen daarvan is er niet, maar het zou niet mogen gebeuren...
Zit ook in 'tandsnoep' (Cool Mint Listerine Active)...
Glycol is een verdachte stof, die in een iets andere combinatie als KOELVLOEISTOF in auto's gebruikt wordt - en dan uiterst neurotoxisch is, m.n. voor waterdieren (wat niet blijkt uit de gebruiksaanwijzing).
In SPORTDRANKJES worst vaak Butyleen Glycol (chemisch identiek aan Propyleen Glycol) verwerkt, waarvan het schadelijke effekt inmiddels al bekend is (zie drinken).

Bij de toelatingstesten zijn deze stoffen niet kankerverwekkend bevonden, en ze zijn ook minder schadelijk dan DEA of TEA, maar daarmee is al het positieve gezegd...
Gewone zeep is ook niet goed, wat niet vreemd is - zeep bevat bevat LOOG. Inzepen moet altijd gevolgd worden door inVETTEN, om het negatieve effekt te beperken.

De gebruikte grondstoffen en produktiewijze (die sterk kunnen verschillen, en niet op het etiket vermeld staan), bepalen voor een groot deel de kwaliteit van het produkt...

Wat betekent 'huidonvriendelijk' op een termijn van 40 jaar ??
Huidkanker, door een slechte huid ?? Huidveroudering, terwijl de consument verteld wordt, dat dit juist voorkómen wordt, door het produkt te gebruiken ??
Bij KORTDUREND gebruik, en niet de hele dag door (ziekenhuispersoneel wast continu de handen) valt het allemaal wel mee...
al dringen sommige chemicaliën meteen door de huid het bloed binnen.
Eenmaal in het lichaam gedrongen, zijn deze ingrediënten veel schadelijker, omdat ze zich in weefsels ophopen en dan plaatselijk zenuwen en afweer aantasten.

18-07-2006, 22:24
Waarschuwingsboodschappen op de verpakking van bepaalde produkten ('in goed geventileerde ruimtes gebruiken' bij luchtverfissers, 'contact met de ogen vermijden' bij shampoo etc.) zeggen veel meer over de schadelijkheid van het produkt, dan de argeloze consument denkt....
een toiletverfrisser kan toch onmogelijk zo slecht zijn, dan zou het toch niet verkocht worden ??
Een shampoo kan toch geen eiwitaantasing (glaucoom) van het oog veroorzaken ?? - toch wél !!


SPUITBUSSEN winnen alom terrein: zo is het op de BASISSCHOOL al heel gebruikelijk, dat meisjes zich na de gym met deodorant inspuiten (mijn dochter heeft last van die dampen in de kleedkamer).

Over een aantal middelen dring langzaam het besef door, dat ze schadelijk zijn, zonder dat dit metéén tot maatregelen leidt.
Zo zijn Talkpoeder en Ammoniak 2 veelgebruikte stoffen, die net als ASBEST, de longen permanent aantasten !
BABYPOEDER IS FUNEST VOOR DE LONGEN VAN DE BABY ! (maar geen waarschuwing op de verpakking, die je daar op wijst)
Conserveermiddelen zijn vaak noodzakelijk, een aantal ingrediënten zijn aan bederf onderhevig.
Zonder enige conserveringsvorm is een produkt maar enkele weken houdbaar. Regelmatig is er sprake van huidcontact, bijv. bij lipstick, handcrème, deodorantroller, waardoor een enorme microbiële besmetting plaatsvindt, die veel schadelijker kan zijn dan de conserveermiddelen zèlf....
De consument kan zèlf ook veel bederven door verpakkingen langdurig geopend te laten en bij hogere temperatuur te bewaren.
Veel lichaamsverzorgingsprodukten hebben echter geen chemisch conserveermiddel nodig, er zijn meer natuurlijke alternatieven...

