Bekijk volle/desktop versie : Leger Indonesië in tweestrijd na enorme wapenvondst



07-07-2006, 09:27
Leger in tweestrijd na enorme wapenvondst
door Jan Lepeltak
JAKARTA - De Indonesische president Yudhoyono is gisteren door deskundigen dringend verzocht om zeer nauwgezet een legeronderzoek te leiden na een enorme wapenvondst in het huis van een generaal. Deze week werden dertig topofficieren verhoord over de persoonlijke wapencollectie die vanaf 2002 zou zijn opgebouwd.


Volgens Indonesische mediaberichten is over de kwestie een enorme tweestrijd losgebarsten, waarbij zelfs gerept werd dat de Indonesische president in gevaar was. "Een nauwkeurig onderzoek zal echter de militaire steun voor de regering doen toenemen." Dat zei gisteren de militaire expert Eddy Prasetyo in The Jakarta Post. Militaire experts geloven dat het leven van de president niet direct in gevaar is.

Hartaanval
Maar toenemende geruchten over een mogelijke staatsgreep zorgen wel voor grote politieke spanningen in Jakarta. Directe aanleiding was de vondst vorige week van een enorme wapencollectie in het huis van een invloedrijke generaal. Deze brigade-generaal Koesmayadi was zelf kort daarvoor aan een hartaanval bezweken.

Koesmayadi bleek meer dan 180 moderne machinegeweren in huis te hebben, en honderden magazijnen en tientallen granaten. Dat wapentuig was genoeg om twee legercompagnieën te bewapenen. Het parlementslid Dedy Djamaluddin Malik plaatste gisteren op de Indonesische nieuwswebsite Detik.com een oproep om een autopsie te verrichten op het stoffelijk overschot van de overleden brigade-generaal. Daarmee verwees Malik naar de in 2004 vergiftigde mensenrechtenactivist Moenir. Zijn mysterieuze dood is nog steeds door raadselen omgeven.

Na de wapenvondst wezen vele vingers naar generaal Ryamizard, volgens de Indonesische media de aartsrivaal van president Yudhoyono. Ryamizard was de ex-aanvoerder van de strategisch belangrijke Kostrad-divisie, en welbekende strijdmakker van de overleden brigade-generaal.

Ryamizard zou door het staatshoofd zijn gepasseerd voor de toppost van opperbevelhebber. Het Indonesische nieuwsmagazine Tempo berichtte al in februari dat de president voor militaire topposities de voorkeur gaf aan zijn oude strijdmakkers. Daarmee zou hij zijn macht over het leger willen consolideren.

Ook verklaarden verschillende parlementsleden in The Jakarta Post dat het leger de wapencollectie direct aan de media presenteerde om zo Ryamizard extra in diskrediet te brengen.

Veel experts wijzen ook op economische motieven voor het herbergen van het enorme aantal wapens en munitie. Al langer zijn er vermoedens over de wijdverbreide illegale wapenhandel. Doordat het Indonesisch leger een chronisch budgettekort heeft, zijn veel hoge officieren door de jaren heen eigen bedrijven begonnen. Daardoor zijn talloze corrupte praktijken hardnekkig aanwezig in het leger.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/45994731/Leger_in_tweestrijd_na_enorme_wapenvondst.html