1. #1
    Verbannen

    Reacties
    9.641
    09-10-2015

    Zwakbegaafde man uit Tubbergen 8 jaar lang behandeld als slaaf

    ALMELO – Een zwakbegaafde man is waarschijnlijk acht jaar lang mishandeld en uitgebuit door drie personen. De man moest zeven dagen per week zestien uur lang werken, zonder dat hij daar een vergoeding voor kreeg.
    Redactie 15-07-16, 10:58 Laatste update: 25-02-17, 03:49

    M
    0 Reacties

    De man werd mishandeld als hij zijn werk niet goed deed en 's nachts werd hij opgesloten.

    De man moest allemaal klusjes doen voor het echtpaar, zoals thuis en op hun bedrijf schoonmaken. Ook heeft hij vermoedelijk als katvanger een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen op zijn naam gehad. Daar stonden nog meerdere openstaande boetes op.

    Hij is uiteindelijk zelf naar de politie gestapt om aangifte te doen van de uitbuiting.

    Het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW hebben deze week in deze zaak een huis in Tubbergen en een winkelruimte in de Almelo doorzocht.

    Drie aanhoudingen
    Drie mensen, het echtpaar en hun zoon, zijn aangehouden. De zoon kon snel weer vrijgelaten worden omdat hij waarschijnlijk nauwelijks iets met de zaak te maken heeft. De man en vrouw zijn voor twee weken in bewaring gesteld. Ook is er administratie in beslag genomen.
    https://www.tubantia.nl/almelo/zwakb...laaf~aee9d622/

  2. #2
    Verbannen

    Reacties
    9.641
    09-10-2015

    Het gaat om een echtpaar adje.b en gretha. k

  3. #3
    MVC Lid

    Reacties
    3.427
    27-04-2015

    Ja, slaven houden gebeurt veel te vaak!

    https://www.rtlnieuws.nl/nederland/m...deld-als-slaaf

  4. #4
    Verbannen

    Reacties
    9.641
    09-10-2015

    Verdachte in zaak Tubbergse slaaf: 'Hij is vies en mocht niet aan tafel eten'
    woensdag 17 januari 2018 | 11:57 Laatst bijgewerkt: 17-1-2018 | 12:12

    Het echtpaar uit Tubbergen dat ervan verdacht wordt een zwakbegaafde man jarenlang als slaaf te hebben gebruikt, staat vandaag voor de rechter. De verdachte man verklaarde in de rechtbank in Almelo het slachtoffer niet aan de eettafel toe te laten. "Hij is vies", zegt de 59-jarige man.

    De slaaf mocht in 2007 eerst bij het stel wonen, maar de verdachte stoorde zich zo erg aan de man, dat hij een tuinhuisje als woning kreeg. Als het slachtoffer na zijn lange werkdagen ging slapen, draaide de verdachte het tuinhuisje op slot.

    "Hij vroeg mij het op slot te doen", beweert de verdachte man. "Hij was gebaat bij rust."

    Weekloon

    Toen de zwakbegaafde man bij het stel kwam wonen, zou er een afspraak zijn gemaakt. De man mocht bij het stel komen wonen, maar moest wel voor hen werken. Het slachtoffer zou daar 150 euro per week mee verdienen.

    Het slachtoffer verklaarde zeven dagen per week zestien uur per dag te werken voor het echtpaar. Onder meer in de kringloopwinkel van het stel.

    Omdat er een quad van het terrein werd gestolen, zou het slachtoffer daar voor moeten boeten. Het loon werd ingehouden als verrekening voor de opgelopen financiële schade.

    Wajong

    Bij het zwakbegaafde slachtoffer met het IQ van 72 is ook ADHD en PDD-Nos gediagnosticeerd. De man kreeg daarom een Wajong-uitkering. Maar dat geld kwam op de rekening van de verdachte terecht. "Hij (het slachtoffer red.) stond dat vrijwillig aan mij af. Hij vond zelf dat hij niet met geld om kon gaan", stelt de verdachte.

    De verdachte beweert met de uitkering alle verkeersboetes, schulden en andere kosten van de zwakbegaafde man te hebben betaald.

    Mishandeling

    Het slachtoffer zou soms tot vier keer per dag worden geslagen door een van de verdachten. De vrouw verklaart dat de slaaf wekelijks klappen kreeg. "Als mijn man hem sloeg kreeg hij blauwe plekken. Als ik hem sloeg was dat minder hard. Op die manier kwam ik voor het slachtoffer op."

    Op naam

    Het echtpaar zou in totaal 24 auto's en een bedrijf op naam van het slachtoffer hebben gezet, en zijn er producten op zijn naam besteld. Volgens de slaaf heeft hij nergens gebruik van gemaakt.

    Onder druk

    De 45-jarige vrouw stelt dat haar eerdere verklaringen onder druk zijn afgenomen. "Ik vertelde wat de verhoorders wilden horen. Het was om van de emotionele druk af te zijn."