Conserveermiddelen uit de Parabengroep zijn, samen met Benzoëzuur, en 'natuurlijke' zuren als L-Melkzuur, propionzuur, citroenzuur, L-wijnsteenzuur en L-appelzuur, het meest onschuldig , maar tóch treden er negatieve reacties op bij een BESCHADIGDE huid, zeker bij Paraben, (zoals ook na scheren) - paradoxaal genoeg bevat VSM WONDverzorgingsgelei Paraben en TEA ! En dat bij een 'homeopatisch' merk, waar veel mensen vertrouwen in hebben...
In sommig onderzoek wordt Paraben in verband gebracht met borstkanker, omdat het in hoge concentraties is aangetroffen in borstkankerweefsel (zie hieronder bij 'aluminium')...
Parabenen hebben ook hormonale invloed, Benzoëzuur en andere zuren veel minder.

Sommige natuurlijke etherische oliën, zoals 'Tea Trea' en Lavendel, zijn beter (en dúúrder) dan chemisch conserveermiddel... waarmee niet gezegd is, dat deze middelen onschadelijk zijn...
zie hier een Europees rapport, waaruit blijkt, dat onverdunde Tea Trea olie neurotoxische eigenschappen heeft, inwendig niet gebruikt moet worden - en dat het makkelijk oxideert tot gevaarlijke stoffen bij blootstelling aan daglicht en lucht... meer onderzoek is vereist.
Ook het natuurlijke 'Alum' (aluminiumkristal) werkt als conserveermiddel, maar kan niet aanbevolen worden (zie aluminium).
Zout is ook een conserveermiddel, maar niet massaal in vele produkten te gebruiken.Veel andere conserveermiddelen bevatten elementen uit de gevaarlijke groep, zoals nitriet-, broom- en formaldehydeverbindingen. De meeste mensen reageren daar niet direkt allergisch op, en de giftigheid is door wettelijke grenswaarden PER STOF minimaal, maar toch, ze zitten erin, en dragen bij aan de totaalbelasting met ALLE STOFFEN...

Blijkens EU onderzoek in 2003 zijn conserveermiddelen verantwoordelijk voor 20% van de gevallen van contactallergie - geurtjes voor 50%.

Veel conserveermiddelen verminderen of vernietigen de goede effekten van de heilzame gebruikte stoffen, zoals bij Aloë Vera gelei.
"Vochtinbrengers" zijn in de praktijk meestal "vochtvasthouders", die in droge lucht vocht uit de diepere huidcellen halen, i.p.v. inbrengen ! (bijv. Propyleen Glycol)
- en in vochtige lucht heeft je huid geen extra vocht nodig.

Andere 'vochtinbrengers' brengen alleen maar een 'coating' aan, zijn moleculair totaal niet in staat binnen te dringen in de huid (bijv. Collageen, Elastine en Liposomen).

18-07-2006, 22:25
GOEDE MERKEN


Veel 'natuurmerken' presenteren zich ten onrechte zo. omdat ze ongedefiniëerde S.L.S. of Propyleen Glycol als hoofdbestanddeel bevatten, of Paraben conserveermiddel (bijv. De Rit, Herbelle, Herba Life, huismerken van Erica en De Tuinen) , al is er nu een nieuw keurmerk opgericht, dat steeds meer invloed krijgt - zie hieronder.
De organisatie van Herba Life meldt aan haar verkopers, dat zolang er geen overtuigend bewijs is dat Paraben verkeerd is, deze stof gehandhaafd blijft....
moesten ze toch eens naar de bovenvermelde aktie van TNO in samenwerking met Milieudefensie en Natuur en Milieu kijken.
Niet alle 'natuurmerken' zijn hier onderzocht (ze zijn vaak alleen via internet of verkooporganisaties te krijgen).
Er een aantal produkten van 'gewone' merken, die goed zijn, zoals Etos kruiden huidolie en bepaalde produkten van Kneip (badolie, crème en kruiden-huidolie - niet de amandel-huidolie, ook niet de shampoo's).

