Bekijk volle/desktop versie : Makers SOuthpark ruziën over censuur



16-07-2006, 17:27
Bron: FOK!
Link: http://frontpage.fok.nl/nieuws/66538
Gepubliceerd: zondag 16 juli 2006 @ 14:51

Citaat:

De makers van de animatieserie South Park hebben vrijdag tijdens een persbijeenkomst de vaste zender van hun serie, Comedy Central, uitgemaakt voor "schijterig" en deze verweten een volkomen willekeurige standaard te hanteren. Dit melden diverse Amerikaanse media. Aanleiding voor de onenigheid is de censuur van South Park door Comedy Central.

Volgens de makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, heeft Comedy Central laten zien geen ruggengraat te hebben door een afbeelding van de profeet Mohammed in de aflevering 'Cartoon Wars' te censureren. De aflevering leverde commentaar op de internationale rel over spotprenten van de profeet in een Deense krant. De zender vreesde voor wraakacties van boze moslims.

"Als jullie zeggen dat wij niets met Mohammed mogen doen omdat er anders gedreigd wordt met geweld, tja, dan moet iedereen dat maar doen. Wanneer de katholieken het vervolgens zat worden dat wij Jezus onder vuur nemen, hoeven ook zij alleen maar met geweld te dreigen om hun zin te krijgen", aldus een kwade Trey Parker.

Tevens zou Comedy Central de filmster Tom Cruise zijn zin hebben gegeven door langere tijd een bepaalde aflevering niet meer uit te zenden. In deze aflevering wordt het door Cruise geliefde Scientology-geloof stevig op de hak genomen en wordt de ster zelf neergezet als homo die niet uit de kast durf te komen.

De zender geeft toe dat het in het geval van de afbeelding van de profeet Mohammed anders had kunnen handelen. "Het komt neer op een afweging. Het zal misschien herinnerd worden als een overdreven actie, maar daar kunnen wij mee leven", aldus de president van Comedy Central, Doug Herzog. Tegelijkertijd geeft de zender aan een oudere aflevering waarin Mohammed te zien is als superheld gewoon uit te blijven zenden.

De aflevering met Tom Cruise werd 6 juli jl. genomineerd voor een Emmy Award in de categorie beste animatie. Een paar dagen later kondigde Comedy Central aan deze aflevering weer uit te gaan zenden. Volgens een vertegenwoordiger van Cruise heeft de acteur nooit bezwaar gemaakt tegen de uitzending.