    Volgens haar was de man ook geen slaaf, maar een gezinslid voor het stel. "Hij is vaak met ons naar Duitsland geweest. Zelfs naar Disneyland. Hij genoot ervan om bij ons te zijn." http://www.rtvoost.nl/nieuws/284098/...f-in-tubbergen

  5. #5
    MVC Lid

    Reacties
    3.427
    27-04-2015

    Altijd erg, waar ter wereld ook!

    http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=5615892

  6. #6
    MVC Lid

    Reacties
    21.391
    18-12-2015

    Arme Esjnah

  7. #7
    Verbannen

    Reacties
    9.641
    09-10-2015

    Nederland was een voorloper in de slavenhandel'

    Kort na het midden van de zeventiende eeuw was bijna een kwart van trans-Atlantische slavenhandel in handen van de Republiek. Dat aandeel zakte daarna snel, doordat de Portugese, Engelse, Franse en Amerikaanse slavenhandel explosief toenam. Over de gehele periode lag het Nederlandse aandeel rond vijf procent. Dat betoogt Gert Oostindie op 19 april tijdens de collegedag over Nederland en de slavernij in Amsterdam. De collegedag is een initiatief van Historisch Nieuwsblad en de Feniks Academie.
    Gert Oostindie over zijn lezing tijdens de Collegedag

    door Floris Betlem

    Over de slavenhandel en het Nederlandse aandeel daarin is al veel gezegd en geschreven, denk bijvoorbeeld aan de uitspraak dat de Amsterdamse grachtengordel op slavenbloed gebouwd zou zijn. Wat klopt er nu eigenlijk wel en niet van deze opvattingen?
    ‘Het slavernijverleden is, net als bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, een historisch onderwerp met een sterke morele dimensie. Als historicus moet je die emoties op waarde schatten, maar je eerste taak is om het debat te voeden met kennis van zaken. Er wordt druk gedebatteerd over de winstgevendheid van slavenhandel en slavernij; die varieerde naar tijd en plaats, daarover zal ik zeker spreken. Maar dat Nederland juist van de slavenhandel zo rijk is geworden, dat klopt niet. Er woonden steenrijke Amsterdammers met belangen in slavenhandel in grachtenhuizen, maar het is niet aannemelijk dat de grachtengordel werd aangelegd op winsten uit die branche.'

    Hoe raakten de Nederlanders betrokken bij de slavenhandel?
    ‘Na de "ontdekking" van Amerika in 1492, leerden de Spanjaarden en Portugezen snel dat er veel geld te verdienen was met suikerplantages. Daarvoor was veel arbeid nodig. De inheemse bevolking was gedecimeerd en niet te dwingen, Europeanen konden evenmin gedwongen worden. Toen ontstond het plan hiervoor Afrikanen te halen, als slaaf. In de tijd dat Nederland Brazilië van de Portugezen had overgenomen (1630-1654) keek Nederland deze perverse truc af en ging er mee verder.’

    Er wordt gesteld dat de WIC minder succesvol was dan zijn tegenhanger de VOC, welke oorzaken lagen daaraan ten grondslag?
    ‘De VOC had een Nederlands monopolie en was eigenlijk een schakel in een veel groter Aziatisch netwerk waarin producten uit alle delen van de wereld werden verhandeld. De VOC speelde slim in op deze kansen. De WIC verloor al snel het monopolie, zo was de slavenhandel "vrij" en werd Suriname door een aparte Sociëteit van Suriname bestuurd, waarin de WIC alleen een aandeel had. En op de Nederlandse markt werden producten uit de Caribische kolonies niet afgeschermd van importen van elders. Aandeelhouders van de VOC waren veel beter af dan die van de WIC.’

    Hoe werd de slavernij in de Nederlandse samenleving gerechtvaardigd?
    ‘Er werden verschillende argumenten gebruikt om slavenhandel en slavernij te rechtvaardigen. Uiteindelijk ging het gewoon om geld. Het misbruik van Afrikanen werd vergoelijkt omdat zij minderwaardig zouden zijn en niet christelijk waren. Cynisch werd wel gesteld dat de Afrikanen uiteindelijk ook profiteerden, omdat zij in aanraking kwamen met onze "ontwikkelde beschaving". Er waren ook tegenstanders van de slavernij, maar die waren veruit in de minderheid. Pas in de decennia voor de officiële afschaffing van de slavernij in 1863, ontstond vooral onder Britse druk een anti-slavernij beweging in Nederland.’ https://www.historischnieuwsblad.nl/...venhandel.html

  8. #8
    Verbannen

    Reacties
    9.641
    09-10-2015

    http://goto.marokko.nl/?url=http%3A%...f-in-tubbergen slachtoffer eist een half miljoen .