Greenpeace heeft een aantal produkten getest en fabrikanten ondervraagd, zie hier (maar er is maar een beperkt aantal stoffen bekeken).
--------------------------------------------------------------------------------


GEEN SHAMPOO GEBRUIKEN IS GEEN ALTERNATIEF. Ons haarvet is een verzamelplaats voor luchtverontreinigende stoffen (zéker ook uit het 'binnenmilieu').
Regelmatig KORT de haren wassen is geen overbodige luxe !!
Juist daarom zijn een goéde shampoo en conditioner van groot belang - al kosten die meer.


In Duitsland is nu een NIEUW KEURMERK opgericht: B D I H.
Hierbij hebben zich een groot aantal 'natuurmerken' aangesloten, met nieuwe produktlijnen (de oude zijn nog niet helemaal weg), in Nederland bijv.:
HAUSCHKA, HARMONIE ('De Ambachtelijke'), DE TRAAY, CHI, WELEDA en E-LINE.


Zie hier voor ALLE GOEDE MERKEN

Veel produkten van CHELLOx, AVALONx, KNEIPP en HENNA PLUS zijn ook redelijk goed, maar niet allemaal.
x Weleda Aloë Vera bodylotion bevat Aluminium, Avalon en Chello produkten vaak Paraben conserveermiddel, Kneipp shampoo's SLES....


--------------------------------------------------------------------------------
Een (Duitse) onlineshop voor vele merken Natuurcosmetica is hier te vinden.

18-07-2006, 22:26


HET GOEDKOPERE ALTERNATIEF

--------------------------------------------------------------------------------
17:02 2-9-2005 De goede natuurmerken zijn voor minimuminkomens moeilijk betaalbaar. De prijzen zijn tot tien keer zo hoog als produkten van de ALDI of LIDL.
Mensen die vaker gewend zijn om de dure merkprodukten te gebruiken, zullen het verschil in prijs niet merken.

Gelukkig bestaan er ook goedkope alternatieven:


- Huidcrème of bodylotion: gebruik een beetje OLIJFOLIE (van de ALDI of LIDL) op douche-natte huid - daarna nog éven nadouchen.
- De beste manier om VOCHT IN DE HUID te brengen is een bad nemen! (met badolie om uitdroging in de buitenlucht te voorkomen)
- Honingwater of honing met wat geconcentreerde (bloemen-kruiden)thee (plus wat olie geklutst, zie de link hieronder) is uitstekend als huidvoedende MASSAGEMILK.
- RIMPELS en littekens verminderen door natuurprodukten als Aloë Vera, calendulazalf en honing(crème).
Smeerwortelpreparaten zijn effektief - ook bij ondiepe wonden - maar worden ervan verdacht, huidkanker te veroorzaken (hoewel er ook bronnen zijn, die het tegenovergestelde beweren).
- Lekker GEURTJE: gebruik ROZENWATER, verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels, of verdund citroen/limoensap (kreeg ik onlangs als tip binnen voor alternatieve deodorant), of meng wat etherische bloemenolie door olijfolie (1 op 7, want pure etherische olie is te scherp). Etherische olie is relatief goedkoop bij de drogisterijketen ERICA.
- BADOLIE van KNEIPP is goed, maar niet goedkoop, door het bad kan ook badzout, honing, thee of kruidenthee gemengd worden - thee en honing bevatten waardevolle stoffen voor de huid. BADZOUT kan ook zelf gemaakt worden met soda (pas op met droge sodastof !) en etherische bloemenolie.
BADSCHUIM (of shampoo in het bad) moet niet gebruikt worden - het contact met schadelijke stoffen duurt dan veel te lang ! Ook bevat badschuim vaak de al eerder besproken DEA of TEA verbindingen...


Hier is een (engelse) pagina met recepten om zelf lichaamsverzorgingprodukten te maken.

Brandwondverzorging kan goed met honing of speciale honingzalf - metéén na het langdurig koelen opbrengen, met een Biogaas erover.

