Bekijk volle/desktop versie : Verifieer voordat je oordeelt...!



01-07-2006, 20:54
Door: ash-Shaykh al-'Allaamah Mohammad ibn Saalih al-'Oethaymien – moge Allah hem genadig zijn –

Eén van de belangrijkste manieren waarmee de student van de kennis zich moet sieren, is het verifiëren van de berichten die worden overgeleverd en de oordelen die geveld worden. Wanneer een bericht wordt overgeleverd, is het noodzakelijk dat je eerst nagaat of het werkelijk is overgeleverd van deze persoon of niet, en als het werkelijk is overgeleverd, verifiëer dan het oordeel. Het kan zijn dat het oordeel dat jij gehoord hebt gefundeerd is op een fundament dat jij niet kent, waardoor je oordeelt dat het fout is, terwijl het in werkelijkheid niet fout is.

Wat is in deze situatie de oplossing?

De oplossing is dat je contact opneemt met degene aan wie dit bericht wordt toegeschreven, en dat je zegt:”Dit en dit is van jou overgeleverd, klopt dit?” Vervolgens ga je met hem discussiëren, want het kan zijn dat jouw verwerping en afkeer hiervan slechts op het eerste moment is, omdat jij de oorzaak van deze uitspraak niet kent, en zoals gezegd wordt:”Wanneer de oorzaak bekend is, verdwijnt de verbazing.” Het is dus noodzakelijk om eerst het bericht en het oordeel te verifiëren, en vervolgens contact op te nemen met degene van wie het wordt overgeleverd en hem te vragen of het werkelijk van hem afkomstig is of niet. Hierna kun je met hem discussiëren: ofwel bevindt hij zich op de waarheid, waarop jij hiernaar terugkeert, ofwel bevindt de waarheid zich bij jou, waarop hij hier naar terugkeert.

(...) Verificatie is dus een belangrijke zaak; omdat het soms voorkomt dat de overleveraars een slechte intentie hebben, dat zij met opzet datgene overleveren wat het imago van deze persoon aantast. En het kan zijn dat zij geen slechte intentie hebben, maar dat zij de woorden op een andere manier begrijpen dan datgene wat ermee bedoeld werd, en daarom is verificatie verplicht. Wanneer datgene wat overgeleverd werd dan bevestigd is, is het tijd voor de discussie met degene van wie het bericht overgeleverd werd, voordat je een oordeel geeft over de uitspraak; dat deze fout is of dat deze niet fout is. Het kan immers zijn dat het je tijdens het discussiëren duidelijk wordt dat deze persoon, van wie de woorden overgeleverd zijn, gelijk heeft.

In het kort, wanneer van een persoon iets wordt overgeleverd waarvan je denkt dat het incorrect is, sla dan de volgende drie wegen in:

De eerste: verifiëren van de authenticiteit van dit bericht.

De tweede: kijken of het oordeel correct is, en wanneer dit correct is, steun het dan en verdedig het, en wanneer je denkt dat het incorrect is, sla dan de derde weg in, en die is: het contact opnemen met degene aan wie het wordt toegeschreven om met hem hierover te discussiëren, en laat dit gebeuren met kalmte en respect.

Bron: Kitaaboel-'Ilm
Vertaald door: Ridouane Mallouki

01-07-2006, 21:00


goede naseeha. djazaak Allahou gaiyran.

01-07-2006, 22:02

Citaat door dromer:
goede naseeha. djazaak Allahou gaiyran.
Wa Iyaak Akhi

01-07-2006, 23:16
Allahu Akbar.

Verduidelijking voor in het Forum.

Allahuma Ina Asaluka Ilman Naf3ien!

Allahuma Amien.

Wahelikoum Asalaam Warahmatullahi Wabarakatu!