Bekijk volle/desktop versie : Borstvoeding in de Islaam.



01-07-2006, 02:06
Ontneem je kind zijn of haar rechten niet !!!

“De moeders dienen hun kinderen 2 volle jaren te zogen voor wie de zoogperiode wil volmaken…” (Soerat Al Baqara 233). .

Als het voor de moeder niet mogelijk is om haar baby borstvoeding te geven, vanwege redenen zoals bijvoorbeeld een zwakke gezondheid, zou het eerste alternatief, indien mogelijk, een min moeten zijn.

“...en als jullie moeilijkheden ondervinden, laat dan een andere (vrouw het kind) voor hem zogen.” (Soerat Athalaaq 6).

Allah de Verhevene heeft meer dan 1400 jaar de opdracht aan de moeders gegeven om hun kinderen 2 volle jaren te zogen.

De laatste jaren is de wetenschap veel te weten gekomen over borstvoeding. Na vele onderzoeken is gebleken dat moedermelk niet alleen in het voordeel is van het kind maar ook voor de moeder.

Aan het eind van de jaren zeventig kreeg in Nederland slechts 10% van de baby’s borstvoeding, in 1998/1999 is dat echter gestegen naar 77 %. (TNO Preventie & Gezondheid).

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen, in precies de juiste hoeveelheden en verhoudingen, die hij nodig heeft om gezond te blijven, te groeien en al zijn mogelijkheden te ontwikkelen.

De wetenschappers hebben een aantal voordelen ontdekt die voor zowel kind als voor moeder van belang zijn:

Het kind.


Een kind dat geen borstvoeding krijgt, moet meer moeite doen om zijn voedsel te verteren, heeft geen bescherming tegen ziekten en krijgt altijd precies dezelfde melk, ook als hij eigenlijk behoefte heeft aan iets anders.

De ontwikkeling van het hoofd is bij de geboorte nog niet klaar. Het drinken aan de borst zorgt ervoor dat zijn kaken en gehemelte in de juiste vorm groeien, die nodig is voor een gezonde ademhaling, een regelmatig gebit en een goede spraakontwikkeling.

Meisjes die borstvoeding krijgen, hebben later minder kans om borstkanker te krijgen.

Borstvoeding stimuleert de hersenontwikkeling.

Kinderen die borstvoeding krijgen, scoren later op school beter dan kinderen die kunstvoeding krijgen.

Kinderen die borstvoeding krijgen zijn later handiger dan kinderen die geen borstvoeding krijgen.

Moedermelk beschermt het kind tegen allergieën.



De moeder


De baarmoeder trekt zich door het drinken van de baby sneller samen. Je hebt daardoor minder kans op nabloedingen en minder bloedverlies.

Als de moeder geen borstvoeding geeft, kan haar baarmoeder altijd iets vergroot blijven.

Door borstvoeding te geven worden de botten van de moeder sterker (nadat ze eerst even wat minder sterk zijn geweest).


Door borstvoeding te geven beschermt de moeder zichzelf tegen een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker aan eierstok en baarmoeder.


Borstvoeding heeft veel voordelen:


In moedermelk zitten afweerstoffen die de baby beschermen tegen een aantal ziektes en infecties.

Kinderen zijn bijna nooit overgevoelig voor moedermelk.

De samenstelling en hoeveelheid van de moedermelk passen zich van zelf aan de behoefte van de baby.

Een kind dat borstvoeding krijgt, heeft nauwelijks last van verstopping of diarree. Ook de kans op bloedarmoede door ijzertekort is erg klein.

Borstvoeding helpt het lichaam bij het herstellen na de bevalling: de baarmoeder trekt zich door het voeden sneller samen.

Als de moeder borstvoeding geeft, komt de menstruatie meestal later op gang dan bij flesvoeding.

Borstvoeding is altijd bij de hand, heeft de juiste temperatuur, is hygiënisch en goedkoop.Het is nog geen enkele fabrikant gelukt om iets te maken dat echt op moedermelk lijkt, want moedermelk bevat levende cellen en actieve toegespitste beschermende stoffen tegen infecties en ziekten.


WHO (World Health Organization), UNICEF, LLL (Stichting La Leche League Nederland) en vele andere stichtingen doen hun uiterste best om borstvoeding te stimuleren.

De World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) is een wereldwijd netwerk van organisaties en individuen. WABA gelooft dat borstvoeding het recht is van alle kinderen en moeders en wijdt zich aan de bescherming, promotie en ondersteuning van dit recht en handelt volgens de Innocenti Declaration. WABA werkt nauw samen met UNICEF.

Volgens de schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven er jaarlijks 1 - 1,5 miljoen baby's omdat ze kunstvoeding krijgen in plaats van moedermelk. Ze missen de bescherming van moedermelk tegen infectieziekten (met name luchtweg- en ingewandsinfecties zijn de boosdoeners), terwijl de hygiënische bereiding van kunstvoeding vaak te wensen overlaat door de armoedige omstandigheden waarin veel mensen op aarde leven.

In Nederland is een werkgever wettelijk verplicht de moeder gelegenheid te geven op het werk borstvoeding te geven of te kolven. Daarvoor moet een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar zijn. Als die er niet is, moet de werkgever de gelegenheid stellen zijn werkgeefster naar huis te laten gaan. De tijd die voor het voeden en reizen nodig is, geldt als werktijd en mag maximaal een kwart van de totale werktijd bedragen. Deze verplichtingen gelden voor de eerste negen levensmaanden van het kind.
Dezelfde regels gelden voor kolven. De werkgever moet zelfs een koelkast beschikbaar stellen om de melk te bewaren (artikel 3.48).

De wereld staat dus niet stil bij iets wat al meer dan 1400 jaar in de Qor’aan staat. Een kind heeft een recht vanaf het moment dat hij of zij geboren is en dat is het recht op borstvoeding.

Beste zusters in het geloof, misschien is het voor sommige zusters te vroeg om over borstvoeding na te denken maar het is altijd mooi meegenomen om zoiets te weten. Beste broeders in het geloof, jullie kunnen altijd jullie echtgenoten stimuleren om borstvoeding te geven, of in ieder geval dit doorgeven aan andere zusters.

Wa3 alikoem salaam.

Zuster WhiteRose.

01-07-2006, 12:39




ben trots op mezelf dat ik de borstvoeding doorgezet heb voor mijn meisje

01-07-2006, 12:45

Citaat door rbattiiaa:


ben trots op mezelf dat ik de borstvoeding doorgezet heb voor mijn meisje
MashAllah. Echt goed van je!