Tegen Haarluis zijn een aantal insecticiden te koop, die allemaal kankerverwekkend en mutageen zijn. De gezondste manier om haarluis te bestrijden is met veel geperste knoflook in wat water of met verdunde (1:5) etherische oliemix (bijv. TEA TREE), bij natuurwinkels verkrijgbaar (pas op de ogen).
Om luis te bestrijden kan TEA TREE ook door shampoo gemengd worden (5-10 druppels, om de dag, 3 keer in totaal) - knoflook niet.
Inmiddels is er ook een onschuldiger alternatief gevonden op basis van kokosolie, bij de apotheek op bestelling verkrijgbaar.

Tea Tree olie (stinkt), en Lavendelolie, kunnen ook gebruikt worden tegen ACNE oftewel puberpuisten (aanstippen met 1:5 verdunning in olie of bodymilk).
Pas op met PURE Tea Trea olie (zie hierboven).
Weleda heeft een Acne-bestrijder in haar assortiment - maar de ervaringen hiermee zijn hier thuis niet zo positief. Goed werzaam, maar duur, zijn ook produkten op basis van Dode Zee zout, bij de meeste Natuurdrogisten verkrijgbaar.
Isotretinoin en Accutane, Acnebestrijdenders, zijn GEDRAGSBEÏNVLOEDEND door hun directe inwerking op het enzym-hormoonsysteem ('enzym 3alfa-hydroxysteroid dehydrogenase', dat de agressie onder controle houdt).
Het bekende ( meest gebruikte) 'Clearasil' bevat het kankerverwekkende DEA met SLES, en wordt niet aanbevolen...

Tegen Haarroos zijn shampoo's met schimmelbestrijdende (conserveer)middelen werkzaam. Deze bestrijdingsmiddelen moeten intrekken om de roos te verwijderen, waardoor het schadelijke effekt maximaal kan zijn. Beter is het, om regelmatig de haren kort te wassen en daarna te behandelen met betrouwbare conditioner of haarolie.
Etherische olie die werkzaam is tegen schimmel, is bijv. Kalknagelolie - en ook wel dennenolie (vroeger was antiroosshampoo gebaseerd op natuurlijke dennenolie), rozemarijnolie en Tea Trea.
Daarvan kan een klein scheutje door de fles (natuur)shampoo gemixt worden, of ingesmeerd in 1:5 tot 1:7 oliemenging met bijv. cocosolie, na een paar minuten uitwassen - met die laatste methode is het uitkijken !

Al deze produkten zijn ook werkzaam tegen de HAARMIJT die zich - bij iedereen - permanent in onze haarwortels nestelt (naar het effekt van deze 'nestvorming' is nog geen onderzoek gedaan). Als de parallel met huisstofmijt getrokken wordt, zouden de uitwerpselen van deze duizenden beestjes wel eens voor allergische reacties en schimmelvorming (roos) kunnen zorgen...

18-07-2006, 22:26
Geen mens die het leest

lees



lees

19-07-2006, 02:46
kvind het wel inetressant hoor!

19-07-2006, 08:30
Is zeer interessant

19-07-2006, 09:18
het is idd interessant maar ik heb moeite met geconsentreerd lezen door deze hitte. Het leest niet zo makkelijk weg, zeg maar.

19-07-2006, 12:02
welke shamppo is dan goed voor het haar???????????

19-07-2006, 17:56
damn had ik gister nog 3 badschuim gekocht

19-07-2006, 18:03
ELEKTRISCH TANDENBORSTELEN veroorzaakt een enorme hoeveelheid elektromagnetische straling... ga maar 'ns poetsen, 5 meter voor je monitor
hoe zat het ook alweer met die MOBIEL (die vaak constant aanstaat), uhmts ZENDMASTEN VOOR DIE MOBIEL, draadloze verbindingen in huis (DECT telefoon, computerapparaten) en HOOGSPANNINGSLEIDINGEN (de NS wil de electrische-treinspanning verTIENvoudigen - zit je daar bovenin die dubbeldekker op twee meter afstand ! - ROVER heeft mijn mail daarover nooit beantwoord)
? -> aangetoonde leukemie bij kinderen, hersentumoren... zie ook elektromagnetische straling.



Deze Amerikaanse pagina geeft een schat aan informatie over allerlei stoffen.
Op de infopagina is nog meer te vinden over de opstapeling en onderlinge reacties van allerlei schadelijke stoffen in het leefmilieu en in consumentenprodukten.


--------------------------------------------------------------------------------


MEER OVER SCHADELIJKHEID


Nog meer Bekende kankerverwekkende, mutagene of huidschadelijke stoffen zijn:
Talk,
Ethylhexyl Methoxycinnamate
Methylisothiazolinone
Sodium Laureth (of Lauryl) Sulfate - een goedkope zeepmaker, van zichzelf al huidschadelijk, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en combinaties - en regelmatig verontreinigd met 1,4 dioxine (waarvan de norm 100 PPM veel te zwak is),
Propyleen Glycol (ook aan dierenvoeding toegevoegd),
Muskverbindingen,
Formaldehyde,
Ammonia(k),
Cocamide DEA (Diethanolamine), TEA (Triethanolamine), DIPA (Diisopropanolamine) - kankerverwekkende aminezouten,
Aluminium,
Lanoline (wolvet, verontreinigd met insecticiden),
Methylbromide (en andere bestrijdingsmiddelen/zenuwgiffen)
en petroleumprodukten als Parafine (parafinekaarsen binnen branden is ook zeer schadelijk).
Een uitgebreider overzicht van dit soort stoffen is hier te vinden.

VELE LICHAAMSVERZORGINGSPRODUKTEN raken verontreinigd met NDELA (N-nitrosodiethanolamine), een nitrosamine, reactieprodukt tijdens het bewaren van Sodium Laureth Sulfate met DEA en TEA, twee algemeen gebruikte ingrediënten. Des te ouder het produkt, des te méér, zo werd in de USA geconstateerd - zie bovenaan voor een recent Nederlands onderzoek, waarbij ook NDELA werd aangetroffen (onderzoek in Duitsland bracht geen nitrosaminen aan het licht, maar het onderzoek beperkte zich tot 'verse', Duitse shampoo's, zonder DEA).
De vermelde houdbaarheidsdatum houdt hier geen rekening mee... Zonnebrandmiddelen, bijvoorbeeld, liggen vaak een jaar in de kast te wachten tot de volgende zomer, en bevatten meestal kankerverwekkende toevoegingen, die door deze reacties steeds meer toenemen...




Volgens Zwitsers onderzoek verstoren 3 veelgebruikte UV-filters de hormoonhuishouding. Met name jongeren en vrouwen zijn hier kwetsbaar voor.
Het onderzoek wordt door onze Voedsel en Waren Autoriteit op haar site in het verdomhoekje gezet met de veroordeling 'dubieus'.
Deze veroordeling wordt bestreden door vooraanstaande toxicologen van de Universiteit van Utrecht (o.a. hoogleraar M.vd, Berg).
Jammer dat de 'Voedsel en Waren Autoriteit' geen ruimte heeft voor kritiek, antwoorden en andere meningen hierover...
dàt zou haar site pas echt interessant maken.
De verdachte UV-filters zijn: 4-METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR (4-MBC), OTHYLMETOXYCINNAMATE (OMC), BENZOPHENONE-3 (BP-3, OXYBENZONE).
In ruim 70% van de produkten toegepast...

De zonnebrandcrèmes van Vichy, Schlecker, Delial en Hema zijn het schoonst. Dit blijkt uit een onderzoek dat Natuur en Milieu, Milieudefensie, TNO en de Technische Universiteit Delft op 20-07-05 presenteerden (zie hier).

" Vrijwel alle 28 onderzochte crèmes (factor 20) bevatten hormoonverstorende stoffen: parabenen, ftalaten en een aantal synthetische musken en UV-filters.
Meest opvallend is echter dat met name de minerale UV-filter titaandioxide slecht scoort. Doordat de deeltjes titaandioxide slecht 'gecoat' zijn kunnen ze bij blootstelling aan zonlicht 'radicalen' vormen, die het erfelijk materiaal (DNA) in huidcellen kunnen beschadigen".
Voor een veilig gebruinde huid kunnen we de hulp van bacteriën inroepen. De stof urocaanzuur wordt ons ter beschikking gesteld door de bacterie Achromobacter liquidum. Urocaanzuur beschermt de huid tegen schadelijke UVB-straling.



Er zijn een aantal stoffen bekend, die goed zijn voor lichaamsverzorging, maar meestal worden dezen alleen gebruikt, om het produkt een gezonde uitstraling te geven, terwijl de schadelijke stoffen de overhand hebben.


Het toenemende gebruik van haarverven en haarGEL, dat overal te zien is (ook bij kinderen) is zorgwekkend - langdurig trekken zeer giftige stoffen via de hoofdhuid het lichaam binnen, en veroorzaken hersenschade.
In haargel zit vaak TEA (triethanolamine) en PVP, allebei bekend als schadelijk en kankerverwekkend... spuitschuim (foam) is meestal beter... binnenkort komt hier een overzicht van...
Ook de ammoniakdampen van haarverven zijn zeer slecht.
Het minst erg zijn (naast HENNA) de kleurspoelingen en niet-permanente haarverven - hoewel nog niets bekend is over het effekt van de hogere VERFUITSPOELING op (door) de haarhuid.
Een aantal kleurstoffen, 'Cl'-nummers, staan bekend om hun mogelijke schadelijkheid, zie hier voor meer info.
Sommige permanente haarverven zijn zonder Ammonia, geven daarom minder huid- en longschade bij het opbrengen, en zijn iets minder erg voor het haar - en maken daar uitbundige RECLAME over.
Maar ze bevatten toch een reeks aan schadelijke stoffen (o.a. aminobenzeen, fenol, DEA, tolueen, recorcinol, peroxiden)
NATURTINT- Intense' is een permanente haarverf zonder Ammonia en Resorcinol, zo wordt reclame gemaakt...
op de ingrediëntenlijst staan Methylresorcinol en Clororesorcinol vermeld, maar 'dat zijn héél andere - onschadelijke - stoffen' volgens de producent !!
Over methylresorcinol zijn echter negatieve berichten te vinden zie hier (Environmental Working Group, met nog veel meér) en hier . ....

19-07-2006, 18:03


Er zijn vele MEDICINALE zalfjes op doktersvoorschrift te krijgen, met allerlei specifieke werkingen. Die worden hier niet verder besproken, behalve Chlooramphenicol en Teerzalf . Beide zalven zijn sterk kankerverwekkend, en zouden niet door de huisarts voorgeschreven mogen worden... alternatieven zijn bijvoorbeeld 'fucidinezuurhemilhydraat', compressen met sterk kamille-atreksel, VSM oogdruppels, modder en - met etherische olie verrijkte - Aloë Vera-gelei.
In plaats van HORMONENzalf zouden ook Aloë Vera, etherische oliën, mineralensupplementen en Spirulina gebruikt kunnen worden (zie ook ouders online).

Zalven op basis van LANOLINE (wolvet) bevatten bestrijdingsmiddelen, die schapen opgespoten krijgen tegen schadelijke parasieten, de hoeveelheden kunnen sterk verschillen.
De zalven van het 'natuurmerk' VOGEL (bijv.) bevatten lanoline, bestrijdingsmiddelengehalte onbekend...





x Er wordt in Europa gecontroleerd op een aantal (steeds meer) stoffen, maar die onderzoeken lossen maar een deel van de gifpuzzel op, zolang andere bekritiseerde stoffen - en hun onderlinge en totaalreacties - voor een groot deel buiten beeld blijven.
Buiten West-Europa worden vaker vervelende verontreinigingen van grondstoffen geconstateerd, hiér heeft de overheid meer controle over bepaalde delen van het produktieproces - en wíl die (deels) ook hebben. Bijna nergens ter wereld is de consument beter beschermd door allerlei regelgeving, al is een vergelijking met de USA moeilijk.
Dáár zijn een aantal stoffen verboden (of punt van discussie), die hier wel gebruikt mogen worden - maar het omgekeerde geldt ook...

Onderzoeksresultaten in andere, ervaringsgerichte vakgebieden (bijv. bij hersenziekten), die bepaalde toegelaten stoffen als mogelijk schadelijk aanwijzen, dringen maar langzaam door in de rest van de wereld...
In toelatingsonderzoeken van de EG blijven langetermijn en reactie-effecten vaak buiten beeld. Klik hier voor een overzicht van EG discussies over gebruikte stoffen, waar ook een aantal toelatingsonderzoeken besproken zijn.
Het vertrouwen van de consument in de veiligheid van produkten is voorlopig nog misplaatst.
De gedachte van de 'best practice', die de verantwoordelijkheid bij de producent legt, werkt in de harde economische praktijk niet goed, zolang deze niet ondersteund wordt door andere maatregelen, zoals
goede voorlichting aan de consument, onbeperkt inventariseren, en ter beschikking stellen, van kritische wetenschappelijke informatie en een KEURMERK, dat alléén onbetwiste inhoudsstoffen ondersteunt.
In Duitsland is nu het keurmerk BDIH opgericht (zie hierboven).
Hopelijk zullen de ontwikkelingen in Duitsland en de USA ertoe leiden, dat 'goede' produkten massaler én goedkoper ter beschikking komen.

De controlerende instanties zijn vaak wel op de hoogte van de mogelijke giftigheid van bepaalde stoffen. Zo hebben, sinds 1979, Donald Kennedy, Donald Harvey and Hardy Chou, leden van de Amerikaanse controlerende FDA, de cosmetica-industrie gevraagd om kankerverwekkende toevoegingen onmiddelijk uit hun produkten te verwijderen ... maar sindsdien is er niets gebeurd.
Op deze pagina kan een lijst met schadelijke stoffen in cosmetica en huishoudelijke produkten bekeken worden. Een beknopt Amerikaans overzicht van schadelijke stoffen in lichaamsverzorgingsprodukten is hier te vinden.
Een aantal van die stoffen zijn ook te vinden in de zwarte lijst van de 'Europese Kaderrichtlijn Water'.

Nog meer feiten uit de USA:
De OSHA ontdekte 884 toxische chemicaliën in lichaamsverzorgingsprodukten.
De "Investigative Branch of Congress" isoleerde 125 bekende kankerverwekkers in lichaamsverzorgingsprodukten, en nog veel meer stoffen, verdacht van misvorming van de groeiende foetus.
Het US "National Cancer Institute" waarschuwt voor mondwaters, die meer dan 25% alcohol bevatten.
Dr. Kenneth Green, Medical College of Georgia, waarschuwt voor 'sodium lauryl sulfate' (SLS) -- dat in de ogen blijvende schade en aantasting van alle lichaamscellen veroorzaakt.
Fluor is veel slechter, dan algemeen wordt aangenomen - ook als toevoeging in tandpasta's en mondwaters. De combinatie met aluminium tubes (en met aluminium, dat op andere wijze ons lichaam binnenkomt) maakt fluor nog schadelijker. Hier is een overzicht van onderzoeken naar de schadelijkheid van fluor, en de rol van 'de wetenschap' daarin.


De WHO (niet te verwarren met de handelsorganisatie) waarschuwt voor het verband tussen ALUMINIUMVERBINDINGEN (deodorant, bodylotion, lipstick, tandpasta, frisdrank) en de Ziekte van Alzheimer en andere zenuwaandoeningen - aluminium dringt makkelijk huid en slijmvliezen binnen en tast de zenuwen aan.
Als reactie op dit gif, trekken de huidporiën zich samen, waardoor de opname enigzins beperkt wordt, maar bij beschadigde huid, zoals na het scheren, dringt een grote dosis binnen...

Daarom kan zweten in de oksel nooit zo goed met een natuurlijke deodorant bestreden worden x, de ZENUWEN die het signaal 'ZWETEN' doorgeven aan de klieren, worden niet door een ZENUWGIF lamgelegd, de huidporiën sluiten zich minder, en de okselbacteriën leggen minder snel het 'loodje' ('aluminiumpje')...
SCHEREN van de oksels zorgt ervoor, dat de aluminiumzouten en Paraben-conserveermiddel, dat zich ophoopt in borstweefsel, sneller door de huid worden opgenomen.
In een onderzoek onder 437 borstkankerpatiënten werd een duidelijk verband aangetroffen met deodorantgebruik (2 maal per week) in combinatie met okselscheren - en het 15 jaar eerder krijgen van borstkanker... (McGrath 2002, NW University Chicago)xx
Het onderzoek wordt hevig aangevochten, ook door onze CONSUMENTENBOND (maart 2004), Maar McGrath geeft in zijn artikel al het antwoord op deze aanval !
Bovendien zou het feit alléén al dat Parabenen zich ophopen in weefsels, tot nadenken moeten stemmen.

xx mogelijk gebruikt iemand die de oksels scheert, ook méér andere 'verzorgingsprodukten'.


Alternatieve deodorants zijn bijv. van 'Weleda', dat wel (het minder schadelijke) alcohol bevat en 'Avalon', dat Paraben bevat... (zie de link bovenaan deze pagina voor een aantal merken die online te bestellen zijn).
Als andere 'natuurlijk' alternatieven heb ik verdunde etherische bloemenolie (anti-bacteriëel, zie de links hierboven naar zelfmaakprodukten). Aluinsteen en Deokristalsticks (bijv. bij De Tuinen) horen noemen.
ALUINsteen is puur Aluminiumzout (!), en wordt veel gebruikt na het (mes)scheren om het bloeden te stoppen. Een echte afrader !!
De zgn. 'deokristallen' bevatten ook metaalzouten...

Dit zou niet schadelijk zijn, omdat deze 'kristallen' of Alum - verbindingen een negatieve lading hebben, en de celwanden ook... dus zouden ze niet opgenomen worden (blijkens info van o.a. Urtekram) in het lichaam.
Een chemische lading is echter niet te vergelijken met een elektrische lading:
alles hangt af van de vraag en aanbod van ionen binnen de cel en buiten de cel - als het aanbod aan positieve ionen binnen de cel groter is wordt de buitenkant relatief negatief maar het kan ook nèt andersom.
De polariteit kan dus wel eens veranderen alles hangt af van het electrochemisch potentiaal tussen de binnen en buitenkant van de cel.
Het is dus helemaal niet zeker of een negatieve lading door de cel wordt tegengehouden zoals de fabrikant ons nogal simplistisch wil voorstellen.
Een tweede manier om in een cel te geraken is een transporteur vinden die de cel in komt - via één van de pompen (Na-K pomp bijvoorbeeld). Als de alum-molecule zich op het positieve Na+ kan zetten glipt ze zo de cel binnen als ze niet al te groot is.
De bewering dat de molecule een lading heeft zou erop kunnen wijzen dat ze ook niet zo erg stabiel is en bindingen kan aangaan met andere vrij rondzwervende ionen waardoor ze uit elkaar valt (Guido Duerinck 2005).

Daarbij komt, dat Alum (Aluminium Sulfaat) gewonnen wordt uit erts, dat ook andere schadelijke metalen kan bevatten...

Een alternatief voor Aluminium in deo´s is ´Butylphenyl Methylpropional´, bijv. toegepast in AXE deodorant. Feitelijk bezit deze stof dezelfde eigenschappen als Alumium - ze tast de okselzenuwen en het zenuwstelsel aan en doodt micro-organismen...
Onder dezelfde verdenking staan Alpha-isomethyl Ionone, Isopentane, Isobutaneverbindingen, Linalool en muskgeurstoffen.